Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák zavádzal v PRIAMOM PRENOSE: Slovenská polícia už pred 5 rokmi vedela o mafii a Vadalovi

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: RTVS reprofoto)

BRATISLAVA - O tom, že taliansky podnikateľ Antonino Vadala má kontakty s najvyššími predstaviteľmi organizovaného zločinu, informoval taliansky úrad boja proti mafii slovenskú políciu už v roku 2013. Aj napriek tomu, policajný prezident Tibor Gašpar a minister vnútra Robert Kaliňák tvrdia, že Taliani so Slovákmi príliš nespolupracovali.

Aj napriek tomu, že polícia už pred 5 rokmi vedela o Antoninovi Vadalovi a jeho napojeniach na taliansku mafiu, Mária Trošková sa stala Ficovou poradkyňou a Viliam Jasaň tajomníkom bezpečnostnej rady štátu. Minister vnútra Robert Kaliňák v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že polícia žiadala vo februári 2014 o spoluprácu taliansku stranu.

Odpoveď vraj dostala až o rok neskôr. Kaliňák rovnako povedal, že v odpovedi boli informácie k mnohým osobám, no k Antoninovi Vadalovi napísali, že k nemu žiadne dáta v registri nemajú. Podľa informácií portálu Aktuality.sk však Kaliňák zavádzal. Taliani mali komunikovať a našej polícii poskytnúť viacero dôležitých informácií o Vadalovi už pred 5 rokmi.

V roku 2013 mali z Ríma poslať na Slovensko podrobné správy o Vadalovom klane. Medzi nimi mala byť aj kľúčová informácia o tom, že sa v rodnej Kalábrii pravidelne stretával s poprednými predstaviteľmi mafie. Dokazovať to má aj korešpondencia medzi slovenským veľvyslanectvom v Ríme a talianskou organizáciou DIA (Direzione Investigativa Antimafia), čo je hlavný úrad boja proti mafii. Redakcia Aktuality ju má k dispozícii.

Jasaň a Trošková

Aj napriek tomu, že slovenské orgány vedeli o prepojení Vadalu s mafiou, Viliam Jasaň, ktorého s Vadalom spája biznis, dostal bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa. A rovnako aj Mária Trošková, ktorá s Vadalom podnikala, sa stala poradkyňou premiéra Roberta Fica. Slovenská policajná pridelenkyňa sa so žiadosťou o informácie obrátila na antimafiánsky úrad 18. marca 2013. Priložila aj zoznam ôsmich mužov, ktorých naša polícia podozrievala zo spolupráce s ´Ndranghetou.

Prvý spomenutý bol práve Antonino Vadala. "Taliani odpovedali 16. apríla, teda zhruba o mesiac. V stručnej odpovedi DIA uviedla iba to, že Vadala mal v Taliansku rozsudok za napomáhanie mafii," píše portál. Ďalšiu žiadosť dostali zo slovenskej ambasády Taliani v auguste.

Slovenská polícia sa vtedy zaujímala o Vadalu. Ten mal podviesť iného talianskeho podnikateľa a vlastniť niekoľko luxusných áut, ktoré boli písané na niekoľko firiem. Rovnako mal zakúpiť niekoľko poľnohospodárskych družstiev a žiadal nenávratné pôžičky od EÚ. Odpoveď z Ríma prišla v novembri podrobne rozpracovaná na 3 stranách. Nie je preto pravda, že by talianska polícia neinformovala slovenskú o Antoninovi Vadalovi, ktorý spolupracoval s Máriou Troškovou a Viliamom Jasaňom, a o ktorom písal aj Ján Kuciak.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: Robert KaliňákTalianska mafiaAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu