Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Art Film Festu bude veliť medzinárodná porota

Dorota Nvotová
Dorota Nvotová

Tradičnou dominantou Art Film Festu je Medzinárodná súťaž hraných filmov. Aj blížiaci sa 17. ročník, ktorý sa bude konať od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, predstaví 15 diel talentovaných filmárov z celého sveta.

Kvalitu vybraných filmov dokazuje aj množstvo ocenení, ktoré už získali na veľkých festivaloch ako Benátky, Locarno, či Berlín. Filmári z celého sveta sa budú na Art Film Feste uchádzať o cenu Modrý anjel, ktorá je spojená s finančnou prémiou 15-tisíc eur. O tom, kto ju získa, rozhodne päťčlenná medzinárodná porota.

Rozhodovať v nej bude maďarská umelkyňa Eniko Eszenyi, ktorá má na konte Cenu kritiky a mnohé ďalšie ocenenia za najlepšiu herečku a režisérku. Zahrala si vo vyše päťdesiatke filmov. Už po ukončení štúdia na Univerzite divadla, filmu a televízie v Budapešti získala angažmán v najväčšom divadle Maďarska, čoskoro začala obsadzovať hlavné úlohy, vytvárať vlastný program a v roku 1992 sa stala aj jeho režisérkou.

Členom hlavne poroty Art Film Festu bude aj nemecký kurátor, dramaturg a riaditeľ filmového festivalu Heiko Fischer. Pracoval ako projektový manažér prehliadky FilmFestival Cottbus aj Medzinárodného festivalu Braunschweig. Je zakladateľom a riaditeľom Neiße Filmfestival, ktorý sa od roku 2004 koná v nemecko-poľsko-českom pohraničnom území.

Do porotcovskej stoličky zasadne aj americký kritik a publicista Jay Weissberg. Od roku 2001 žije v Ríme a patrí medzi špecialistov na taliansky film. V roku 2003 sa stal súčasťou tímu prestížneho magazínu Variety, v ktorom pôsobil práve ako recenzent talianskych filmov. Jeho články sa objavili aj v špecializovaných časopisoch Sight and Sound a Senses of Cinema.

Zo susedného Česka zavíta do poroty herec a režisér Jan Kačer. V roku 1960 vyštudoval DAMU v Prahe, odbor réžia. Už počas štúdia pôsobil v ostravskom Divadle P. Bezruča. Prvú hlavnú úlohu vo filme mu poskytli oscaroví režiséri Ján Kadár a Elmar Klos vo filme podľa románu Smrť sa volá Engelchen. Jan Kačer neobchádza počas svojej kariéry ani film a televíziu.

Slovensko bude v päťčlennej medzinárodnej porote zastupovať herečka, speváčka a cestovateľka Dorota Nvotová. Dcéra herečky Anny Šiškovej sa už ako šesťročná objavila v televíznom filme Tajomstvá pod viečkami v réžii Juraja Nvotu a v rozprávke Šípková ruženka v réžii Stana Párnického. Ako deväťročná hrala v detskom muzikáli Bambi, ako desaťročná v divadle Astorka. Od 14 rokov nakrúca filmy. Zahrala si v snímkach Orbis Pictus, Krajinka, Děvčátko, Perníková věž, O Život, Muzika. Bola členkou česko-slovenskej hudobnej formácie Overground, v ktorej spievala a hrala po boku speváka, člena kultovej skupiny Slobodná Európa známeho pod pseudonymom Whisky. Neskôr sa vydala na sólovú dráhu.

K najpestrejším súčastiam Art Film Festu patrí Súťaž krátkych filmov. Atraktívnosť sekcie spočíva v rozmanitosti zostavy, ktorá ponúkne viac ako 40 noviniek od Islandu, Nového Zélandu až po Čile alebo Filipíny. Cena pre najlepší krátky film je spojená s finančnou prémiou 5 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu. Rozhodne o nej trojčlenná medzinárodná porota. Zasadne do nej významná poľská historička a teoretička filmu Jadwiga Glowa, ktorá pôsobí aj ako profesorka na Jagiellonskej Univerzite. S porotcovaním už má bohaté skúsenosti z festivalov v rôznych kútoch sveta.

Jej kolegom pri rozhodovaní bude aj rumunský scenárista a režisér Adrian Sitaru. Za svoj krátky film Waves z roku 2007 získal Zlatého Leoparda na filmovom festivale v Locarne aj cenu na Sarajevskom festivale, a ďalších vyše 20 ocenení. V roku 2008 dokončil svoj prvý celovečerný film Hooked, ktorý vybrali na festival do Benátok aj do Toronta, hral sa aj na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava, ocenili ho na filmových prehliadkach v Palm Springs, Thessalonikách aj Buenos Aires.

Slovensko bude zastupovať animátorka, režisérka a producentka Ivana Zajacová. Vyštudovala Katedru animovanej tvorby na VŠMU v Bratislave, na ktorej v súčasnosti pôsobí ako pedagóg. Jej bakalársky film Vedieť získal zvláštne uznanie poroty na festivale Cineteca Bologna 2000 v Taliansku a bol zaradený do oficiálnej prehliadky firmy KODAK Talent 2000 na festivale v Cannes. Absolventský film NAZDRAVÍČKO!, ktorý spolurežírovala s Jozefom Mitaľom, bol ocenený národnou filmovou cenou Slnko v sieti 2006 v kategórii Animovaný film.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu