Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Študenti aj tento rok majú Art Film Fest zadarmo!

Aj tento rok budú mať študenti do 26 rokov možnosť navštíviť Medzinárodný filmový festival Art Film Fest zadarmo.

Plnohodnotný celofestivalový cinepass na 17. ročník filmového podujatia, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, získajú veľmi jednoducho. Stačí ak si na internetovej stránke festivalu www.artfilm.sk  vyplnia registračný formulár. Ten je už k dispozícii až do 18. 6. 2009. Všetkým zaregistrovaným študentom bude cinepass vydaný na registračnom mieste festivalu. Musia sa preukázať študentským dokladom (index, žiacka knižka, potvrdenie o návšteve školy, študentská karta ISIC a podobne). Okrem plnohodnotnej akreditácie majú študenti k dispozícii bez poplatku aj stanovacie priestory v Trenčianskych Tepliciach.

„Výzvou pre organizátorov festivalu je dostať slovenských divákov späť do kín, a vychovať novú generáciu filmových obdivovateľov,“ hovorí programový riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. Očakáva, že na festivalovú pôdu sa tak vráti krv, ktorá tvorí atmosféru všetkých významných filmových festivalov – skupina „batôžkarov“, teda mladých ľudí, ktorí prichádzajú na festival výsostne kvôli filmovému umeniu.

Študenti, ktorí si nestihnú na stránke vyplniť formulár, si od 19. 6. môžu zakúpiť zľavnený cinepass za 5 euro v pokladniach festivalu. Zlacnený cinepass môžu získať i držitelia Teplickej karty, preukazu člena filmového klubu ASFK na rok 2009, karty EURO 26, ITIC-u a ZŤP v predpredaji v sieti Ticketportal od 1. 4. do 19. 6. za 10 euro a na mieste festivalu za 15 euro.

Štandardnú 8-dňovú permanentku si možno do konca mája zakúpiť za zvýhodnenú cenu v sieti Ticketportal za 16 euro, a od 1. 6. do 19. 6. v predpredaji za 23 euro, na mieste bude stáť 30 euro.

Účastníci nad 62 rokov zaplatia za cinepass na mieste 5 euro a návštevníci nad 62 rokov s trvalým pobytom v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne 2 eurá. Trojdňový cinepass stojí 10 euro, jednodňový 5 euro a jednorazová vstupenka do festivalového kina 2 eurá.

Art Film Fest tento rok ponúkne ešte bohatšiu filmovú nádielku ako po iné ročníky. Nebudú chýbať snímky zo svetoznámych festivalov ako Berlinale, Cannes, San Sebastian, Toronto, Benátky či Locarno, kultové snímky, ktoré sa zaradili do histórie kinematografie, veselé tanečné filmy, klasické komédie či slovenské filmy v premiére.

Už tradične bude programu dominovať Medzinárodná súťaž, ktorá predstaví diela talentovaných filmárov z celého sveta. Víťaz získa ocenenie Modrý anjel. Zabudnúť na starosti a kvalitne sa zabaviť ponúkne sekcia Americké tanečné filmy 80. rokov. Bude ju osobne uvádzať tanečník a choreograf Ján Ďurovčík. Zábavu pripravil pre návštevníkov aj prezident festivalu, herec a humorista Milan Lasica. Zostavil pre nich sekciu To najlepšie z komédie Európske zákutia ponúknu filmy zo starého kontinentu, ktoré si vo svete získavajú čoraz väčšiu pozornosť. Na festivalové plátna sa možno dostane aj najnovšia legenda o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorú vytvorila a spodobnila známa francúzska herečka a režisérka Julie Delpy vo filme Grófka (Countess). Sekcia Kultové filmy zase ponúkne snímky, ktoré tvorili históriu filmu. Vo výbere sa objaví vojnový film, muzikál, horor aj sci-fi. Sekcia s atraktívnym názvom Láska a anarchia mapuje najsúčasnejšie trendy nezávislého európskeho, amerického aj ázijského filmu. Špeciálna sekcia Nočná prehliadka prináša opäť výber šokujúcich a unikátnych filmových diel.

Art Film Fest tento rok venuje sekciu aj novým slovenským filmom, dokonca uvedie aj niekoľko snímok v premiére.

Festival aj tento rok udelí osobité festivalové ocenenie Hercova misia. Rovnako Art Film Fest udelí aj cenu Zlatá kamera, ktorej laureáti sú už známi.

Do Trenčianskych Teplíc si ju príde prevziať jedna z najvýznamnejších európskych režisérok, česká filmárka Věra Chytilová, ktorá prednedávnom oslávila 80. narodeniny a na svojom konte má kultové snímky ako U stropu je pytel blech, Sedmikrásky, Hra o jablko, Panelstory aneb jak se rodí sídliště, Vlčí bouda, Šašek a královna, Pasti, pasti, pastičky či Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Filmy Věry Chytilovej uviedli aj festivaly v Cannes, Berlíne a Benátkach.

Druhým oceneným bude taliansky režisér Ettore Scola, ktorý sa preslávil filmom Tančiareň, v ktorom zobrazil cez tanec a hudbu dôležité momenty francúzskych dejín 20. storočia. V jeho filmoch si zahrali hviezdy ako Marcello Mastroianni, Sophia Lorenová či Ornella Muttiová. Na Scolovom konte svietia aj trofeje z festivalov v Cannes a Berlíne.

Festivalové projekcie sa tento rok uskutočnia v 6 premietacích priestoroch: Trenčín – Kultúrne a metodické centrum Ozbrojených síl Slovenskej republiky ODA, ArtKino Metro, Cinemax a Bažant kinematograf pod holým nebom na Štúrovom námestí. Trenčianske Teplice – kino Prameň a kinostan Tatra banka cinema v Kúpeľnom parku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu