Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Marek a Miško: Už pijú aj mliečko!

Dvojičky sú v poriadku, ich stav je podľa lekárov stabilizovaný. Zobraziť galériu (2)
Dvojičky sú v poriadku, ich stav je podľa lekárov stabilizovaný.

BRATISLAVA - Mamička siamských dvojičiek má ďalší dôvod na radosť! Jej synčekovia Marek a Miško už konečne môžu piť i materské mliečko. Zatiaľ čo ostatné novorodeniatka môžu piť mliečko hneď po narodení, jej chlapci si na túto chvíľku museli počkať takmer tri týždne. Doteraz totiž boli na umelej výžive.

Podľa prednostky I. detskej kliniky LF UK Marty Benedekovej však niektoré funkcie u dvojičiek nie sú stopercentné. „Problémy sú najmä so zažívacím traktom. Veľmi dôležité však je, že obaja chlapci dýchajú spontánne,“ dodala Benedeková. Už tri dni po pôrode sa siamčatá podrobili operácii bruška kvôli nepriechodnosti čriev u jedného z nich. „Tie črievka sú nezrelé. Ich priechodnosť ešte nie je taká, aby mohli byť samy živené. Musia sa dovyvíjať, aby mali správnu dĺžku a objem. Aby však normálne pracovali aj ďalšie orgány, pred niekoľkými dňami sme začali aj s kŕmením materským mliekom. Doteraz boli chlapci len na parenterálnej výžive,“ povedal prednosta chirurgickej kliniky LF UK Ján Trnka.

Mamička siamských dvojčiat u chlapcov trávi každú voľnú minútu. „Keď môžem, pomáham sestričkám pri ich kŕmení a kúpaní. Minule som ich dokonca držala v náručí. Je to prekrásny pocit, ktorý sa nedá opísať,“ hovorí Majka. Slovenským lekárom verí a vie, že musí byť trpezlivá. „Detičky sa majú dobre. Vo všetkom sa spolieham na lekárov. Oni určia, kedy im budem môcť dať vlastné mliečko i termín ďalšej operácie,“ dodáva Majka.

Marek a Miško: Už
Zobraziť galériu (2)
Kedy ich oddelia?

Termín operácie, pri ktorej by došlo k oddeleniu dvojčiat, sa podľa lekárov nedá odhadnúť. „Budeme to vedieť stanoviť až keď kompletne obnovíme činnosť žalúdočno-črevného traktu. Zatiaľ nad oddelením neuvažujeme. Budeme spokojní, keď deťom dozrejú orgány a cievny systém a až potom pristúpime k otázke, ako a kedy túto operáciu urobiť,“ povedal profesor Jaroslav Siman, ktorý pred siedmimi rokmi úspešne oddelil iné siamské dvojičky.

„Nejde o to, aby sme ich oddelili, ale o to, aby prežili. V biológii a medicíne je to tak, že niečo môžete urobiť len vtedy, ak vám to príroda dovolí. Zatiaľ musíme čakať,“ dodal Siman. Napriek tomu, že chlapci majú dve pečene, ich zásobovanie je skrížené a to môže spôsobiť komplikácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu