Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé bozkávanie zažila pred kamerou: Český kolega jej siahal na prsia... V scenári to nebolo!

Zuzana Cigánová Zobraziť galériu (5)
Zuzana Cigánová (Zdroj: FS Barrandov)

BRATISLAVA - Herečka Zuzana Cigánová stála pred kamerou už ako 13-ročná. Čoskoro bola obsadená do českého filmu, kde bol jej partnerom Jaromír Hanzlík. Ako prezradila, práve pred kamerami zažila prvú pusu na ústa. Kolega jej navyše ohmatával prsia!

Zuzana Cigánová sa narodila 23. júna 1947 v Bratislave v umelecky založenej rodine. Jej matka bola maliarka, o dva roky starší brat Peter sa presadil ako bábkarský výtvarník.

Galéria: Zuzana Cigánová

Po absolvovaní gymnázia študovala Zuzana Cigánová na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, ktoré ukončila v roku 1970. Hneď po skončení vysokej školy nastúpila 1. septembra 1970 do Činohry SND, ale už počas vysokoškolských štúdií dostala angažmán od bratislavskej Novej scény a venovala sa aj filmu.

Herectvo ju ale spočiatku nezaujímalo, skôr to bolo kreslenie. Zlom nastal potom, keď sa už ako trinásťročná postavila pred kameru. V roku 1960 ju režisér Andrej Lettrich obsadil do titulnej postavy Katky v stredometrážnom filme Malá manekýnka.

Zuzana Cigánová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Cigánová  (Zdroj: SFÚ)

O šesť rokov neskôr stvárnila postavu Teriny v mnohými cenami ovenčenej poeticko-romantickej dráme Otakara Vávru Romance pro křídlovku (1966). Vo filmovej adaptácii básnickej poviedky Františka Hrubína si vtedy osemnásťročná Zuzana Cigánová zahrala s ostrieľanými hercami Štefanom Kvietikom a Júliusom Vašekom a o niečo mladším Jaromírom Hanzlíkom.

„Ja som sa vo filme po prvý raz bozkávala na ústa. S pánom Hanzlíkom,” prezradila kedysi pre iDnes.cz. Niektoré scény sa práve kvôli nemu museli opakovať, pretože kameramani neboli spokojní. „V nejakej scéne mi siahal na prsia. Samovoľne. V scenári to nebolo,” uviedla slovenská herečka s tým, že po nakrúcaní sa už príliš nevídali.

Jaromír Hanzlík a Zuzana Cigánová
Zobraziť galériu (5)
Jaromír Hanzlík a Zuzana Cigánová  (Zdroj: FS Barrandov)

Na prvej slovenskej divadelnej scéne účinkovala vo vyše stovke inscenácií ako napríklad v Solovičovom Meridiáne, v kultovom muzikáli Na skle maľované, v Jílekovej inscenácii O Šípkovej Ruženke, v Goldoniho Hre o letnom byte, vo Feldekovej Skúške a v inscenácii amerického autora Tennesseeho Williamsa Zostupujúci Orfeus excelovala ako ošetrovateľka Porterová.

Desiatky postáv stvárnila Zuzana Cigánová aj na filmovom plátne. Diváci si môžu herečku pamätať napríklad zo snímok Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Prípad krásnej nerestnice (1973), Sázka na třináctku (1978), Tím pádem (1979), Putování Jana Amose (1983) alebo Portrét Doriana Graya (1988).

Hlasovým prejavom zaujala v legendárnom rozhlasovom seriáli Čo nového, Bielikovci zo 70. rokov minulého storočia a na jej hlas určite nezabudnú ani fanúšikovia kultového maďarského animovaného seriálu Miazgovci, v ktorom nadabovala postavu Kristíny.

Zuzana Cigánová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Cigánová  (Zdroj: RTVS)

Zuzana Cigánová však rezonuje v poslednom období v povedomí verejnosti najmä ako spisovateľka, čitateľmi i kritikou kladne prijímaných diel. Debutovala cestopisom Kúsok cesty okolo sveta (1991), po ktorom nasledovali prózy Dopadne to dosť dobre, pes bude rád (1995) a K+K alebo naša etuda (2004). Kniha Šampanské, káva, pivo (2007) jej priniesla prvú účasť vo finále literárnej ceny Anasoft litera v roku 2008. Medzi desať najlepších kníh tejto prestížnej ceny sa dostala aj jej novela Špaky v tŕní (2012) a kniha Aksál (2016).

V roku 2021 jej vyšli knihy Dosť dobrý dom a Jedným vrzom. Adaptácia jej knihy Dopadne to dosť dobre, pes bude rád sa dostala aj na scénu SND. Premiéru mala v decembri 2014 v réžii Ľubomíra Pauloviča pod názvom Pes bude rád. "Ja píšem len vtedy, keď sa mi chce a len to, čo sa mi chce. Nemám v tomto smere žiadne vzdelanie, píšem to jednoducho tak, ako sa mi to žiada," hovorí etablovaná spisovateľka Zuzana Cigánová.

Zuzana Cigánová
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Cigánová  (Zdroj: Tv Joj)

Viac o téme: Zuzana Cigánová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu