Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trikrát ženatý český herec: Donútila ho vzdať sa detí!

Jiří Voskovec Zobraziť galériu (4)
Jiří Voskovec (Zdroj: ČT)

SÁZAVA - Český herec Jiří Voskovec sa po emigrácii uplatnil aj v Hollywoode. V Amerike sa trikrát oženil - prvé manželstvo skončilo rozvodom, druhé smrťou manželky. Tá tretia ho potom donútila vzdať sa detí, ktoré si adoptoval so svojou zosnulou ženou.

Jiří Voskovec sa narodil 19. júna 1905 v Sázave. Jeho pôvodné meno znie Jiří Wachsmann. V rodine mal aj francúzskych predkov, a tak sa vybral študovať na lýceum v Dijone. 

Galéria: Jiří Voskovec

Po návrate do Československa sa angažoval spoločensky a spolu s Janom Werichom odštartoval svoju divadelnú kariéru. Na doskách pražského Osvobozeného divadla reagovali na sociálnu aj politickú situáciu a nevyhli sa, samozrejme, ani kritike fašizmu. Okrem inscenácií sa venovali aj improvizáciám, ktoré mali tiež silný politický podtón. 

Pred kamerami sa objavili v komédiách Pudr a benzin, Peníze nebo život, Hej-rup! alebo Svět patří nám.

Jiří Voskovec a Jan Werich
Zobraziť galériu (4)
Jiří Voskovec a Jan Werich  (Zdroj: CT)

V roku 1938 dvojica spolu so skladateľom Jaroslavom Ježkom emigrovala za veľkú mláku. Presadili sa aj na Broadwayi. 

Keď sa Werich vrátil do vlasti, Voskovec v USA riešil rozvod so svojou prvou ženou. Potom si vzal divadelníčku Anne Gerlette a zdalo sa, že tentoraz ide o šťastný zväzok. Bohužiaľ, nedarilo sa im mať deti. A tak sa rozhodli adoptovať si dve dievčatká Vicky a Gigi. Ich šťastie však netrvalo dlho, Anne diagnostikovali nádor a v roku 1958 zomrela. 

Voskovec zostal sám na deti a celkovo mu samota nevyhovovala. A tak sa oženil aj tretí raz. Po svadbe s herečkou Christine McKeown sa však vzdal svojich dcér. „Ona to chcela,” povedala v dokumente o svojom otcovi Gigi. 

Trikrát ženatý český herec:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Niektoré zdroje uvádzajú, že Christine mala Voskovca omotaného okolo prsta a manipulovala ním. Okrem toho, že ho donútila "odložiť" dcéry k ich nevlastným starým rodičom, vraj mu narušila aj vzťah s bratom. Po Jiřího smrti sa však o vdovu postarala práve zvrhnutá dcéra.

Voskovec si v USA zahral vo filmoch ako Dvanásť rozhnevaných mužov, The Bravados či Butterfield 8, kde účinkovala aj Elizabeth Taylor. Neskôr sa objavil v thrilleroch The Spy Who Came in from the Cold alebo Bostonský škrtič. Uplatnil sa tiež ako divadelný režisér.

Jiří Voskovec zomrel 1. júla 1981 (niektoré zdroje uvádzajú ako deň úmrtia aj 4. júl) vo veku 76 rokov.

Jiří Voskovec
Zobraziť galériu (4)
Jiří Voskovec  (Zdroj: Columbia Pictures)

Viac o téme: Jiří Voskovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu