Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragický osud krásnej modelky (†26): Alkohol a drogy ju dohnali na dno... Zomrela na AIDS!

Gia Carangi
Gia Carangi (Zdroj: YouTube)

PHILADELPHIA - Meno modelky Gia Carangi nepatrí medzi tie, ktoré by pri prvom počutí medzi ľuďmi zarezonovali. Jedna z prvých supermodeliek však počas svojho krátkeho života zanechala nezmazateľnú stopu vo svete modelingu. Práve dnes by táto rodáčka z Philadelphie oslávila svoje 63. narodeniny.

Gia Carangi sa narodila 29. januára v roku 1960 v meste Philadelphia. Jej detstvo, tak ako v podstate celý jej život, nebolo jednoduché. Rodičia sa totiž často hádali a keď mala Gia 11 rokov, matka ušla od rodiny, pretože už nezniesla násilné správanie svojho manžela.

Práve ťažké detstvo mnohí označujú za hlavné dôvody jej smutného osudu. Podľa jej blízkych mala s mamou veľmi dobrý vzťah, avšak z toho, že rodičia sa rozviedli bola veľmi nešťastná. Žila striedavo u otca i matky. Svoj zlý psychický stav už ale v puberte začala riešiť drogami a alkoholom.

VIDEO: Gia Carangi.

Modelingová kariéra

Už v jej mladom veku bolo jasné, že z Carangi vyrastie nádherná žena, čo neuniklo pozornosti jej matky. Tá jej jedného dňa navrhla, aby skúsila kariéru v modelingu. Nafotili preto fotky, ktoré poslali do New Yorku.

Tie si všimla bývalá modelka a v tej dobe agentka Wilhelmina Cooper, ktorá mladej Carangi otvorila dvere modelingu naplno. Za krátko sa z nej stala jedna z najslávnejších a najžiadanejších modeliek. Fotila pre mnohé magazíny a značky, ako sú napríklad Vogue, Armani, Christian Dior, Versace či Yves Saint Laurent. Ako jedna z prvých žien na svete sa dokonca mohla pýšiť označením supermodelka.

Závislosť a tragický osud

Aj keď s drogami koketovala počas svojho života pravidelne, zásadný zlom nastal až po smrti spomínanej Wilhelminy Cooper v roku 1980. Tá bola pre Carangi veľkou oporou a životnou mentorkou.  Odvtedy u nej naplno prepukla závislosť na kokaíne, ktorá jej okrem modelingovej kariéry zničila aj život. Na drogy a alkohol minula všetky svoje úspory a po naháňačke s políciou dokonca skončila na krátky čas vo väzení.

Iskierkou nádeje bolo liečenie, na ktoré nastúpila v decembri 1984. Keď sa z neho vrátila, bola odhodlaná žiť normálny život a dokonca si našla prácu v malom obchode. Abstinencia však trvala len približne rok a na konci roka 1985 drogám prepadla opäť. Posledný rok života prežila striedavo v rôznych nemocniciach a na ulici. V roku 1986 ju na jeseň našli brutálne zbitú a znásilnenú. Následne ju previezli do nemocnice, kde o mesiac zomrela na ochorenie AIDS. Predpokladá sa, že sa ním nakazila použitou injekčnou striekačkou.

Carangi však aj napriek svojmu krátkemu životu ovplyvnila niekoľko ďalších generácii modeliek a jej príbeh sa stal predlohou mnohých kníh, seriálov či filmov. Asi najznámejším je film Gia, v ktorom si ikonickú modelku zahrala Angelina Jolie, ktorá za túto úlohu získala aj Zlatý glóbus.

VIDEO: Trailer k filmu Gia.

Viac o téme: Gia Carangi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu