Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jeden z najlepších slovenských športovcov zomrel príliš mladý: Dohady o sexuálnej orientácii i príčine smrti!

Ondrej Nepela
Ondrej Nepela (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vďaka svojmu talentu sa zaradil medzi najväčších športovcov našej histórie. Tento legendárny rodák z Bratislavy však zomrel veľmi mladý, keď vo veku 38 rokov podľa oficiálnych informácii podľahol rakovine lymfatických uzlín. Práve dnes by oslavoval svoje 72. narodeniny Ondrej Nepela.

Ondrej Nepela sa narodil 22. januára 1951 v Bratislave. Nikoho by však vtedy nenapadlo, že sa z neho stane jeden z najlepších a najuznávanejších športovcov, akí sa kedy na Slovensku narodili. 

Legendárnemu krasokorčuliarovi však úspechy nespadli z neba. Podľa jeho trénerky Hildy Múdrej nepatril medzi najväčšie talenty, ale všetko si musel vydrieť. Jeho snahu mu však tento šport vrátil niekoľkonásobne.

Súčet jeho úspechov je totiž doslova dych vyrážajúci. Nepela sa počas svojej bohatej kariéry stal 8-krát majstrom ČSSR, 5-násobným majstrom Európy, 3-krát si pripísal titul majstra sveta a v svoju športovú nesmrteľnosť podčiarkol v roku 1972 na Olympiáde v Sappore, kde získal pre Československo zlatú medailu.

Dohady o jeho smrti a orientácii

Pre celé Československo bolo obrovským šokom, keď sa v roku 1989 dozvedelo o smrti Ondreja Nepelu. Vtedy len 38-ročný krasokorčuliar podľa oficiálnych informácii zomrel na následky rakoviny lymfatických uzlín.

Nepela zomrel v meste Mannheim, ktoré sa nachádzalo v Nemeckej spolkovej republike. Toto miesto si podľa bývalého reprezentanta Jozefa Žideka vybral preto, lebo mu dávalo možnosť priznať sa k tomu, kým v skutočnosti bol.

„Chcel tam odísť, lebo vedel, že sa tam bude môcť priznať k svojej orientácii. Mal možnosť zaľúbiť sa tam a svoju lásku aj zrealizovať," povedal bývalý krasokorčuliar v dokumentárnej sérii Príbehy slávnych.

Niekoľko rokov po jeho smrti sa začali objavovať správy o tom, že Nepelovu smrť spôsobilo ochorenie AIDS. To bolo v Československu spájané predovšetkým s homosexuálmi, a tak sa rozhodlo, že sa táto skutočnosť utají. „Dostali sme oficiálny pokyn, aby sa nehovorilo, že Nepela zomrel na následky AIDS," priznal v dokumente komentátor Karol Polák.

Viac o téme: Ondrej Nepela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu