Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Drsné praktiky štátnej polície: 17-ročnú speváčku vyzliekli donaha a...

Eva Olmerová Zobraziť galériu (7)
Eva Olmerová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Mnohí umelci sa v minulom režime stali terčom polície či tajnej služby. Mimoriadne trpké skúsenosti s nimi mala speváčka Eva Olmerová. Dnes je to 29 rokov, čo sa kvôli neutešenému životu upila k smrti.

Eva Olmerová sa narodila 21. januára 1934. Bola z takzvanej dobrej rodiny, jej starý otec bol diplomat. Bola jedináčik, chodila na hodiny klavíra, hrala stolný tenis, jazdila na koni a závodne plávala. 

Idylka skončila vo februári 1948, keď sa rodičia rozišli a dohodli sa, že Eva zostane s otcom. Ten si vodil domov mladšie partnerky a s jednou sa nakoniec oženil. Vo výchove uplatňoval príkazy a zákazy. 

Dokonca svoju dcéru aj zmlátil, čo neskôr oľutoval. Jej neskorý príchod totiž spôsobili policajti, ktorí ju zadržali a nedovolili jej zavolať domov. Podľa českého Reflexu ju pri výsluchu vyzliekli donaha. Mala len 17 rokov. Celé poníženie súviselo s jej starým otcom, ktorý žil v Británii. Chceli, aby na neho donášala. Odmietla a konfliktov s bezpečnosťou mala ešte niekoľko. 

Eva Olmerová
Zobraziť galériu (7)
Eva Olmerová  (Zdroj: ČT)

Spievať začala už ako 16-ročná, vystupovala po vinárňach, ale aj s orchestrom. Neskôr sa stala súčasťou divadla Semafor. Vyhrala spevácku súťaž Hledáme písničku pro všední den a potom mala veľký hit Čekej tiše. Následne ale úspech striedali ďalšie pády. 

Zakázali jej spoluprácu s Ellou Fitzgerald, nemohla cestovať, ale ani vystupovať. Časom začala piť a to bol ďalší dôvod, prečo ju nikto nechcel angažovať. Zomrela 10. augusta 1993 na cirhózu pečene. Nedožila sa ani 60 rokov. 

Eva Olmerová
Zobraziť galériu (7)
Eva Olmerová  (Zdroj: Bonton)

Viac o téme: Eva Olmerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu