Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štyri manželky hercovi zo Supermana nestačili: Uff, mal 146 mileniek!

Glenn Ford Zobraziť galériu (4)
Glenn Ford (Zdroj: Warner Bros.)

LOS ANGELES - Pôvodom kanadský herec Glenn Ford sa nakoniec stal jednou z tvárí zlatej éry Hollywoodu. Za svoj život sa stihol štyrikrát oženiť, no podľa jeho syna mal aféry so 146 herečkami.

Glenn Ford sa narodil 1. mája 1916 v kanadskom Quebecku. Keď mal osem rokov, jeho rodičia sa presťahovali do Kalifornie. Občanom USA sa stal v novembri 1939. 

Galéria: Glenn Ford

Už počas strednej školy účinkoval v rôznych divadelných produkciách, neskôr podpísal zmluvu s filmovým štúdiom Columbia. Hral v žánrovo rôznych filmoch, jeho najpozoruhodnejšími snímkami boli filmy ako Gilda, The Big Heat, Blackboard Jungle. Nominácie na Zlatý Glóbus ale získaval najmä za komédie a westerny. Medzi jeho najlepšie westerny patria The Man from Colorado, Kovboj, Cimarron, 3:10 to Yuma.

Štyri manželky hercovi zo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Jeho kariéra trvala viac ako 50 rokov. Päť z jeho filmov sa dostalo do Národného filmového registra. Posledným bol Superman z roku 1978, kde si po boku Christophera Reevea zahral adoptívneho otca Clarka Kenta. 

Glenn Ford bol štyrikrát ženatý a všetky jeho manželstvá skončili rozvodom. To posledné bolo rozvedené v roku 1994. Herec bol veľkým sukničkárom a mal aféry z mnohými slávnymi kolegyňami, napríklad Ritou Hayworth, Marilyn Monroe, Joan Crawford či Brigitte Bardot. 

Rita Hayworth a Glenn Ford
Zobraziť galériu (4)
Rita Hayworth a Glenn Ford  (Zdroj: Columbia Pictures)

Jeho syn, herec Peter Ford, vo svojej knihe tvrdí, že mal aféry až so 146 herečkami. Všetky tieto vzťahy a romániky boli údajne zachytené vo Fordových osobných denníkoch a tiež na páskach, kde si nahrával telefonáty s milenkami a priateľmi. S Ritou Hayworth sa opakovane stretával počas 40 rokov, raz s ním aj otehotnela, podstúpila ale potrat. 

Glenn Ford odišiel do hereckého dôchodku v roku 1991. Zomrel 30. augusta 2006. V máji pre zdravotné problémy zrušil oslavu svojich 90. narodenín. Ako uviedol jeho syn Peter, počas posledných 15 rokov svojho života prekonal niekoľko menších porážok. 

Phyllis Thaxter a Glenn Ford
Zobraziť galériu (4)
Phyllis Thaxter a Glenn Ford  (Zdroj: Warner Bros.)

Viac o téme: Glenn Ford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu