Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Z herečky prvá dáma: Za všetko môže jeden veľký omyl!

Nancy Reagan Zobraziť galériu (4)
Nancy Reagan (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Rovnako ako jej manžel Ronald Reagan, aj Nancy Reagan bola pôvodnou profesiou herečka. Keď sa meno Nancy Davis objavilo na hollywoodskej čiernej listine, vyhľadala práve jeho pomoc ako prezidenta hereckého združenia. No išlo iba o omyl...

Nancy Reagan sa narodila 6. júla 1921 ako Anne Frances Robbins. Po tom, ako sa jej rodičia rozviedli, žila šesť rokov u tety a strýka, neskôr sa vrátila k matke. Tá sa venovala herectvu. „Najradšej som mala, keď moja mama mala prácu v New Yorku a teta Virgie ma tam vzala vlakom, aby som s ňou mohla byť,” uviedla neskôr. 

Galéria: Nancy Reagan

Po tom, ako ju adoptoval matkin druhý manžel, legálne si zmenila meno na Nancy Davis. Pod týmto menom s matkinou pomocou začala účinkovať v divadle. Po kamerových skúškach neskôr podpísala zmluvu so štúdiom MGM a presťahovala sa do Kalifornie. Pre MGM natočila niekoľko filmov, no v roku 1952 bola zmluva ukončená. 

Práve vtedy sa vydala za Ronalda Reagana. Pred ním randila napríklad s Clarkom Gableom. Reagana spoznala vďaka tomu, že sa jej meno objavilo na čiernej listine Hollywoodu a on bol práve prezidentom združenia televíznych a filmových hercov. Preto vyhľadala jeho pomoc. Nakoniec sa našťastie ukázalo, že šlo len o omyl a zámenu mien a navyše ešte našla svoju celoživotnú lásku. 

Ronald Reagan a Nancy Reagan
Zobraziť galériu (4)
Ronald Reagan a Nancy Reagan  (Zdroj: Columbia Pictures)

Keď sa v marci 1952 brali, nevesta už bola tehotná. Patricia Ann Reagan, neskôr známa ako Patti Davis, sa narodila necelých osem mesiacov po svadbe, Ronald Prescott Reagan sa narodil o šesť rokov neskôr. Budúci prezident USA už mal dve deti z predchádzajúceho manželstva. 

Predtým, ako sa Nancy stala prvou dámou USA, bola prvou dámou Kalifornie, kde jej muž pôsobil dve volebné obdobia ako guvernér. V roku 1976 sa zapojil do prezidentských volieb, no neuspel. Druhý pokus v roku 1980 už bol úspešný. Nancy Reagan sa stala prvou dámou USA po inaugurácii manžela v januári 1981. 

Ronald Reagan a Nancy Reagan
Zobraziť galériu (4)
Ronald Reagan a Nancy Reagan  (Zdroj: Wichita Films)

Nancy sa potom pustila do rozsiahlej renovácie Bieleho domu. Bola známa aj svojím kladným vzťahom k móde, mnohí ju v rámci vkusu prirovnávali k Jackie Kennedyovej. Jej meno je tiež späté s obrovskou kampaňou proti drogám so sloganom Len povedz nie (Just say no). 

S manželom mali láskyplný vzťah, jeden z tlačových tajomníkov sa k prezidentskému páru vyjadril takto: „Nikdy nevnímajú jeden druhého ako niečo garantované. Nikdy si neprestali dvoriť.”

Ronald zomrel 5. júna 2004, Nancy 6. marca 2016. 

Z herečky prvá dáma:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Nancy Reagan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu