Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dnes by mal 80 rokov: Pamätáte si, ktorý slovenský herec mal prezývku Maco?

Peter Debnár Zobraziť galériu (3)
Peter Debnár (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Presne pred 80 rokmi sa narodil Peter Debnár, ktorý síce vyštudoval divadelnú réžiu, no uplatnil sa najmä ako herec. Pre svoju neprehliadnuteľnú postavu mal medzi kolegami prezývku Maco.

Peter Debnár sa narodil 8. októbra 1941. Na VŠMU vyštudoval réžiu, krátko sa venoval divadelnej réžii, no od roku 1968 sa uplatňoval ako herec. 

Galéria: Peter Debnár

Stál pri zrode legendárneho bratislavského Divadla na Korze. „V Divadle na Korze sa stretli skutoční hereckí fanatici, mnohí dobrovoľne odišli z Národného divadla. Po poslednom vystúpení v lete 1971 všetci plakali. A predstavte si ten pohľad, ako obrovský chlap Maco Debnár roní veľké slzy,” uviedol v roku 2012 spisovateľ Kornel Földvári, ktorý zastával funkciu riaditeľa divadla. Peter Debnár vždy označoval svoje pôsobenie v Divadle na Korze za svoje najkrajšie životné obdobie.

Dnes by mal 80
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SFÚ)

Na filmovom plátne Peter Debnár debutoval v roku 1961 menšou úlohou v snímke Jána Lacka s názvom Vždy možno začať. Prvýkrát sa v nej stretol aj s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským.

Potom sa objavil v množstve filmov, za všetky spomenieme snímky Majster kat, Zbehovia a pútnici, Sladké hry minulého leta, Piková dáma, Pacho, hybský zbojník, Višňový sad, Večera, Thibaultovci. Pamätníci si určite spomenú aj na seriály ako Leto s Katkou či Safari. 

Dnes by mal 80
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Pre zdravotné problémy sa utiahol do ústrania, v roku 1995 prekonal mozgovú príhodu. Aj po nej sa však vrátil k pedagogickej i hereckej práci. Poslednýkrát mohli diváci umelca vidieť vo filme Petra Krištúfka Dlhá krátka noc (2003). Peter Debnár náhle zomrel 8. júna 2004 v Bratislave vo veku 62 rokov. Príčinou smrti bol infarkt. 

Viac o téme: Peter Debnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu