Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenský herec učil na VŠMU: Po mesiaci randenia SVADBA so ŠTUDENTKOU!

Peter Rúfus Zobraziť galériu (3)
Peter Rúfus (Zdroj: Tv Joj)

BRATISLAVA - Peter Rúfus patrí k tým hercom, čo boli ženatí s kolegyňou. Dagmar Bajnokovú ale spoznal ako pedagóg na VŠMU, keď bola jeho študentkou.

Peter Rúfus sa narodil 11. októbra 1957 v Liptovskom Mikuláši ako syn herečky Oľgy Rúfusovej a Jozefa Rúfusa. Jeho strýkom bol známy slovenský básnik Milan Rúfus. Po absolvovaní gymnázia v Košiciach študoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Galéria: Peter Rúfus


Túžbu stať sa hercom pocítil už v detskom veku, keď si zahral rozprávkovú postavu Martinka Klingáča. Z jeho ďalšej filmografie možno spomenúť snímky Zbabelec (1961), Piloti (1988) či rozprávku Vtáčia princezná (1990). Účinkoval aj v množstve televíznych filmov, medzi inými v dielach Maroško (1968), Profesor na bielom koni (1984), Tiene v raji (1968), Tá tajovská voda mútna (1987), Variácie slávy (1991) alebo Mladé letá (1993). Televíznym divákom sa predstavil tiež v seriáloch Lekár umierajúceho času (1983), Chlapci a chlapi (1988), Prvé oddelenie (2009) či Ochrancovia (2014).

Slovenský herec učil na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Príjemný hlas predurčil Petra Rúfusa na dráhu dabingového herca. Svoj podmanivý hlas prepožičal americkým filmovým hviezdam, akými sú napríklad Robert De Niro, Russell Crowe, Bruce Willis, Sean Connery, Michael Douglas, Richard Gere, Leslie Nielsen alebo Dustin Hoffman. V novembri 2001 si prevzal prestížnu slovenskú dabingovú cenu Zlatá slučka 2001 v kategórii najlepší mužský dabingový výkon. 

Literárny fond (LF) udelil v roku 2012 Petrovi Rúfusovi Výročnú cenu za dabing za postavu Merlina vo filme Merlin a kniha kúziel.

Slovenský herec učil na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tv Joj)

Peter Rúfus bol dlhé roky ženatý s kolegyňou Dagmar Bajnokovou, mladšou o 13 rokov. „Na VŠMU som bol pedagógom umeleckého prednesu a moja terajšia manželka mojou študentkou,” prezradil kedysi dávno pre SME herec. Potom sa stretli pri spoločnej práci a ich cesty sa preťali aj po jeho rozvode. A vtedy sa dali dokopy. 

Zosobášili sa vo februári 1992, len po mesiaci randenia. Poznali sa však už štyri roky a zdalo sa im to dostatočné. Počas manželstva sa im narodila dcéra Tereza. Po trinástich rokoch spoločného života sa ale herci rozviedli. Dagmar sa dnes už volá Bruckmayerová a je známa z niekoľkých projektov televízie Joj. 

Viac o téme: Peter Rúfus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu