Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozvod po 35 rokoch: Slávny český režisér si našiel o 34 rokov mladšiu!

Miloš Forman Zobraziť galériu (7)
Miloš Forman (Zdroj: ČT)

LOS ANGELES - Meno Miloša Formana bolo známe po celom svete. Dnes sú to tri roky, čo slávny režisér zomrel. Po jeho boku bola do posledných chvíľ tretia manželka Martina, mladšia o 34 rokov.

Miloš Forman sa narodil ako Jan Tomáš Forman 18. februára 1932 v českom meste Čáslav. Keďže jeho rodičia zomreli v koncentračnom tábore, vyrastal v internátnej škole pre vojnové siroty v Poděbradoch. Jeho spolužiakmi boli napríklad Václav Havel a Ivan Passer.

Galéria: Miloš Forman

Vyštudoval dramaturgiu na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU). Popri štúdiu začal praxovať na Barrandove. Po absolutóriu sa dostal do filmárskej brandže a onedlho sa stal jedným z čelných predstaviteľov novej generácie filmárov známej ako Československá nová vlna.

Miloš Forman
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: United Artists)


Postupne natočil snímky Konkurs (1963), Černý Petr (1963), Lásky jedné plavovlásky (1965) a komédiu Hoří, má panenko (1967), ktoré vynikali osobitosťou a originalitou. Po roku 1968 odišiel do Spojených štátov amerických, aby pokračoval vo svojej filmovej tvorbe.

Za oceánom ho však čakalo vytriezvenie, keď sa jeho film Taking Off (1971) nestretol s úspechom. "Moje filmárske inštinkty boli príliš české, v každom prípade som musel zmeniť štýl práce", priznal neskôr Forman. Medzinárodné uznanie a päť Oscarov vrátane tých za najlepší film a za najlepšiu réžiu mu vyniesla dráma One Flew Over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučkiným hniezdom, 1975). V hlavnej úlohe trestanca v psychiatrickej liečebni exceloval Jack Nicholson. Snímka získala tiež štyri Zlaté glóbusy, cenu BAFTA a množstvo ďalších ocenení.

Michael Douglas, Miloš Forman,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: AMPAS)

Na obrovský úspech nadviazal Miloš Forman aj svojimi nasledujúcimi počinmi – muzikálom Hair (Vlasy, 1979) a drámou Ragtime (1981). Jeho status prvotriedneho filmára potvrdila v roku 1984 životopisná snímka Amadeus. Veľkolepý historický epos o skladateľovi Antoniovi Salierim, ktorý bol najväčším konkurentom geniálneho Wolfganga Amadea Mozarta, premenil na víťazstvo osem z 13 nominácii na Oscara. Český režisér si prevzal Cenu Akadémie za réžiu (1985).

Filmografiu Miloša Formana dopĺňa tiež historická snímka Valmont (1989), ktorá je adaptáciou slávneho románu Nebezpečné známosti. Nomináciu na ďalšieho Oscara za réžiu získal za životopisnú drámu The People vs. Larry Flynt (Ľud verzus Larry Flynt, 1996). Režíroval aj úspešné filmy Man on the Moon (Muž na mesiaci, 1999) a Goya's Ghosts (Goyove prízraky, 2006). Filmy jedného z najvýznamnejších filmárov z hľadiska dejín svetovej kinematografie pozbierali dohromady 13 Oscarov, tri Zlaté glóbusy a niekoľko cien BAFTA. Oscarový filmár je okrem spomenutých ocenení laureátom Českého leva za celoživotné dielo (1998) a v roku 2010 si na filmovom festivale v Zürichu prevzal čestnú cenu podujatia za celoživotné dielo.

Miloš Forman
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČT)


Prvou manželkou Miloša Formana bola herečka Jana Brejchová, do ich manželstva ale zasiahla režisérova nevera s baletkou. S druhou manželkou Věrou Křesadlovou má synov Petra a Matěja. Ide o jeho najdlhšie manželstvo. Hoci spolu už dávno nežili a Forman pôsobil v USA, o rozvod nepožiadali.

Stalo sa tak až po 35 rokoch, keď režisér stretol Martinu Zbořilovú. Študentka scenáristiky bola mladšia o 34 rokov, no bláznivo sa do neho zamilovala. Porodila mu dvojičky Andyho a Jima a rok nato sa Forman rozviedol s Křesadlovou a okamžite sa oženil po tretíkrát. Manželstvo vydržalo až do režisérovej smrti. Miloš Forman zomrel 13. apríla 2018. 

Jana Brejchová
Zobraziť galériu (7)
Jana Brejchová  (Zdroj: CT)

Věra Křesadlová
Zobraziť galériu (7)
Věra Křesadlová  (Zdroj: Vachler Art Company)

Miloš Forman s treťou manželkou Martinou
Zobraziť galériu (7)
Miloš Forman s treťou manželkou Martinou  (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Viac o téme: Miloš Forman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu