Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herečka, ktorá zradila Hegerovú: Konflikt kvôli milencovi!

Stella Zázvorková Zobraziť galériu (4)
Stella Zázvorková (Zdroj: CT)

PRAHA - Dlhé roky boli susedky a kamarátky. Lenže potom sa cesty Stelly Zázvorkovej a Hany Hegerovej rozišli. Kvôli mužovi!

Stella Zázvorková sa narodila 14. apríla 1922 v českej Prahe vo vtedajšom Československu do umeleckej rodiny uznávaného architekta a módnej návrhárky. Prvé umelecké prejavy si budúca stálica českej divadelnej scény cibrila v hereckej škole Emila Františka Buriana ešte pred začiatkom druhej svetovej vojny.

Galéria: Česká herečka Stella Zázvorková

Neskôr hrávala v Pražskom detskom divadle Míly Mellanovej a v 40. rokoch minulého storočia sa objavovala na pódiu legendárneho divadla Větrník. V rokoch 1945-1948 pôsobila v Divadle satiry, potom v Realistickom divadle a v Armádnom umeleckom súbore. V roku 1955 ju do Divadla ABC angažoval Jan Werich. Městská divadla pražská sa stali domovom pre Zázvorkovú v rokoch 1962 – 1993.

Stella Zázvorková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Československý státní film)

Desaťročia patrila k najobsadzovanejším herečkám v desiatkach filmov najlepších českých filmových a televíznych režisérov. Bola nezabudnuteľnou a neprehliadnuteľnou kolegyňou takých umelcov, akými boli jej bývalý manžel Miloš Kopecký, Lubomír Lipský, Josef Bek, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský či Vladimír Menšík. Herecká škála Stelly Zázvorkovej bola vskutku obdivuhodná. Od začiatku svojej divadelnej kariéry hrala úlohy energických žien, pôsobila pritom prevažne v komediálnom repertoári.

Na javisku sa udomácnila ako predstaviteľka svojráznych ľudových typov, prostorekých a hašterivých žien, domovníčok, ale aj láskavých mamičiek a babičiek. Bola poprednou rozhlasovou komičkou a vynikajúcou rozprávačkou humorných príbehov a vtipov. Pri stvárnení postáv rada využívala aj svoj plnoštíhly vzhľad a pokiaľ to text dovoľoval, vždy do neho vložila niečo zo svojej životnej múdrosti a skúseností.

K najúspešnejším filmom Stelly Zázvorkovej patria nepochybne komédie a veselohry napríklad Tři chlapi v chalupě (1963), Mezi námi zloději (1963), Ženy v ofsajdu (1971), Pane, vy jste vdova (1970), Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Což takhle dát si špenát (1977) alebo Pelíšky (1999). Výborný výkon ocenený nomináciou na Českého leva (1996) podala v oscarovom filme Kolja (1996). Zažiarila i v cenami ovenčenom tragikomickom príbehu Babí léto (2001), ktorý jej vyniesol Českého leva (2001) za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Stella Zázvorková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Space Films)


Svoj komediálny talent herečka naplno využila nielen v televíznej zábave, ale aj v rozhlasových skečoch. Široké detské publikum si získala v rozprávkových filmoch o Arabele. Jej herecká kreácia v jednoaktovke Antona Pavloviča Čechova Medveď spolu s Janom Werichom patrí medzi klasické diela českej televízie.

Počas svojho života získala Zázvorková mnoho ocenení. V roku 2000 dostala Cenu Thálie za celoživotné dielo v oblasti činohry, v roku 2003 Čestnú cenu ankety Týtý a v roku 2004 druhého Českého leva za dlhodobý umelecký prínos českému filmu.

Jej umelecká cesta sa zavŕšila úlohou vo filme Hrubeš a Mareš sú kamarádi do deště (2005). Stella Zázvorková zomrela 18. mája 2005 v Prahe vo veku 83 rokov.

Stella Zázvorková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk/ Martin Hykl / CNC)

Koncom marca zomrela Zázvorkovej bývalá kamarátka, speváčka Hana Hegerová. Pri tejto príležitosti sa pripomenul spor, ktorý medzi sebou umelkyne mali. Hegerová totiž za svoju životnú lásku považovala režiséra Jána Roháča. No nevyšlo im to spolu. 

A jedna z jej najlepších kamarátok – Stella Zázvorková – sa zúčastnila jeho svadby so speváčkou a herečkou Zuzanou Burianovou. Navyše sa neskôr stala krstnou mamou ich dcéry Kateřiny. Hegerová to považovala za zradu a umelkyne sa už nikdy nezmierili. 

Viac o téme: Stella Zázvorková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu