Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Znovu rakovina! Český herec prišiel o snúbenicu a predtým o manželku: Odmietla chemoterapie

Věra Galatíková Zobraziť galériu (5)
Věra Galatíková (Zdroj: CT)

PRAHA - Herec Ladislav Frej plánoval svadbu s partnerkou Gabrielou. Cez víkend mu ju však vzala rakovina. O poslednú manželku Věru Galatíkovú pritom prišiel tiež vinou tejto vážnej diagnózy. Keď sa jej choroba po nejakom čase vrátila, chemoterapie už odmietla.

Věra Galatíková sa narodila 19. augusta 1938 v Zlíne. Absolvovala Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, potom účinkovala na doskách Východočeského divadla v Pardubiciach a v pražskom Činohernom klube. Neskôr pôsobila v Divadle S. K. Neumanna, Mestských divadlách pražských a svoju divadelnú kariéru zavŕšila v Národnom divadle v Prahe, kde vystupovala od roku 1993.

Galéria: Věra Galatíková



Vo filme na seba výrazne upozornila už v roku 1967 v snímke Františka Vláčila Údolí včel. Ďalšie zaujímavé filmové úlohy ju čakali na prelome 60. a 70. rokov 20. storočia, keď sa objavila napríklad v dielach Všichni dobří rodáci (1968), Ohlédnutí (1968) alebo Skřivánci na niti (1969).

Věra Galatíková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Bontonfilm)
Herečka zažiarila aj v dojímavom filme Karla Kachyňu Počítaní oveček (1981). Režisér mal šťastnú ruku pri výbere hercov. Do deja obsadil Žanetu Fuchsovú, Vlastimila Brodského, Věru Galatíkovou a Petra Debnára, ktorého vo filme predaboval Jiří Zahajský.

Hlavnú rolu stvárnila v dvojdielnej televíznej hre Nevěsta (1985). Príbeh Zdeny (Markéta Fišerová) a Marie (Věra Galatíková) v diele Markéty Zinnerovej je hľadaním a nachádzaním zložitého vzťahu nevesty a svokry. Z televíznych úloh sa Galatíková preslávila predovšetkým postavou riaditeľky základnej školy v seriáli My všichni školou povinní. Účinkovala aj v televíznom seriáli Četnické humoresky (1997).

Znovu rakovina! Český herec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)
Návštevníci kín mohli Galatíkovú vidieť vo filme Anděl exit (2000). Slovenskí filmoví diváci ocenili jej skvelý herecký výkon v snímke režiséra Martina Sulíka Krajinka (2000).

Česká umelkyňa bola nositeľkou Ceny Thálie 94 za úlohu Hekabé v inscenácii Euripidovej tetralógie Pokoritelia Tróje z pražského Labyrintu. V roku 2000 dostala Galatíková Cenu Hereckej asociácie za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

V dabingu prepožičala svoj hlas aj Francúzke Annie Girardotovej. Herečky spojovala nielen rovnaká profesia ale aj priateľstvo. Obe si boli veľmi blízke, dokonca si písali listy, v ktorých sa okrem iného podporovali v čase keď obe vážne ochoreli.

Znovu rakovina! Český herec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

Věra Galatíková zomrela na rakovinu pľúc 21. decembra 2007 vo veku 69 rokov. Približne päť rokov predtým sa táto silná fajčiarka dozvedela, že má rakovinu pľúc. S cigaretami sekla a podrobila sa liečbe. Zdalo sa, že boj vyhrala. Po dvoch rokoch sa však zákerné ochorenie vrátilo. Vtedy herečka už odmietla podstúpiť chemoterapiu. Vyjadrila sa, že nechce posledné chvíle života stráviť s hlavou nad záchodovou misou.

Obľúbená herečka bola vydatá za herca Ladislava Freja, bola jeho štvrtou manželkou. Dcéra Kristýna a syn Ladislav kráčajú po stopách svojich rodičov a venujú sa herectvu.

Věra Galatíková a Ladislav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Věra Galatíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu