Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenská herecká legenda: Skutočné priateľstvo v divadle? Neverím!

Ida Rapaičová Zobraziť galériu (6)
Ida Rapaičová (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Mnohí vnímajú divadlo ako miesto, kde vládnu intrigy a závisť. Viacerí herci sa tomu bránia, no herecká legenda Ida Rapaičová má k tomuto prostrediu tiež trpké pripomienky.

Ida Rapaičová sa narodila 22. augusta 1943 v Bratislave. V roku 1963 absolvovala  konzervatórium v Bratislave v obore klavírnej hry. Potom pokračovala na VŠMU, kde v roku 1967 ukončila štúdium herectva. Okamžite začala pôsobiť ako členka činohry Novej scény v Bratislave. 

Galéria: Ida Rapaičová

Divákom ostala v pamäti i vďaka úlohe v slovenskej komédii s hercom Jozefom Kronerom Pacho, hybský zbojník (1975). Populárny bol detský televízny seriál Leto s Katkou z roku 1975. Zahrala si tiež v televíznych filmoch Ťapákovci (1977), Horacius (1980), Pasca (1981), Chrobák v hlave (1983), Smrť s fotografiou (1987), Mastný hrniec (1991), Gendúrovci (1994), či v televíznych seriáloch Odsúdené (2009), Aféry (2010).

Slovenská herecká legenda: Skutočné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AR archív/Roman Soumar)

Slovenská herecká legenda: Skutočné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Jej výrazný hlas si nemohli nevšimnúť rozhlasoví tvorcovia a jej silný hlasový register zakomponovali do množstva rozhlasových hier. Práve za rozhlasovú hereckú tvorbu získala Ida Rapaičová Cenu Janka Borodáča a Krištáľovú ružu, ale aj ďalšie pocty. Bola úspešnou recitátorkou v nedeľných televíznych päťminútovkách Chvíľka poézie.

V rokoch 1994 až 1998 pôsobila ako poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) a pracovala ako členka Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport.

Ida Rapaičová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Po 35 rokoch pôsobenia na scéne bola z divadla prepustená. „Mnohým sa asi nepáčilo, že som vstúpila do politiky. Zrejme som podľa nich nestála na správnej strane. V divadle sú ľudia dosť senzitívni a dali mi to riadne pocítiť. Niektorí ma dokonca ani nezdravili,” povedala pred pár rokmi pre Nový čas herečka, ktorá sa neskôr na dosky vrátila v tragikomédii Najstaršie remeslo. 

Celkovo však o divadle a hercoch hovorí nie príliš pozitívne. „V divadle som nikdy neverila na skutočné priateľstvo a nemala som tam kamarátov,” uviedla. Dokonca aj muža si hľadala mimo svojich kruhov – vydala sa za lekára. „Nikdy som nechcela divadelníka. Sú to nestále povahy a aj to povolanie nesie v sebe vnútornú rozporuplnosť. V Jozefovi som cítila istotu,” prezradila herecká legenda. 

Ida Rapaičová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Viac o téme: Ida Rapaičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu