Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kedysi bol na drogách a vo väzení... potom sa z neho stal Iron Man!

Robert Downey Jr. Zobraziť galériu (4)
Robert Downey Jr. (Zdroj: Bonton)

LOS ANGELES - Herec Robert Downey Jr. je pomenovaný po svojom otcovi, ktorý mu vštepil nielen lásku k filmu, ale bohužiaľ aj k drogám. A tak bol junior závislý od drog a alkoholu už prakticky v začiatkoch svojej kariéry. Dokázal sa s tým však vysporiadať a dnes je mimoriadne úspešný.

Robert Downey Jr. sa narodil 4. apríla 1965. Jeho otec Robert bol herec a režisér, matka Elsie Ann hrávala v otcových filmoch. Bohužiaľ, otec bol závislý a svojmu synovi dovolil skúsiť marihuanu už ako 6-ročnému, čo neskôr oľutoval. „Keď sme s otcom spolu užívali drogy, bolo to, akoby sa snažil vyjadriť svoju lásku ku mne jediným spôsobom, ako to vedel,” povedal raz junior. 

Galéria: Herec Robert Downey Jr.

 

Robert začal veľmi skoro hrávať vo filmoch svojho otca, neskôr ho obsadzovali aj iní režiséri. V roku 1987 vyšli dva filmy, ktorých názvy boli príznačné aj pre jeho osobný život – Sukničkár a Feťáci. 

Kedysi bol na drogách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Amercent Films)

Ako uvádzajú zahraničné médiá, kariéru rozbehol napriek závislosti. Tá vyšla verejne najavo v roku 1996, keď policajná hliadka našla v jeho aute heroín, kokaín aj zbraň. Inokedy ho zas susedia našli ležať v posteli ich syna, alebo sa prechádzal v uliciach Los Angeles bosý. 

Z liečebne najprv utekal a tiež ignoroval súdom nariadené testovanie na drogy, za čo si v roku 1999 vyslúžil 36 mesiacov vo väzení, no odkrútil si necelý rok.

Keď ho v roku 2001 zatkli bosého na ulici, pretože pôsobil, že je pod vplyvom, stratil úlohu v seriáli Ally McBealová a prišiel aj o ďalšie roly.

Kedysi bol na drogách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

Namiesto väzenia išiel na rehabilitáciu a tentoraz to dotiahol do konca. Podľa jeho manželky Susan skončil definitívne s drogami v roku 2003, keď mu práve ona dala životné ultimátum. 

Za reštart svojej kariéry môže zas ďakovať Melovi Gibsonovi. Nikto sa totiž neodvážil obsadiť Downeyho, kým Mel nepodpísal dokument o jeho spoľahlivosti. A tak v roku 2003 prišla úloha vo filme Spievajúci detektív a tiež v Gothike s Halle Berry. 

V roku 2008 sa objavil vo filmoch Neuveriteľný Hulk a Iron Man. Práve komiksová postava mu priniesla novú, obrovskú vlnu popularity a vďaka nej sa objavoval aj v ďalších snímkach o marvelovských superhrdinoch. Potom získal rolu vo filmoch o Sherlockovi Holmesovi a naposledy mal premiéru jeho film Dollitle. 

Kedysi bol na drogách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bonton)

Viac o téme: Robert Downey Jr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu