Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Depresie, alkohol, ale žiadny list na rozlúčku: Záhadná samovražda Gottovho kamaráta Karla Svobodu

Karel Svoboda Zobraziť galériu (4)
Karel Svoboda (Zdroj: CT)

PRAHA - Dnes by mal Karel Svoboda 81 rokov... Keby ho v januári 2007 nenašla jeho žena Vendula mŕtveho na záhrade, pričom pri ňom ležala zbraň. Ako neskôr vdova prezradila, skladateľ mal depresie a ďalšie poruchy. Aj Karlovi Gottovi sa zdal pred smrťou akýsi smutný. No list na rozlúčku sa nenašiel.

Karel Svoboda sa narodil 19. decembra 1938. Od detstva mal blízko k hudbe, najskôr ale začal študovať stomatológiu. Po prerušení štúdia začal pôsobiť v tanečných orchestroch a neskôr ako hudobný skladateľ. Vďaka angažmánu v divadle Rokoko začal skladať pre Martu Kubišovú, Helenu Vondráčkovú aj Václava Neckářa. 

Depresie, alkohol, ale žiadny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Svoboda má na svojom konte množstvo ocenení a hitov, napríklad Lady Carneval, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, Stín katedrál, Hej, hej baby, Yveta, Čau lásko, Jsi můj pán... Skladal hudbu aj pre rozprávky, filmy a seriály, ako sú Včielka Maja, Cirkus Humberto, Létajíci Čestmír a iné. Podpísal sa aj pod muzikály Noc na Karlštejne, Dracula, Gróf Monte Christo. 

Menej ružové to už bolo v jeho súkromí. Prvá manželka Helena, s ktorou mal dcéru Janu a syna Petra, mu zomrela na rakovinu. S druhou manželkou Vendulou mal najprv dcéru Klárku, no tá ako štvorročná zomrela na leukémiu. Neskôr sa dvojici narodil syn Jakub. 

Vendula a Karel Svobodovci s dcérou Klárkou
Zobraziť galériu (4)
Vendula a Karel Svobodovci s dcérou Klárkou  (Zdroj: Profimedia)

No iba rok a pol po jeho narodení sa stala strašná tragédia. Vendula sa vrátila domov zo školenia a svojho manžela našla mŕtveho na záhrade. Jeho smrť bola najprv opradená záhadami, nenašiel sa napríklad ani list na rozlúčku. Neskôr bolo ale vyšetrovanie uzavreté ako smrť samovraždou. 

Skladateľ trpel viacerými chorobami, napríklad aj bipolárnou poruchou. „Poznala som Karlove depresívne stavy, manické fázy choroby aj poruchy príjmu potravy. Podľa názoru odborníkov to bol stav na hospitalizáciu, Karel ale systematickú pomoc odmietal,” povedala vdova Vendula v relácii 13 komnata. „Riešil svoje problémy antidepresívami, ktoré občas kombinoval s alkoholom. Dlhší čas som sa bála, že sa niečo stane...” dodala. 

Depresie, alkohol, ale žiadny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Podobne sa vyjadril aj lekár, ktorý Svobodu poznal z čias štúdií. Ten potvrdil, že geniálny skladateľ trpel depresiami. Podľa Karla Gotta, s ktorým boli spojení nielen pracovne, ale aj osobne, bol Svoboda v čase pred smrťou „smutný a veľmi vyčerpaný”.

Pochybnosti o samovražde vyvolávala vo verejnosti nielen absencia listu na rozlúčku, ale aj fakt, že v decembri 2006 absolvoval operáciu srdca a mal veľa plánov do budúcnosti. No už januári 2007 bol mŕtvy. 

Viac o téme: Karel Svoboda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu