Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smrť českej herečky pred Vianocami: Zabil ju žiaľ, alkohol a tabletky!

Milena Dvorská Zobraziť galériu (6)
Milena Dvorská (Zdroj: Československý státní film)

PRAHA - Česká herečka Milena Dvorská (†71) sa preslávila účinkovaním v mnohých počinoch. Jej kariéra odštartovala vďaka rozprávke Byl jednou jeden král…, kde stvárnila Marušku. Život talentovanej umelkyne však nebol vždy rozprávkový. Smutný bol najmä jej vzťah s dcérou, pre ktorú sa známa Češka dosť trápila. Práve dnes je to deväť rokov od chvíle, čo filmová Maruška naposledy vydýchla.

Milena Dvorská sa narodila 7. septembra 1938 v Prostějove. Už v detstve sa zaujímala o herectvo a hrala v ochotníckom divadle. Aj napriek tomu smerovali jej kroky na strednú zdravotnícku školu. Počas jedného vystúpenia si ju však všimol Jan Werich a to navždy zmenilo jej život. Keď totiž režisér rozprávky Byl jednou jeden král... hľadal herečku na postavu princeznej Marušky, Werich mu odporúčil mladú a talentovanú 15-ročnú Milenu.

Milena Dvorská ako Maruška v rozprávke Byl jednou jeden král...
Zobraziť galériu (6)
Milena Dvorská ako Maruška v rozprávke Byl jednou jeden král...  (Zdroj: Československý státní film)

Úspech rozprávky ju doviedol na DAMU. Popri škole sa intenzívne venovala divadlu a na konte má účinkovanie v mnohých filmoch, seriáloch a televíznych inscenáciách. Milena sa venovala tiež rozhlasu a dabingu. Aktívna bola aj v zrelšom veku, avšak v posledných rokoch svojho života už úlohy nedostávala. 

Milena Dvorská vo filme Ať žijí rytíři.
Zobraziť galériu (6)
Milena Dvorská vo filme Ať žijí rytíři.  (Zdroj: Bontonfilm)

Mileninou veľkou láskou bol spolužiak z odboru réžie Orfej Sokov. Keď končila štúdium, narodila sa jej dcéra Lucie. V tom čase dostala mladá herečka prvé angažmá v pražskom divadle E. F. Buriana. Dcérku tak vychovávali jej rodičia na Morave. Ktovie, či práve to malo svoj podiel na tom, aký mala neskôr Milena vzťah so svojou dcérou. Lucie sa totiž stala členkou istej sekty a spoločne s Janem Dvorským, ktorého hľadala aj polícia utiekli do zahraničia. Dvojica má deväť detí, avšak Milena sa z vnúčat tešiť nemohla. 

„Veľmi sa pre to trápila. Myslím si, že by to ranilo každého. Milena našla útechu v alkohole. A pila ho dosť,” uviedol pre Blesk zdroj z herečkinho okolia. „Alkohol kombinovala s tabletkami na spanie. A zrejme to pred sviatkami na ňu všetko doľahlo a jej srdce to nezvládlo,” dodal spomínaný zdroj.  

Milena Dvorská vydýchla naposledy v noci z 22. na 23. decembra vo svojom byte. Zaujímavé je, že pár dní pred tým ju navštívila jej prvorodená vnučka Julie, s ktorou plánovali spoločne osláviť Vianoce. Žiaľ, namiesto toho museli herečkin manžel Josef Kraus a syn Jakub chystať pohreb...

Milena Dvorská zomrela 22. decembra 2009.
Zobraziť galériu (6)
Milena Dvorská zomrela 22. decembra 2009.  (Zdroj: česká televize)

Viac o téme: Milena Dvorská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu