Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Z krásnej českej herečky troska: Alkohol, vzťah s homosexuálom, milostný trojuholník s kolegyňou

Nataša Gollová Zobraziť galériu (12)
Nataša Gollová (Zdroj: Fotoateliér Ströminger)

PRAHA - Pred kamerami komička, v súkromí jej často zostali oči pre plač. Nataša Gollová patrila k najkrajším a najtalentovanejším herečkám na prelome 30. a 40. rokov minulého storočia. Zomrela však osamelá, po problémoch vo svojich vzťahoch totiž začala piť a so žiadnym zo svojich osudových mužov nemala dieťa.

Milovníci starých českých filmov určite poznajú Natašu Gollovú. Nie každý je však oboznámený s jej smutným osudom. Pred kamerami sa totiž ukázal jej nevšedný komediálny talent, a tak by asi nikomu nenapadlo, že herečka narodená 27. februára 1912, prežívala v súkromí takmer samé nešťastie. 

S mužmi to Nataši jednoducho nevychádzalo. Jej prvou veľkou láskou bol o 16 rokov starší básnik Tristan Tzara, s ktorým sa zoznámila ako 20-ročná. Vtedajšiemu priateľovi odkázala, že sa zamilovala a zostala s Tzarom. Po nejakom čase sa sklamaná vrátila domov. So zakladateľom dadaizmu sa rozišli.

Neskôr sa dala dokopy s kolegom Františkom Vnoučkom, starším o 9 rokov. Boli spolu tri roky, ale ako vyšlo najavo, herec bol nielen žiarlivý tyran a pijan... Po nejakom čase sa totiž priznal k homosexuálnej orientácii. 

František Vnouček a Nataša Gollová

Oveľa zamotanejšia situácia nastala vo vzťahu k šéfovi barrandovských ateliérov Willymu Söhnelovi. Od muža nemeckého pôvodu Natašu odhovárala jej veľmi dobrá kamarátka Adina Mandlová, a tak ho Gollová po krátkom čase pustila k vode. 

Neskôr sa však s Willym začala stretávať samotná Adina, aj keď svoju náklonnosť radšej držali v tajnosti. Keď však herečka odišla filmovať mimo republiku, kamarátka jej priateľa prebrala. A Nataša sa týmto vzťahom nijako netajila, hoci Söhnel bol pôvodom Nemec a oficiálne bol členom nacistickej NSDAP. 

Hoci sa k Hitlerovej ideológii nehlásil a Čechom pomáhal, obe umelkyne boli neskôr kvôli vzťahu s ním pranierované. „Doplatila na svoj vzťah k mimoriadnemu mužovi, ktorého neodpustiteľnou chybou bol jeho nemecký pôvod. Nikto nevzal do úvahy skutočnosť, že počas vojny držal český film nad vodou,” skonštatoval na Natašinu a Willyho adresu herec Svatopluk Beneš. 

Oldřich Nový a Adina Mandlová

Oldřich Nový a Nataša Gollová

Nataša sa nakoniec aj vydala. Áno povedala režisérovi Karlovi Konstantinovi. Hovorí sa však, že žiadna veľká láska to nebola. Konstantin údajne dosť pil a k alkoholu priviedol aj Gollovú. Tá sa začala pozerať na dno pohárika najmä, keď zostala sama a takmer bez pracovných ponúk. Zomrela osamelá v domove dôchodcov 29. októbra 1988. 

Najznámejšie filmy Nataše Gollovej: Kristián, Eva tropí hlouposti, Hotel Modrá hviezda, Cisárov pekár, Pekárov cisár, Drahé tety a ja. 

Viac o téme: Nataša Gollová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu