Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V koalícii to vrie: Rokovanie vlády v ohrození, SNS a Smer opäť v slovnej prestrelke

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Po štyroch dňoch, ktoré si vzal na rozmyslenie predseda SNS Andrej Danko sa opäť začali vzťahy v koalícii ostriť. SNS totiž požiadala premiéra Roberta Fica o odloženie rokovania vlády. To sa však nestretlo s pochopením u strany Smer. SNS hovorí o neúcte.

Odloženie rokovania

V niektorých médiách sa objavila informácia, že predseda SNS Andrej Danko požiadal svojich koaličných partnerov Smer-SD a Most-Híd o odloženie rokovania kabinetu do času, kým nezasadne koaličná rada. Zároveň informoval, že jeho ministri na vládu neprídu. Koaličná rada sa má zísť v piatok 25. augusta. Smer-SD a Most-Híd oznámili, že ich ministri sa stredajšieho rokovania vlády zúčastnia.

SNS verí, že Fico bez jej ministrov vládu nezvolá

SNS podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka verí, že ak má byť zachovaná súčasná vláda, premiér neurobí rokovanie kabinetu bez ministrov SNS. Ako dnes povedal Bernaťák, ak by tak stalo, bolo by to potvrdením toho, že koaličné strany si národniarov nevážia ako partnerov. Podľa Bernaťáka SNS slušne požiadala koaličných partnerov o stretnutie troch lídrov v piatok o 10:00. „Súčasne sme požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne vláda mohla riadne rokovať" uviedol. „Veríme že naši koaliční partneri prehodnotia svoje stanoviská“ dodal Bernaťák.

Ministri za stranu Smer-SD sa na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok. Oznámilo to tlačové oddelenie strany. Most-Híd sa podľa podpredsedu strany Lászlóa Sólymosa, ktorý je ministrom životného prostredia, poradí, či členovia vlády za Most-Híd prídu na stredajšie rokovanie vlády. Ako dnes povedal, toto nemôže byť rozhodnutie jednotlivca. „Musí to byť rozhodnutie strany. Poradíme sa,“ uviedol. Podľa hovorcu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Petra Bublu sa šéfka rezortu zatiaľ chystá zúčastniť na rokovaní vlády.

V Moste-Híd sa poradia, či prídu ministri na stredajšie rokovanie vlády

Most-Híd sa podľa podpredsedu strany Lászlóa Sólymosa, ktorý je ministrom životného prostredia, poradí, či členovia vlády za Most-Híd prídu na stredajšie rokovanie vlády. Ako povedal dnes, toto nemôže byť rozhodnutie jednotlivca. „Musí to byť rozhodnutie strany. Poradíme sa,“ uviedol. Podľa hovorcu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej Petra Bublu sa šéfka rezortu zatiaľ chystá zúčastniť na rokovaní vlády.

Ministri za stranu Smer-SD sa na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok.

Smeráci na vládu prídu

Ministri za stranu Smer-SD sa na stredajšom rokovaní vlády zúčastnia i napriek tomu, že predseda SNS Andrej Danko požiadal partnerov, aby stretnutie kabinetu odložili dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada, ktorá by sa mala konať v piatok. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová, Smer súhlasí s termínom Koaličnej rady i jej formátom. „Očakávame, že sa v prvom rade vyrieši problém týkajúci sa vypovedania Koaličnej zmluvy stranou SNS. Podobne ako SNS aj strana Smer-SD je pripravená predložiť svoje požiadavky viažuce sa k budúcoročnému štátnemu rozpočtu pri plnom zachovaní finančnej disciplíny krajiny. Medzi nimi budú napríklad radikálnejšie zvýšenie minimálnej mzdy či vyššia podpora starostlivosti o odkázaných ľudí," dodala Končalová s tým, že so svojimi prioritami príde na Koaličnú radu aj Most-Híd.

Predsedníctvo SNS

Situáciou v koalícii, ktorá vznikla po vypovedaní Koaličnej zmluvy zo strany SNS pred dvoma týždňami, sa bude vo štvrtok zaoberať predsedníctvo strany. Na rokovanie majú prísť aj všetci poslanci za SNS v NR SR. Následne v piatok zasadne Koaličná rada. Predseda Andrej Danko požiadal partnerov, aby rokovanie vlády bolo odložené dovtedy, kým sa nezíde Koaličná rada.

Premiér Robert Fico očakáva, že predseda SNS Andrej Danko mu navrhne kandidáta na post na ministra školstva za Petra Plavčana, o čo ho Fico minulý týždeň požiadal. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan vo štvrtok 17. augusta oznámil svoj odchod z postu. Podľa informácií abdikáciu Plavčan podáva k 30. augustu. Dnes posiela poštou abdikačný list. Danko zatiaľ za neho náhradu nemá.

SNS i koaliční partneri sa budú zaoberať vypracovaním Dodatku ku Koaličnej zmluve. V nej majú byť nanovo stanovené mechanizmy stretávania sa partnerov i vnútrokoaličná komunikácia. Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer.

Prezident stále nemá Plavčanovu abdikáciu

Kancelária prezident SR Andreja Kisku stále nemá abdikačný list odchádzajúceho ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), ktorý svoj odchod z funkcie oznámil minulý týždeň vo štvrtok (17.8.). "Keď príde, zverejníme to," uviedol riaditeľ tlačového a komunikačného odboru prezidenta Roman Krpelan.

To, že Plavčan dátum svojej abdikácie stále neoznámil, potvrdila hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová. "Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan formálne ukončí vykonávanie svojej funkcie po tom, ako jeho demisiu prijme prezident SR, ktorému demisiu doručí v najbližších dňoch," informovala.

Na odchod ministra školstva Petra Plavčana vyzval v stredu (16.8.) premiér Robert Fico (Smer-SD). Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Ten potvrdil, že Plavčan z postu ministra odíde, meno nového ministra ešte neoznámil.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra. Po vypuknutí kauzy žiadala opozícia odstúpenie ministra. Udalosti spôsobili aj vládnu krízu iniciovanú vypovedaním koaličnej zmluvy zo strany SNS.

Kríza trvá už dva týždne

Koalícia je už dva týždne v kríze. Po prepuknutí kauzy rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva predseda SNS Andrej Danko vypovedal k septembru koaličnú zmluvu. Lídri Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd sa následne stretli a zhodli, že voči ich vláde neexistuje alternatíva a majú záujem pokračovať ďalej. SNS cez médiá následne zverejnila požiadavky, lídri sa už na oficiálnom rokovaní nezišli. Oznámili však, že sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve. Dohoda mala byť aj na tom, že minister školstva Peter Plavčan má pre kauzu rozdeľovania eurofondov skončiť vo funkcii.

K odchodu ho minulý týždeň vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD), Danko to akceptoval, hoci pôvodne hovoril o podraze. Potom si vzal štyri dni na premýšľanie, ako ďalej v koalícii a či vôbec pokračovať v politike.

Plavčan vo štvrtok (17.8.) oznámil, že odstupuje, dosiaľ nepovedal, ku ktorému dňu. Danko ešte nepovedal meno jeho nástupcu ani sa po odmlke oficiálne nevyjadril ku koalícii. Údajne ešte nie je na Slovensku. Smer-SD a Most-Híd zdôrazňujú, že odmietajú predčasné parlamentné voľby. Fico deklaroval záujem pokračovať v tejto zostave.

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu