Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministerstvo vraj odstavilo eurofondy nemocniciam samo: Nebol to Brusel, ale vysoké kritériá

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podivnosti okolo eurofondov nie sú v súčasnosti len na ministerstve školstva, ale aj v rezorte zdravotníctva, myslí si šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Nepáči sa mu, že o eurofondy na rekonštrukciu nemocníc v celkovej výške 70 miliónov eur sa môžu v súčasnosti uchádzať len štyri štátne nemocnice, ostatné fakultné a univerzitné nemocnice sa k nim nemôžu dostať pre podnikové ťažkosti (dlh).

Prísne podmienky pritom podľa neho nestanovil Brusel, ako to bolo prezentované, ale samotné ministerstvo zdravotníctva. Visolajský vychádza z udalostí v Českej republike. "Tam príspevkové organizácie organizačných zložiek štátu nemuseli preukazovať, že sú v podnikových ťažkostiach," uviedol Visolajský. Eurofondy pre slovenské nemocnice sa podľa neho rozdeľujú cez európsky program IROP, ako tomu bolo práve v Čechách. Visolajský vidí vo všetkom nečistý zámer. Vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby túto eurofondovú výzvu zastavil a dal možnosť na prehodnotenie podmienok. Úrad vlády nechcel Visolajského výzvu komentovať.

Šéf LOZ upozornil, že po jeho záujme o kritériá sa začala upravovať spomínaná eurofondová výzva. Pôvodne sa mala skončiť koncom tohto augusta. Visolajský má informácie, že rezort ju predĺžil do polovice septembra a zmenil podmienky tak, aby sa o výzvu mohli uchádzať aj štátne nemocnice so splátkovým kalendárom voči Sociálnej poisťovni, Daňovému úradu a príslušnej zdravotnej poisťovni. 

Visolajský sa pýta ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), "prečo chcel zvýhodniť len určité nemocnice". Podmienka o podnikových ťažkostiach mu príde nezmyselná, keďže fakultné a univerzitné nemocnice sú "v katastrofálnom stave". O eurofondy sa môžu uchádzať aj súkromné zdravotnícke zariadenia, medzi nimi aj tie patriace finančnej skupine Penta, tá potvrdila, že má záujem. Šéfovi LOZ sa nepozdáva, "že štát chce zvýšiť zisky ich majiteľom". O eurofondy sa zo štátnych zdravotníckych zariadení môžu uchádzať fakultné nemocnice v Nových Zámkoch a Nitre, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici a Nemocnica Poprad.

Drucker chce do rekonštrukcie nemocníc celkovo investovať asi 153 miliónov eur z eurofondov. V prvom tohtoročnom kole výzvy má ísť 70 miliónov eur, v budúcoročnej výzve má ísť zvyšok. Visolajský hovorí, že ani v druhej výzve sa pri takto nastavených podmienkach štátne nemocnice nebudú môcť uchádzať o európske peniaze.

Viac o téme: Peter VisolajskýTomáš DruckerMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu