Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tri týždne napätia vyvrcholili: VIDEO Fico, Bugár a Danko prehovorili pred Slovenskom ako ďalej

Fico, Danko a Bugár hovorí o výsledkoch rokovaní koaličnej rady Zobraziť galériu (14)
Fico, Danko a Bugár hovorí o výsledkoch rokovaní koaličnej rady (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Koaliční lídri v zložení Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa dnes zišli, aby vyriešili koaličnú krízu. Po napätých chvíľach sa očakávalo, aký bude ďalší politický život v koalícii. Na záverečnej tlačovke trojica politikov prehovorila o novej dohode.

Koalícia pokračuje ďalej

Lídri sa dohodli na dodatku koaličnej zmluvy

VIDEO vyhlásenie Fica, Bugára a Danka

Situáciu sme sledovali ONLINE

19:17 SNS trvá na odstúpení ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Ak sám neodstúpi alebo ho premiér Robert Fico neodvolá, národniari sú pripravení podporiť opozičný návrh na odvolanie Richtera, ktorá chce ministra odvolávať v parlamente.

14:22 Koaličná kríza sa asi pomaly upokojuje. Povedal to politológ Ján Baránek. Reagoval tak na tlačovú besedu po skončení dnešnej Koaličnej rady, na ktorej sa koaličné strany dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude pracovať na vytvorení dodatku ku Koaličnej zmluve. Pracovná skupina podľa Baránka hovorí o tom, že keď človek nechce niečo riešiť alebo chce riešenie odložiť, vytvorí pracovnú skupinu či štáb.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Fico zároveň dnes na tlačovke po skončení rokovania koalície prisľúbil, že bude rešpektovať meno nového ministra školstva, ktoré je v kompetencii Slovenskej národnej rady (SNS). Baránek uviedol, že Fico nemusel mať veľký problém. Väčšinou totiž predseda vlády príjme návrh. "Málokedy sa stalo, že by predseda koaličnej vlády neprijal personálny návrh koaličného partnera," uviedol Baránek.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

14:08 Takisto chcú priblížiť aj svoje regionálne, okresné a krajské štruktúry. Riešili aj rozpočet. Podľa Fica sa všetci traja prihlásili k tomu, že treba dodržiavať fiškálnu zodpovednosť. Podľa premiéra budú hľadať riešenie, aby fiškálna zodpovednosť ostala zachovaná, ale zároveň aj strany mohli plniť svoje sľuby a zlepšiť životnú úroveň obyvateľov. Zároveň si všetci traja uvedomujú, že musia byť zodpovední, ak chce Slovensko patriť do jadra EÚ.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Martin Bublavý)

14:06 Ďalej sa podľa premiéra dohodli na tom, že lídri koaličných strán sa budú stretávať pravidelne, pravdepodobne každý pondelok, aby zasadli pred rokovaním vlády a parlamentu. Podľa neho lídri sa zaoberali aj mechanizmami na riešenie ďalších možných problémov, ktorým koalícia môže v budúcnosti čeliť.

13:48 Matovičovci reagujú na výsledky koaličnej rady

"Po mesiaci škriepok sme sa dozvedeli, že peniaze z eurofondov sú dostatočne silným lepidlom, aby udržali pokope aj takú koalíciu, ktorej lídri nevedia spolu normálne komunikovať. Namiesto riešenia problémov Slovenska sa koalícia mesiac škriepila o malichernostiach," tvrdí OĽaNO.

13:44 Bugár na záver zopakoval, že už si medzi sebou nebudú posielať odkazy cez médiá.

13:38 Danko tvrdí, že v koalícii bolo treba nájsť tú správnu "chémiu".

13:30 Fico sa tvrdo obul do Sulíka

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Šéf SaSky tvrdo kritizoval Nemecko a Francúzsko. To Fico považuje za absurdné a vyhlásil, že so Sulíkom vo vláde by Slovensko skončilo v pekle.

13:24 Fico zdôraznil, že vládna koalícia má eminentný záujem na tom, aby 1. septembra urobila všetky podujatia k oslavám 25. výročia Dňa ústavy v duchu spolupráce koaličných strán. "Prakticky sme sa dohodli na tom, že zostavím pracovnú skupinu, do ktorej každý z nás dá jedného človeka a bude pripravovať dodatok ku koaličnej zmluve. Chceme zaviesť pravidelné rokovania Koaličnej rady. Chceme zaviesť nové mechanizmy riešenia prípadných sporov," povedal Fico.

13:19 "Ukľudnili sme rozvírenú koaličnú hladinu," vyhlásil Béla Bugár.

Predseda SNS Andrej Danko
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA, Diana Černáková)

13:15 Po Ficovi aj Danko zopakoval, že voči súčasnej vláde neexistuje alternatíva. "Vidím veľký progres v zlepšení počúvania sa."

13:10 Fico ohlásil vytvorenie pracovnej skupiny. Pracovná skupina bude zložená z jedného človeka z každej strany a bude pracovať na dodatku ku koaličnej zmluve. Budú tiež prebiehať pravidelné rokovanie koaličnej rady.

13:05 Robert Fico o koaličnej kríze

12:51 Koaliční lídri stále rokujú. Čas konania tlačovky nie je známy.

11:12 Podľa portálu postoj.sk bude žiadať Danko od Fica v rámci princípu "oko za oko" hlavu ministra práce Jána Richtera.

10:36 Danko hovoril pred Koaličnou radou ešte vo štvrtok o potrebe personálneho "refrešu" vo vláde aj o tom, že chce o svojich ministroch rozhodovať sám. Bugár má trochu iný pohľad na vec. Chce síce o svojich ministroch sám rozhodovať, ale priznáva, že keď on nebude voči ministrovi konať, je tu ešte premiér. "Premiér je šéfom tejto vlády, nemôžete mať absolútnu moc," doplnil Bugár.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

10:27 K štvrtkovému vyhláseniu ministrov za Most-Híd Lucie Žitňanskej, Árpáda Érséka a Lászlóa Sólymosa Bugár povedal, že „fakt majú pravdu, že sa takto nedá pracovať“. Preto chcú podľa neho lídri dosiahnuť dohodu. Pokiaľ ide o Dankovu požiadavku, aby o svojich ministroch rozhodovala strana, Bugár tvrdí, že „keď ja nebudem konať voči môjmu ministrovi, tak tam je premiér. Premiér je šéfom tejto vlády,“ dodal Bugár.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

10:25 Pokiaľ ide o personálne zmeny, o ktorých Danko hovoril, podľa Bugára si vypočujú Dankove návrhy, ale on osobne si nemyslí, že vláda potrebuje refresh. „To sa tak nedá, že oko za oko, zub za zub. To sme kde, na Sicílii?“ pýtal sa ráno Bugár pri príchode na koaličnú radu.

Tri týždne napätia vyvrcholili:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

10:16 Všetci traja predsedovia strán sú už spolu v hoteli. Očakávame tlačovku po ich spoločnom rokovaní.

10:13 Prichádza Andrej Danko (SNS)

Predseda národniarov prišiel bez slov.

Danko prichádza na koaličku

10:07 Fico (Smer) sa refrešol ráno v jazere

Na otázku, či vláda potrebuje refreš, ktorý chce Danko, odpovedal premiér Fico, že už tak urobil ráno v jazere.

Fico prichádza na koaličku

9:54 Politici začínajú prichádzať do hotela Bôrik

Ako prvý prišiel Béla Bugár (Most-Híd), ktorý oznámil, že už konečne musia koaliční lídri prestať posielať odkazy cez médiá.

Béla Bugár pred krízou

Koaličná kríza trvá už tri týždne

Po odkazovaní cez médiá a SMS sa dnes stretne trojica predsedov koaličných strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) na rokovaní Koaličnej rady. Snahou je vyriešiť vypovedanie Koaličnej zmluvy Dankom zo 7. augusta a nastaviť nové pravidlá fungovania v koalícii. Predsedníctvo SNS vo štvrtok dalo jej predsedovi Andrejovi Dankovi mandát na to, aby s koaličnými partnermi prebral novú Koaličnú zmluvu alebo dodatok k zmluve.

Podľa Danka SNS nevidí alternatívu v opozícii, preto sa nemieni vzdávať a z vládnej koalície neodchádza. Danko tiež avizoval, že o svojich ministroch chce rozhodovať on sám s vedením SNS. Ministri sa majú podľa Danka starať o svoje rezorty a zodpovedať sa predsedovi vlády, ale o odvolaní má rozhodovať strana, ktorá ich do funkcie navrhla.

SNS už avizovala, že bude žiadať nové prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných činiteľov. „Ak má naozaj vláda taký záujem o boj proti korupcii, musí ísť sama príkladom. Pre žiadneho ministra ani pre verejného činiteľa nemôže byť problémom podrobne zdokladovať celý svoj majetok,“ vysvetľuje novú požiadavku na koalíciu Danko. Stabilná vláda musí mať podľa neho dôveru občanov a tú si vie získať aj pozitívnym príkladom zverejňovania podrobných majetkových pomerov jednotlivých verejných činiteľov. Slovenská národná strana chce zároveň navrhnúť vytvorenie komisie, ktorá bude pracovať na návrhu úplne nového, detailného zverejňovania pôvodu majetku verejných činiteľov už v najbližších dňoch.

SNS chce tiež presadiť návrh zákona o posudzovaní vplyvov na rodinu a manželstvo, ktorý bude zahŕňať vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatívnom procese a vznik rady vlády pre rodinu. Slovenská národná strana chce prísť na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. SNS bude klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu pre každého zamestnanca, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami. SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmien.

Viac o téme: StretnutieVládaKoalíciaRobert FicoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu