Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Plavčan konečne prehovoril o škandále s 300 miliónmi: VIDEO dusná tlačovka, otvorene o konci

Peter Plavčan sa potil na tlačovke, kde bránil 300-miliónové prideľovanie eurofondov. Zobraziť galériu (14)
Peter Plavčan sa potil na tlačovke, kde bránil 300-miliónové prideľovanie eurofondov. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Konečne prehovoril. Minister školstva Peter Plavčan sa po dlhých dvoch týždňoch postavil pred novinárov a verejnosť, aby vysvetlil komu odklepol zhruba 300 miliónov eur z eurofondov. Minister dodnes kauzu poriadne nevysvetlil. Raz utiekol z tlačovky, potom bol na dovolenke.

Problémy s eurofondami sú zrejme najväčším spúšťačom vládnej krízy, ktorá stále nie je ukončená. Spory majú medzi sebou predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) s premiérom Robertom Ficom (Smer). Dnes celý eurofondový škandál prišiel pred kamery vysvetliť minister školstva Peter Plavčan. Na tlačovku spolu s ním prišiel aj Vladimír Soták, šéf Železiarní Podbrezová či rektori výskumných univerzít. Aj keď Fico zdôraznil, že má Plavčan zvolať "riadnu" tlačovku, brífing sa konal iba vo vestibule.

Pozrite si jeho reakciu na VIDEU

Plavčan tlačovka

Plavčan sa bránil, že ani euro ešte neodišlo. "Neodišlo ani jedno euro," posťažoval sa Plavčan hneď zo začiatku. "Okamžite som zastavil dve výzvy. Všetko bolo zastavené tak, aby sa mohlo pokojne prehodnotiť a postupovať podľa zákona." Vec rieši už aj Najvyšší kontrolný úrad. Minister sa ohradil, že kauza sa výrazne spolitizovala.

Peter Plavčan
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Listy od Komisie sú bežné

"Toto je prvýkrát v histórii, čo sa stalo, že by nám Komisia poslala list na základe medializovaných informácií," bránil sa Plavčan. Podľa rezortu Komisia posielal listy často. Až 32 listov poslala podľa školstva Komisia v rokoch 2007 až 2013, v ktorých sa pýtala na detaily eurofondov, háji sa Stanislav Sipko, odborník na vednú politiku.

Stanislav Sipko
Zobraziť galériu (14)
Stanislav Sipko  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako mohol kardiológ prideliť peniaze oceliarom

Došlo aj na vysvetľovanie hodnotiteľov, ktorí prideľovali eurofondy na jednotlivé projekty. "Konflikt záujmov, určite nenastal," povedal Sipko. "V septembri 2017 bude vyhlásená nová výzva na hodnotiteľov," vyhlásil Plavčan s tým, že treba si počkať na výsledky kontrolných orgánov. Keď sa ukážu chyby, Plavčan je pripravený konať. "Pokiaľ prídu pochybenia, prijmem tvrdé opatrenia".

Vladimír Soták pri mikrofóne nevylúčil úplatky pri eurofondoch, dôkazy však nemá.
Zobraziť galériu (14)
Vladimír Soták pri mikrofóne nevylúčil úplatky pri eurofondoch, dôkazy však nemá.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako teda mohol v jednom prípade pridelených eurofondov hodnotiť lekár (kardiológ) oceliarsky projekt? "Títo hodnotitelia prešli výberom, viacerými kritériami. Nebudem vysvetľovať konkrétne procesy hodnotenia. Treba si počkať na výsledky preverovania."

Peter Plavčan
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Minister ani nevysvetlil, prečo mohla firma, o ktorej nikto nepočul, dostať milióny eur. Vysvetlil to na príklade - ak napísala firma dobrý projekt, tak nie je problém, kde sídli. Výzva neskúmala podľa neho sídlo, obrat, podmienky, vraj stačí len dobrá idea. Na hodnotiteľov odpovedal takto: "Slovensko je malá krajina. Ak v rámci výberových komisií si hodnotia navzájom projekty, nemôžete vyhovieť každému. Je 70 % tých, ktorí nie sú uspokojení," povedal Plavčan.

Sotákova reakcia

Soták u Plavčana

Odstúpi alebo neodstúpi?

Minister odpovedal aj na otázku, či odstúpi zo svojej funkcii. "No neodstúpim, pretože pochybenia boli naštartované v minulosti a teraz ich začíname meniť. Mám pred sebou úlohy a o tom, či odstúpim alebo neodstúpim, rozhoduje niekto iný."

Minister opäť odišiel bez odpovede na všetky novinárske otázky
Zobraziť galériu (14)
Minister opäť odišiel bez odpovede na všetky novinárske otázky  (Zdroj: topky)

Ešte pred tlačovkou zverejnil rezort školstva tlačovú správu, kde škandál vysvetľuje.

Tu je celé stanovisko:

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Plavčan konečne prehovoril o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: screen, topky)

Opozícia volá po hlave ministra

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

Komisia pozastavila Slovensku platby

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

NKÚ kontroluje výzvy vypísané ministerstvom školstva

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) kontroluje viacero výziev na eurofondy na ministerstve školstva. Ako uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková, úrad pristúpil ku kontrole na základe rizikovej analýzy z minulého roku, podľa ktorej v rámci operačného programu Výskum a inovácie sú vážne riziká na riadiacom orgáne, teda ministerstve školstva a sprostredkovateľskej Výskumnej agentúre. NKÚ začal kontrolu začiatkom júla, mal by ju ukončiť do konca septembra.

NKÚ hodnotí dve výzvy. Podľa hovorkyne ide o Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier v oblastiach špecializácie RIS3 SK a Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja v oblastiach špecializácie RIS3 SK z hľadiska dostupných vedeckých a výskumných kapacít SR.

V rámci kontroly na ministerstve školstva NKÚ preveruje podľa hovorkyne úradu aj to, ako ministerstvo a sprostredkovateľská agentúra zapracovali odporúčania NKÚ z kontroly v roku 2012. „Zároveň kontrolujeme, ako funguje systém vnútornej kontroly, teda či v procese výzvy a hodnotenia rezort vykonával priebežne kontroly na mieste, ako boli vyberaní hodnotitelia a či bol proces hodnotenia transparentný. NKÚ sleduje aj spôsob výberu hodnotiteľov, čo je z hľadiska objektívnosti jeden z kľúčových bodov. Úrad skúma taktiež odbornú spôsobilosť hodnotiteľov, ale aj ako boli školení a ako vedia svoje hodnotenie vecne preukázať a obhájiť,“ uviedla.

Viac o téme: Ministerstvo školstvaPeter Plavčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu