Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Koaličná rada opäť nebude! Danko ju zrušil cez SMS

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Ďalší zvrat. Predseda SNS Andrej Danko nepríde dnes na rokovanie Koaličnej rady. V pondelok večer to oznámil partnerom cez esemesku. Podľa vyhlásenia Úradu vlády SR sa koaličná rada neuskutoční vôbec. Lídri sa vraj dohodli.

Predsedovia vládnych politických strán sa po včerajších a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu 16. augusta 2017.

"Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Berúc na zreteľ výsledky včerajších a dnešných konzultácií, plánovanú Koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť," informovala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová

Danko poslal SMS

Koaliční partneri mali rokovať pôvodne už v piatok na úrade vlády, predseda SNS Andrej Danko však presadil, že sa stretnú v parlamente. Pre vysokú teplotu premiéra Roberta Fica bolo piatkové stretnutie zrušené, ďalší termín bol dnes o 19:00. Tentoraz nepríde na rokovanie koaličnej rady predseda SNS Andrej Danko. Rozladila ho pondelková kritika SNS od viacerých predstaviteľov Smeru. Koaličným partnerom to oznámil cez SMS.

Národniarov rozladili pondelňajšie výroky viacerých predstaviteľov Smeru, ktorí kritizovali SNS. Ide o výroky vicepremiéra Petra Pellegriniho, ministra práce Jána Richtera a podpredsedu parlamentu Martina Glváča. SNS chce, aby vychladli hlavy a navrhuje stretnutie na budúci týždeň. Zároveň národniari garantujú bezproblémový priebeh stredajšieho rokovania vlády.

Danko mal priniesť svoje požiadavky

Predseda SNS a NRSR Andrej Danko by mal na stretnutie prísť s požiadavkami, ktoré mal partnerom predstaviť už v piatok (11.8.). Koaličná rada však nebola, premiér Robert Fico (Smer-SD) mal zdravotné problémy.

Koalíčná kríza trvá druhý týždeň

Vládna koalícia je momentálne v kríze, ktorá vypukla po tom, čo predseda SNS Andrej Danko v pondelok (7.8.) oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy.

Následne sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd na doteraz poslednom rokovaní Koaličnej rady zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny.

Po tejto zhode sa dostali cez médiá von požiadavky SNS. Odkazovanie cez médiá kritizujú viacerí predstavitelia koalície. Medzi požiadavkami SNS je napríklad 13. a 14. plat, zavedenie štátnych aeroliniek, podpora kúpeľníctva, ale aj to, aby sa ministri nevyjadrovali k práci kolegov.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoSmerSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu