Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Deň po, totálne fiasko ĽSNS a pád Smeru: Kotleba hovorí o víťazstve Sorosa

Robert Fico a Marian Kotleba Zobraziť galériu (26)
Robert Fico a Marian Kotleba (Zdroj: SITA / Diana Černáková, Jana Birošová)

BRATISLAVA - Žiadne červené ráno sa nekoná, hoci si to premiér Robert Fico želal. Sobotné voľby do VÚC totiž poriadne preskupili sily na župnej šachovnici.

Z ôsmich krajov ostali na svojej pozícii iba dvaja župani. V Trenčianskom kraji to je Jaroslav Baška, v Nitrianskom zas Milan Belica. Najväčšie prekvapenie priniesol východ.

V Prešove porazil kandidát opozičných strán Milan Majerský stálicu Petra Chudíka (Smer-SD), v Košiciach sa v neuveriteľne napínavom súboji, kde rozhodlo niekoľko desiatok hlasov, radoval nezávislý kandidát Rastislav Trnka.

Oficiálne výsledky ste mohli sledovať NAŽIVO

Nového župana má aj Bratislavský samosprávny kraj, Pavla Freša vystriedal na čele VÚC Juraj Droba. Opozícia vyhrala aj v Trnavskom kraji vďaka Jozefovi Viskupičovi a v Žilinskom kraji, kde sa z víťazstva raduje Erika Jurinová.

Mobilizácia pomohla v Banskej Bystrici, kde extrémistu Mariana Kotlebu nahradí podnikateľ Ján Lunter. Volebná účasť dosiahla hranicu takmer 30%.

Zvolení župani
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Topky.sk)

Deň po sme sledovali ONLINE

18:35 Podľa OKS voliči jednoznačne odmietli fašizmus

Slovenskí voliči svojím hlasovaním jednoznačne odmietli fašizmus a zároveň vyslali Ficovmu Smeru silný signál o svojej nespokojnosti so správou vecí verejných v krajine. Uvádza sa to v stanovisku Občianskej konzervatívnej strany k sobotňajším krajským voľbám. Zároveň strana ďakuje všetkým voličom, ktorí využili svoje právo a odovzdali hlas demokratickým kandidátom na županov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

„Ich konanie bolo prejavom občianskej zodpovednosti a dáva nádej na zmenu pomerov na Slovensku," konštatuje strana. Zároveň zvolených opozičných poslancov a predsedov krajov vyzýva, aby občanom ukázali, že správa vecí verejných môže byť skutočnou službou občanom.

17:55 SNS neprepadla, tvrdí Danko

„Z hľadiska toho, kde SNS kedysi bola a kde je dnes, považujeme toto za úspech, SNS neprepadla," povedal v nedeľu Danko na tlačovej konferencii. Strana podľa neho šla do volieb s 245 poslancami a dosiahla najväčší počet priamych poslancov v zastupiteľstvách.

SNS postavila i vlastných kandidátov na predsedov krajov, tí neuspeli. Danko im poďakoval a uznal, že to nemali jednoduché. „No bojovali so cťou," uviedol.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Andrej Danko - Foto: SITA / Diana Černáková

17:30 Kollár: Pravicové strany nás v týchto voľbách nepotrebovali

Vo voľbách do orgánov regionálnych samospráv žiadna zo strán nepotrebovala, aby sa k nej pripojila strana Sme rodina. Pri nasledujúcich parlamentných voľbách ju však podľa lídra strany Borisa Kollára budú potrebovať. 

„Veľa ľudí sa nás pýtalo, prečo sme sa nedali do spolku s pravicovými stranami. Oni nás teraz nepotrebovali. Keby sme sa k nim teraz pridali, museli by sme sa im prispôsobiť. Tým pádom by sme nemohli naplniť nič z toho, čo sme ľuďom sľúbili, lebo by sme boli len taký prílepok," povedal vo videu.

17:05 Snem SNS sa musí poučiť, tvrdí Andrej Danko. Prijmu sa aj personálne opatrenia.

16:50 Noví predsedovia krajov sa ujmú funkcie do 30 dní

Noví predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa funkcií ujmú na ustanovujúcom zasadnutí novozvolených krajských zastupiteľstiev. Konať sa podľa zákona musí do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb do vyšších územných celkov.

Štátna volebná komisia výsledky oficiálne potvrdila v nedeľu. Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného zastupiteľstva zvoláva doterajší predseda, ktorý ho aj vedie do zloženia sľubu nového predsedu.

16:40 Štefunko: Na Slovensko sa vrátila nádej

Výsledky volieb do orgánov regionálnych samospráv ukázali, že na Slovensko sa vrátila nádej a zmena k lepšiemu je na dosah. Uviedol to líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.  Slováci sú podľa neho lepší, než sa niektorí politici snažia ľuďom nahovoriť.

„Fašisti skončili s dvoma poslancami na celom Slovensku. Starí "harcovníci" Smeru-SD stratili svoje bašty. Dnes je môj hlavný pocit optimizmus a nádej," povedal Štefunko v Banskej Bystrici, kde prišiel podporiť víťaznú kandidatúru Jána Luntera. 

16:29 Staronový nitriansky župan Milan Belica, ktorý v decembri dovŕši 67 rokov, považuje svoju tohtoročnú kandidatúru za správne rozhodnutie. „Tiež som mohol povedať, idem do dôchodku natvrdo a nechám to tak, no nemyslím si, že by som bol urobil správne rozhodnutie.“

Na snímke predseda Štatistického
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Alexander Ballek - Foto: TASR - Pavel Neubauer

16:10 Pokiaľ ide o samotné kraje, z nich mal najvyššiu volebnú účasť Banskobystrický kraj (40,29 %) a najnižšiu Trnavský (24,74 %). V Bratislavskom kraji bola volebná účasť 31,34 %, v Nitrianskom 26,83 %, Trenčianskom 26,32 %, Žilinskom 33,84 %, Prešovskom 29,40 % a v Košickom 26,73 %.

15:50 Kde bola najvyššia a kde najnižšia účasť?

Najvyššiu volebnú účasť mala obec Havranec v Prešovskom kraji, kde volilo 75 % obyvateľov. Najnižšiu obec Lomnička v rovnakom kraji, kde prišlo hlasovať 4,58 % voličov. Oznámil to predseda Štatistického úradu Alexander Ballek.

15:34 Renáta Zmajkovičová hovorí o debakli.

15:28 Pravica porazila Smer-SD. „Vieme sa dohodnúť oveľa lepšie ako vládna koalícia. Aj preto prehrali, lebo sa nevedeli dohodnúť. A to je veľký signál pre parlamentné voľby," povedal to predseda SaS Richard Sulík s tým, že noví predsedovia samosprávnych krajov majú možnosť ukázať, že dokážu župy spravovať zdatne a čestne.

15:20 Oficiálna štatistika župných volieb: Volila tretina voličov, najviac na strednom Slovensku.

15:10 „Ten boj bol nerovný a neférový. Proti nám stálo sedem politických strán, ktoré podporovali pána Luntera. Bol to štýl, takmer všetci proti jednému," zhodnotil situáciu Kotleba.  Poznamenal, že strana teraz bude dôkladne analyzovať výsledky volieb v krajoch a okresoch.

14:49 „Som veľmi rád, že extrémisti dostali v sobotu výprask. Stovky ich kandidátov vo všetkých krajoch sme porazili našou najsilnejšou zbraňou - slobodným hlasovaním v demokratických voľbách," odkázal Kiska.

14:40 Zelník: SNS má naviac

Slovenská národná strana (SNS) má podstatne na viac, ako sa ukázalo v tohtoročných krajských voľbách. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda SNS Štefan Zelník.

SNS sa do týchto volieb rozhodla ísť samostatne, neuspela s tým. V strane sa podľa Zelníka budú robiť analýzy, kde nastala chyba. Podpredseda SNS by však nehovoril o vyvodzovaní zodpovednosti. „Rešpektujeme vôľu ľudí," povedal s tým, že strana si bude spytovať svedomie.

14:32 Štatistický úrad SR nezaznamenal počas spracovania výsledkov sobotňajších (4.11.) volieb do vyšších územných celkov žiadny hackerský útok. Potvrdil to jeho predseda Alexander Ballek.

Zľava viceprezident Policajného zboru
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Zľava viceprezident Policajného zboru SR  Ľubomír Ábel, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány a predseda Štatistického úradu SR  Alexander Ballek

14:25 Maďarič uznal porážku

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD utrpela v sobotných (4.11.) voľbách do samosprávnych krajov prehru. V reakcii na ich výsledky to uviedol podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Myslí si, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. „Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," uviedol Maďarič.

14:20 Vyjadrite sa v ankete!

14:14 „Slovensko ovládli kandidáti hodnotovo blízky prezidentovi a miliardárovi Sorosovi," nezaprel sa bývalý župan. „Ľudia si zvolili, uvidíme," dodáva Kotleba.

14:10 Marian Kotleba sa vyjadruje k drvivej porážke. „Presadiť sa proti mediálnej presilovke sa nám nepodarilo," hovorí, no úplne sklamaný nie je. Výsledky volieb strana akceptuje. Po štyroch rokoch chce s hrdosťou odovzdať kraj novému vedeniu.

14:07 Smer stratil dominanciu, budú padať hlavy?

13:59 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila výsledky sobotňajších (4.11.) volieb do vyšších územných celkov.

13:57 Pellegrini poškodil všetkým kandidátom za Smer, tvrdí nový bratislavský župný poslanec za Smer Martin Borguľa.

13:55 V súvislosti s voľbami do VÚC polícia eviduje celkom 73 podnetov. Z nich 19 sa týka možnej volebnej korupcie. V rámci vyhlásenia výsledkov sobotňajších (4.11.) volieb o tom informoval viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel.

13:52 Záchranári ratovali päť členov volebných komisií.

13:49 Hlasovať bolo 1 348 114 voličov, obálku odovzdalo 1 347 550 ľudí. Oficiálna účasť bola 29,95%. 

13:43 Ftáčnik obvinil z neúspechu Smer, ten vrátil úder!

13:35 Washington Post reaguje na slovenské župné voľby. „Slovenský neonacistický líder porazený v regionálnych voľbách," hlása titulok.

Washington Post reaguje na
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Facebook)

13:25 Momentka z volebnej noci v centrále KDH v Prešove.

13:11 V parlamentných laviciach traja nováčikovia

Zloženie najvyššieho zákonodarného zboru sa čoskoro zmení. Po krajských voľbách sa totiž vzdajú poslaneckých mandátov noví župani Jozef Viskupič, Erika Jurinová (obaja OĽaNO) a Juraj Droba (SaS).

Za Viskupiča a Jurinovú prídu do parlamentu historička Natália Milanová a zdravotná sestra Elena Červeňáková. Náhradníkom za Juraja Drobu by mal byť nitriansky krajský predseda SaS Radoslav Pavelka. Trojica zloží poslanecký sľub pravdepodobne na prvej schôdzi v roku 2018.

13:00 Smer stratil dominanciu, nezačal sa však jeho úpadok, tvrdí Pellegrini

Vládna strana Smer-SD očakávala lepší výsledok sobotňajších (4.11.) volieb do VÚC. Pripustil to podpredseda vlády a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini. Strana síce podľa neho stratila dominanciu, nemyslí si však, že by sa začal jej úpadok.

„Ja si nemyslím, že dnešným dňom sa začal nejaký úpadok strany,“ vyhlásil Pellegrini v nedeľňajšej diskusnej relácii V politike v televízii TA3.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Peter Pellegrini

12:50 Jurinová chce pomáhať aj naďalej

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku. Ale keď pozeráme po Slovensku, tak naozaj dôležité je, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu,“ povedala nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Dodala, že na ňu síce padla ťažoba zodpovednosti, no zároveň aj odhodlanie meniť župu k lepšiemu.

V parlamente sa venovala sociálnym službám a otázke pomoci ľuďom. Plánuje v tom aj naďalej pokračovať. „Prvé dve opatrenia, ktoré by som chcela zaviesť, je zriadiť fond na podporu rodín, ktoré sú v ťažkej životnej situácii, a rodinné vstupné do zariadení, ktoré má v správe VÚC,“ informovala Jurinová.

Verí, že tým pomôže spoločnosť skultúrniť a rodičia sa nebudú báť, či si budú môcť dovoliť pri viacerých deťoch ísť do múzea.

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Erika Jurinová - Foto: TASR - Erika Ďurčová

12:38 Proti Kotlebovi by vyhral aj iný ako Lunter, tvrdí Klus

V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) šlo najmä o voľbu proti niekomu a nie za niekoho. Myslí si to Martin Klus zo SaS, ktorý sa vzdal kandidatúry v prospech úspešného Jána Luntera.

Volebnú účasť v tomto kraji označil Klus v diskusnej relácii TA3 za nezvyčajne vysokú. Odôvodňuje to však aktívnou mobilizáciou proti extrémistickým silám. Dovolí si však „neskromne tvrdiť", že ktokoľvek schopný by zostal vo finále proti súčasnému predsedovi BBSK Marianovi Kotlebovi, uspel by. Akceptuje však, že na osobe Luntera sa dokázala zmobilizovať veľká časť politického spektra.

12:25 Za stranu Mariana Kotlebu zasadnú do župných lavíc iba dvaja poslanci - samotný predseda strany a Milan Uhrík.

12:06 Ani víťazstvo Jána Luntera však neznamená, že sme fašizmus a extrémizmus porazili," tvrdí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

12:00 Kusý ďakuje

Do kampane som išiel s čistým srdcom a s totálnym nasadením, lebo verím tomu, že to okolo nás naozaj môže byť lepšie. Uvádza sa to vo vyhlásení neúspešného kandidáta na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Rudolfa Kusého.

„Zároveň mi dovoľte poďakovať sa Vám za všetku pomoc, podporu, či rady," uviedol s tým, že prejavenú podporu zo strany voličov si váži. „Urobím ešte viac, aby ste cítili, že mi na vás záleží," dodal. Kusý skončil v rámci voľby nového predsedu BSK na druhom mieste so ziskom 18,55 % hlasov.

11:49 Remišová ďakuje ľuďom, že si zvolili demokratickú revolúciu

Líderka OĽaNO Veronika Remišová zo srdca ďakuje ľuďom za výsledok vo voľbách. „S veľkou pokorou prijímame dôveru ľudí. Noví župani za naše hnutie, Erika Jurinová v Žilinskom kraji a Jozef Viskupič v Trnavskom kraji sa budú kraju venovať naplno a vzdajú sa preto svojho mandátu v parlamente. Sú to čestní ľudia, majú víziu a program, ktorý budú plniť. Takisto veríme, že Rastislav Trnka, ktorého sme podporili v Košickom kraji prinesie konečne zmenu a slušnosť. Čerstvý vzduch do regiónov prinesú aj ostatní noví župani, ktorých naša koalícia podporila – Juraj Droba v Bratislavskom kraji, Milan Majerský v Prešovskom kraji a Ján Lunter v Banskobystrickom kraji,“ povedala Remišová.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Milan Majerský - Foto: TASR – Milan Kapusta

11:40 Predseda Smeru Robert Fico sa doteraz k výsledkom volieb nevyjadril a dnes tak ani neurobí, uvádza Denník N.

Fico odvolil na ZŠ
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

11:35 Smer-SD doplatil na vlastnú reformu volebného systému

Zmena volebného systému vo voľbách do VÚC sa vymkla z rúk jej autorovi. Tak hodnotí výsledok sobotňajších (4.11.) volieb volebný expert Daniel Kerekeš. Vládna strana Smer-SD by podľa neho v zrušenom druhom kole volieb obhájila viaceré kreslá predsedov krajov, ktoré sa jej v rámci ňou presadeného jednokolového volebného systému nepodarilo získať.

„Autor reformy by nemal byť na nej stratový. Tieto voľby však ukázali, že si reformou poškodil,“ uviedol Kerekeš na margo Smeru-SD, ktorý presadil zmenu voľby predsedov krajov a v sobotňajších voľbách uspel len jeden jeho nominant.

Úspech zjednotenej pravice, ktorá bodovala pri voľbe predsedov v piatich krajoch, expert netipoval, je pre neho prekvapením. Očakával, že doterajší predsedovia krajov posty vo väčšine obhája.

11:23 Demonštrácia voči populizmu, korupcii a extrémizmu

Sobotňajšie voľby do orgánov Vyšších územných celkov sa stali presvedčivou demonštráciou odporu angažovaných občanov voči populizmu, korupcii a extrémizmu. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedníctva opozičnej strany SaS.

Nespokojnosť s vládou strán Smer-SD, SNS a Most-Híd podľa liberálov zosilnela. „Rovnako aj poznanie, že strana Kotleba – Ľudová strana naše Slovensko nemá pre Slovensko žiaden reálny a zároveň pozitívny program," uvádza SaS.

Zľava: Predseda SAS Richard
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Richard Sulík, Juraj Droba a Ľubomír Galko

11:05 Bugár dvíha varovný prst

Za zdvihnutý prst považuje Bugár 165 nezávislých poslancov zo 416. „Niektorí boli donedávna v iných stranách. To je katastrofa. O chvíľu uvidíme, čo to je byť nezávislý. Od čoho a od koho sú nezávislí? Však župy treba riadiť,“ dodal Bugár.

10:51 Múdri ľudia na Slovensku

„Na Slovensku žijú múdri ľudia," napísala na Facebooku šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Raduje sa z úspechu demokratickej pravice. „Dobrý cieľ nás spojil do úspešnej spolupráce," myslí si. Verí, že premena Slovenska na vyspelý demokratický a právny štát bude pokračovať.

10:46 Sklamaná Beňová

Smer-SD vybral v niektorých krajoch nesprávne kandidátov. Tvrdí to europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová. „Výsledok v Prešovskom samosprávnom kraji je dôsledkom potreby zmeny, Žilinský (ŽSK) a Košický samosprávny kraj (KSK) sú skutočným sklamaním," napísala na Facebooku. Výsledky v Trenčianskom samosprávnom kraji ju, naopak, potešili.

10:41 „Pretože to vyzerá, že z populisticko-fašistickej diery sme práve začali vyliezať," teší sa nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

10:35 Ficov Stalingrad

Sme rodina hodnotí regionálne voľby podľa podpredsedu Milana Krajniaka ako Stalingrad Roberta Fica. „Fico sa pripravoval na veľké víťazstvo a utrpel veľku porážku. Ľudia už toho majú dosť, aby to pokračovalo ako to fungovalo doteraz. Je to dôkaz, že ľudia nechcú oligarchov v pozadí,“ vyhlásil Krajniak s tým, že voliči chcú, aby sa politici zodpovedali voličom a nie niekomu v pozadí, zdôraznil .

10:29 Výsledky volieb? Pre Smer katastrofa, tvrdí Ján Baránek.

10:17 Krajcer gratuluje zvoleným županom a ďakuje za hlasy. „Fašisti ani bývalí komunisti v jeho vedení nemajú šancu," odkazuje na Facebooku.

10:10 Absolútna katastrofa ĽSNS aj v ich bašte: Poslanecký prepadák v Banskobystrickom kraji.

10:04 Vyprášili Smer aj fašistov, odkazuje Simon

Slovensko sa nebudí do zhnednutého, ale už ani do červeného rána. Na výsledky krajských volieb tak na svojom facebooku reagoval poslanec NR SR Zsolt Simon. Voliči, čo prišli k urnám, podľa neho neboli ľahostajní a pomohli "vyprášiť" Smer aj fašistov. „Ukázali, že súčasná koalícia nie je alternatívou pre lepší život. Odmietli korupciu a klientelizmus. Krajšie ráno ani netreba," napísal poslanec.

09:58 Andrej Danko akceptuje výsledok regionálnych volieb a ďakuje voličom, ktorí sa na nich zúčastnili. Ako uviedol, SNS mala doteraz päť poslancov v regionálnych parlamentoch, teraz ich počet narástol.

„Bola to skúška práce regionálnych štruktúr SNS, ktorú vyhodnotíme na najbližšom sneme,“ uviedol Danko. Podľa neho na nových županoch a poslancoch bude teraz veľká zodpovednosť.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Andrej Danko počas volieb - Foto: SITA/Diana Černáková

09:55 „Neklaďte županom polená pod nohy len preto, že nie sú zo Smeru," odkazuje Remišová.

09:49 Ak by bola druhokolová voľba, dokázal by Smer zmobilizovať svojich voličov, myslí si Paška. Kollár oponuje, že v dvojkolovej voľbe by koalícia prišla o všetko.

09:43 Ján Mikolaj bol obeťou vnútrokoaličného faulu, komentuje Jaroslav Paška.

Alojz Hlina, Milan Majerský
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Alojz Hlina, Milan Majerský a primátorka Prešova Andrea Turčanová - Foto: SITA / Viktor Zamborský

09:40 „Ja som spokojný," tvrdí Kollár. Žiaden z jeho kandidátov do zastupiteľstiev (80 ich kandidovalo), neuspel.

09:36 „Čestná antikorupčná alternatíva prevalcovala Smer," odkazuje nadšená Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Diskutuje spolu s Borisom Kollárom (Sme rodina) a Jaroslavom Paškom (SNS).

09:30 Béla Bugár tvrdí, že Rašimu v Košickom kraji chýbali hlasy Mosta-Híd. Ten tam postavil vlastného kandidáta Karola Patakyho, ktorý získal 9,5%. 

09:27 „Ja nemám dôvod sa tu o tomto baviť, v tento pekný deň, keď sme porazili Smer. Budeme sa zvyšok relácie motať okolo toho?" nechcel Sulík odpovedať na otázku o tom, aké má vzťahy s Alojzom Hlinom.

09:24 Nesmieme to pokaziť, tvrdí podpredsedníčka SaS Lucia Nicholsonová.

09:22 Bugár vysvetľoval, prečo sa Most-Híd do volieb nespojil s SMK-MKP. Vraj to v SMK nechceli.

09:15 Sme pripravení vládnuť

„SaS je pripravená vládnuť, ľudia včera ukázali, že si strašne želajú zmenu. Už nechcú túto korupciu a všetko toto vládnutie, čo sa človek môže hanbiť, chcú slušne spravovanú krajinu,“ hovorí šéf SaS.

09:12 Smer sa porazili, nie prevalcovali, upozorňuje Sulík.

09:10 „Porazili sme Smer, toto je pre mňa to podstatné. Teraz máme dva roky na to, aby sme ukázali, že viem župy spravovať zdatne a čestne, aby sme od februára 2022 spravovali aj Slovensko zdatne a čestne," povedal v diskusii rádia Expres a HN Online Richard Sulík. Debatuje so šéfom Most-Híd Bélom Bugárom.

08:58 Mrva pogratuloval Drobovi

08:50 Zobudili sme sa do dobrého ráno, vraví Mesežnikov

Zobudili sme sa do dobrého rána. Bola porazená fašistická strana a dôležité je aj to, že sa zmenila politická mapa Slovenska, zdôraznil na margo sobotňajších výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov politológ Grigorij Meswežnikov. V prípade volieb županov stredopravé strany prevalcovali stranu Smer-SD, ktorá bude mať županov len v dvoch regiónoch. 

08:15 Sklamaný Raši

07:57 Podľa Malovej pravica uspela, lebo sa spojila

Pravicoví kandidáti uspeli, pretože pravicové strany sa dokázali spojiť, ale aj preto, lebo boli známi. Dnešné ráno červené nebolo, ale z týchto volieb nemožno usudzovať, ako by dopadli parlamentné voľby. Pokiaľ ide o „hnedé ráno,“ nemôžeme sa tešiť, že je vyhraté. Myslí si to politologička z Katedry politológie Univerzity Komenského Darina Malová.

Okrem toho si myslí, že pre diskusiu o Kotlebovi sa ľudia viac začali zaujímať o kompetencie vyšších územných celkov. Niektorí kandidáti dávali síce nereálne sľuby, podľa Malovej však uspeli tí, ktorí ponúkali realistický program a neboli príliš populistickí.

07:45 Historicky najvyššia účasť v župných voľbách

Na tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov sa zúčastnilo 29,95 percenta voličov. V reálnom čísle je to 1 348 114 občanov. Je to doteraz najvyššia účasť v takýchto voľbách, pred štyrmi rokmi k volebným urnám prišlo 20,11 percenta voličov. V roku 2005 bola naopak najnižšia účasť vo voľbách do samosprávnych krajov, a to 18,02 percenta.

Najviac voličov prišlo v sobotu k volebným urnám v Banskobystrickom kraji, a to 40,29 percenta. Naopak, najmenej voličov prišlo k volebným urnám v sobotu v Trnavskom kraji, hlasovať tu bolo 24,74 percenta voličov.

Pohľad do volebnej miestnosti
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Foto: SITA/Martin Medňanský

07:26 Nový bratislavský župan Droba ďakuje

07:07 Krajské voľby sú prepadákom pre Smer, tvrdí Baránek

Z pohľadu zvolených predsedov samosprávnych krajov sú krajské voľby pre Smer-SD prepadákom a pre opozíciu úspechom, povedal politický analytik Ján Baránek. Smeru podľa Baránka nepomohla ani účelová zmena voľby predsedov krajov z dvojkolovej na jednokolovú, ktorá len zbytočne a nesystémovo znížila legitimitu županov, lebo župan zvolený v 2. kole mal väčšiu váhu.

„Demokracia nefunguje tak, že sa zákony menia účelovo podľa aktuálnej situácie,“ konštatoval Baránek.

Ján Baránek
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Archív Jána Baránka)

Politológ Ján Baránek - Foto: Archív Jána Baránka

06:52 Blanár rešpektuje výsledok, nadšený nie je

Porazený predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD) rešpektuje výsledok, no na pomenovanie príčin prehry potrebuje čas.

„Je predčasné, aby sme hodnotili, prečo ten výsledok takto dopadol. Máme na to čas. Myslím si, že tých argumentov alebo tých vecí, ktoré mohli spôsobiť tento výsledok, je viacej. Kampaň bola vedená niekedy naozaj na hrane právd a poloprávd. Všetky tie okrúhle stoly, ktoré sa miešali s kompetenciami a mimo kompetencií. Je predčasné hovoriť, že čo bolo hlavnou príčinou tohto výsledku,“ reagoval Juraj Blanár, ktorý sedel na stoličke predsedu Žilinského samosprávneho kraja 12 rokov.

 

06:36 Nízka účasť, opätovné víťazstvo. Baška ostáva županom

Doterajší šéf trenčianskeho vyššieho územného celku Jaroslav Baška (SMER-SD, SNS, MOST - HÍD, SZ) obhájil svoju pozíciu. V sobotňajších voľbách mu hlas odovzdalo 62 807 voličov. Získal tak 49,98 percenta odovzdaných platných hlasov.

Tieto údaje zverejnil Štatistický úrad SR po spracovaní všetkých zápisníc z kraji. Volebná účasť v Trenčianskom samosprávnom kraji bola 26,32 percenta.

Jaroslav Baška
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa)

Jaroslav Baška po víťazstve - Foto: TASR – Radovan Stoklasa

06:20 Odchod dlhoročnej stálice

Peter Chudík (Smer-SD) po 16 rokoch končí vo funkcii predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V sobotňajších voľbách ho podľa neoficiálnych výsledkov zdolal kandidát koalície KDH, SaS, OĽaNO a NOVA Milan Majerský. Chudík výsledky rešpektuje a svojmu súperovi zablahoželal k zvoleniu.

Podarilo sa nám niečo, čo tu 16 rokov nebolo,“ uviedol vo svojej ďakovnej reči Majerský. Voliči si podľa neho už žiadali zmenu. Za svoj úspech vraj vďačí aj kampani. „Rozhodne to bola kontaktná kampaň. Vyšli sme z pohodlia kultúrnych domov a kín a išli sme medzi ľudí do ulíc a na námestia. Tá obeta a námaha sa vyplatila a dostavil sa výsledok,“ komentoval víťaz volieb.

Peter Chudík
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Takto volil Peter Chudík - SITA/Viktor Zamborský

05:50 Víťaz Trnka

Víťaz volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnkasa po zverejnení neoficiálnych výsledkov poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k volebným urnám. Trnka vyjadril zámer postupovať po nástupe do funkcie v súlade so svojím programom na prvých sto dní. 

„Samozrejme, najviac ďakujem tým voličom, ktorí dali hlas za rozhýbanie nášho kraja. Je to pre mňa obrovský záväzok, ktorý sa budem snažiť naplno realizovať tak, ako som sľúbil," uviedol pre novinárov vo svojom volebnom štábe.

Ako uviedol, rolu zohralo, že robili osobnú, kontaktnú kampaň, keď chodili od domu k domu, vysvetľovali ľuďom svoju víziu. „Ľudia odmietli korupciu a klientelizmus v podaní vládnej strany,“ povedal Trnka. Podľa jeho názoru Košický kraj zaspal a zatuchol, takže nemožno zachovať kontinuitu.

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Rastislav Trnka - Foto: TASR - František Iván

05:35 Neúspešný Raši

„Urobili sme maximum, čo sa dalo, navštívili sme všetko, čo sa dalo, a napriek tomu to nevyšlo, aj keď prieskumy boli pozitívne. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí pomáhali, všetkým ľuďom, ktorí mi dali hlas a zároveň poblahoželať víťazovi k víťazstvu. Je to určite pre mňa, aj pre celý tím sklamanie, ale taký je život a nič s tým teraz nedokážeme urobiť," uviedol neúspešný košický kandidát Richard Raši.

Takto to vyzerá u
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Richard Raši - Foto: Miro Vacula

05:15 Droba sa vzdá mandátu poslanca

Pre novozvoleného predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu ostáva prioritou doprava. Mandátu poslanca NR SR sa vzdá na januárovej schôdzi. „Ten rozdiel je veľmi tesný, beriem to s pokorou. Budem sa snažiť skôr ľudí spájať ako rozdeľovať. Budem sa snažiť byť dobrý župan pre všetkých, ktorí tu žijú,“ povedal Droba.

Juraj Droba
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Juraj Droba - Foto: TASR – Martin Baumann

04:40 Povzbudenie pre ženy

„Nech to slúži ako povzbudenie pre všetky ženy, že ženy majú svoje miesto aj vo verejnom živote. Povzbudzujem ich k tomu, aby túto službu využili. Je to možno o niečo náročnejšie ako u mužov, ale som rada, že máme prvú županku,“ povedala o svojom zvolení do pozície žilinskej županky Erika Jurinová.

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Erika Jurinová - Foto: TASR - Erika Ďurčová

Viac o téme: Župné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu