Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kandidát na trnavského župana Konrád Rigó bol ONLINE: Zmena je potrebná, toto chce ponúknuť

Konrád Rigó
Konrád Rigó (Zdroj: culture.gov.sk)

TRNAVA - Súčasnému županovi Tiborovi Mikušovi či opozičnému kandidátovi Jozefovi Viskupičovi sa v boji o post trnavského župana postaví aj Konrád Rigó. Súčasný štátny tajomník ministerstva kultúry odpovedal na vaše otázky!

Nominant strany Most-Híd vyštudoval Fakultu medzinárodných vzťahov na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V minulosti Rigó pôsobil aj ako asistent štátneho tajomníka na ministerstve financií a spolupracoval na niekoľkých kultúrnych podujatiach. Má manželku Editu a tri deti.

Viac o téme: Konrád RigóŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

18.10.2017 16:08 - otázka od Jaroslav
myslíte, že by Vám strana schválila aj aktivity nad sencom (severnejšiu časť kraja)? Ako by ste zastavili nekalé aktivity kraja proti občanom kraja(viď internát vo Voderadoch) ?
Ako župan Trnavského kraja budem zodpovedný za všetkých 7 okresov. Ja osobne sa cítim doma tak v Skalici ako v Dunajskej Strede. Okrem toho Most-Híd nie je strana založená na etnickom princípe a preto je pre mňa dôležité všetko, čo sa deje v celom kraji. K druhej otázke: Presne ste pomenovali jeden zo základných problémov kraja. A to je neschopnosť riadiť a kontrolovať dcérske firmy a príspevkové organizácie. Tie potom robia čo sa im zachce. Je tam veľa problémov, od skoro nulovej aktivity niektorých kultúrnych zariadení, až po kamarádšaftské vybavovanie výhod či už pre seba, alebo pre svoju organizáciu. Treba jasne zadefinovať očakávania a vykonávať kontroly. Kraj má určiť priestor a mantinely a vykonávať kontrolu. A keďže na dnes musíme končiť, tak Vám všetkým ďakujem za záujem.
18.10.2017 16:05 - otázka od 100%4%
Dobrý deň Konrád. Myslí váš predvolebný program aj na záujmy - nás, homosexuálnej menšiny? Želám pekný deň.
Rozbieha sa viac dobrých iniciatív. Na ministerstve kultúry, kde som štátnym tajomníkom sme napr. práve otvorili novú výzvu, ktorá má slúžiť práve kultúre znevýhodnených skupín obyvateľstva. Som plne otvorený tieto a tomu podobné iniciatívy podporovať aj v úlohe župana a dotačný systém župy rozšíriť aj o takéto výzvy. http://www.culture.gov.sk/vdoc/794/kultura-znevyhodnenych-skupin-2018-2bd.html
18.10.2017 15:55 - otázka od Moralny relativista
Pan Rigó, pozdravujem Vás, pekne. Ako chcete podporovat futbalove kluby na dedinach? Ma na to zupa nejaky rozpocet? Ved vy len budete brat peniaze a rozculovat ludi. Alebo s tym futbalom ozaj nieco spravite? Za moralny absolutizmus!
Áno. Trnavský kraj má aj v súčasnosti dotačný systém, ale ten je skoro nefunkčný. Veľká administratívna záťaž a väčšinou dotácie vo výške 200 a 300 eur. Čo je smiešne, lebo pripraviť a vyúčtovať projekt stojí mnohokrát viac ako samotná dotácia. Ja regionálny futbal považujem za jeden z najdôležitejších kohéznych síl komunít. A preto určite pripravím aj špeciálne výzvy v tejto téme. Ako som už vyššie uviedol, celý dotačný systém zreformujem. Zvýšim celkovú dotačnú sumu na 2 milióny a dolnú hranicu dotácie zvýšim na 500 eur, aby dotácie mali zmysel.
18.10.2017 15:54 - otázka od Iván
Pán Rigó, prečo si myslíte, že vy ste ten pravý kandidát na župana?
Ja som sa narodil a vyrástol na Žitnom ostrove, chodil som na Ekonomickú univerzitu v Bratislave, hovorím štyrmi jazykmi a preto sa cítim doma v oveľa širšom regióne. Viem, že úloha nie je jednoduchá. Som si však úplne istý, že napriek zle odvedenej práci predo mnou dokážem všetko napraviť. Viem totiž, že kraj dokážem vrátiť ľuďom. Ja dávam verejný prísľub, že v prípade môjho zvolenia za trnavského župana bude jedným z mojich prvých krokov zrealizovanie právneho a finančného auditu TTSK. Spolu vytvoríme modernú, funkčnú, spoľahlivú, no najmä transparentnú župu. Zmeňme to 4. novembra, nech je to náš kraj!
18.10.2017 15:47 - otázka od Zdens
Preco ste sa rozhodli kandidovat? V politike sa nepohybujete az tak dlho. Dakujem
Ako občan tohto kraja a rovnako ako mladý politik viem, že nie daňový poplatníci by mali pracovať pre župných politikov, ale práve naopak. Je elementárnou povinnosťou vedúcich predstaviteľov samosprávnych krajov, aby so cťou hájili záujmy daňových poplatníkov. Nevidím, že by sa to v súčasnosti dialo. Zmena je potrebná, a preto som sa rozhodol, že budem kandidovať.
18.10.2017 15:45 - otázka od Jan
Zdravím, pán Rigó, ako vidíte svoju šancu na zvolenie? Predsa len, stojíte proti spoločnému kandidátovi pravicovej opozície a proti súčasnému županovi.
Šancu dostávame od ľudí. Ja verím, že dokážem ľudí osloviť a prídu voliť. Myslím si, že kombinácia vládnej strany a aktívneho župana môže priniesť iba pozitíva pre kraj. Ako vždy, aj v tomto prípade bude rozhodujúca účasť na voľbách. Príďte aj vy k urnám 4.11.
18.10.2017 15:44 - otázka od Tomáš Kuliaček
Chcem sa opýtať, že ako budete riešiť dotácie. Budú nejaké morálne mantinely komu by sa dotácie nemali vôbec poskytnúť? Napr. Čistému dňu?
Samozrejme, že áno. Čistý deň by nemal dostať žiadnu dotáciu od kraja. Nie je to jediný prípad, kedy sú problémové organizácie naďalej podporované krajom. Ako napr. v prípade súkromnej školy v Dunajskej Strede. Dokazuje to, že súčasné vedenie kraja nie je schopné viesť náš kraj a účinne ho kontrolovať. Dotačný systém je priamym nástrojom na podporu občianskych združení a miestnych iniciatív. Ide napríklad o dobrovoľné hasičské zbory, Červený kríž, kultúrne a športové spolky, združenia na ochranu životného prostredia či kultúrnych pamiatok, ako aj samotné miestne samosprávy - oni všetci vykonávajú záslužnú a vysoko hodnotnú prácu. Viacerí z nich však aktuálny dotačný systém už ani nevyužívajú, pretože získanie dotácie a následné vyúčtovanie poskytnutej podpory podlieha mimoriadne zdĺhavému byrokratickému procesu. Okrem toho, schválené sumy dotácií sú často neprimerane nízke. Rámcovú sumu dotácií preto zvýšime na viac ako dvojnásobok, konkrétne na celkový objem 2 milióny eur. Zároveň novými, adresnejšími výzvami chceme osloviť čo možno najviac dotknutých organizácií, ktoré pracujú pre ľudí. Dolnú hranicu na jeden projekt stanovíme vo výške 500 eur, hornú na 20 tisíc eur. Toto je podľa nás cesta, ako vzbudiť záujem tých, ktorí zvažujú naštartovať vlastné projekty, ktorými by prispeli k vyššiemu komfortu rôznych užitočných služieb v kraji: napríklad pri pomoci seniorom, či iným sociálne slabším skupinám, alebo pri širokom spektre rôznej dobrovoľníckej činnosti.
18.10.2017 15:40 - otázka od Viliam
Dobrý deň,ako si predstavujete riešenie verejnej dopravy v súvislosti s tým,že nezanedbateľné percento obyvateľov TTSK dochádza za prácou do Bratislavy.Ako si predstavujete spoluprácu s BSK.A poprosil by som konkré ne návrhy,nie nič nehovoriace frázy.Ďakujem za odpoveď.
Včera som v diskusii na Dvojke jasne povedal, že riešiť integrovanú dopravu samostatne v Trnavskom kraji je čistý nezmysel. My sa musíme napojiť na systém integrovanej dopravy v BSK. Nesmieme však donekonečna čakať, musíme zakročiť a zapojiť sa do tvorby už teraz. Tento proces musíme urýchliť a nadviazať kontakt s BSK, aby sme spomínaný hviezdicový systém sme vedeli čo najrýchlejšie rozšíriť pre náš región tj. Trnava, Senica, Dunajská Streda.
18.10.2017 15:32 - otázka od Balty88
Existuje v Trnave vobec realny zaujem o podporu regionalneho turizmu a vybudovanie cyklo tras? Mame historicke kuty mesta, ktore su nasou pychou, ale fakticky je tu podpora turizmu nulova, teda az na jarmok.
Máte pravdu. Okrem mora tu máme všetko, Dunaj (Malý, veľký), kúpele, historické mestá, pamiatky, termálne kúpaliská, nížinu (ktorá je priam ideálna pre cyklotrasy). Súčasné vedenie kraja nemá žiadnu ucelenú víziu a preto musia tento problém riešiť samotné obce, ich úspech preto závisí iba od šikovnosti starostu. Takto po častiach budujeme teda pár kilometrové úseky tam kde sa dá, ale toto určite nie je riešenie. Sieť cyklistických chodníkov je potrebné budovať v oveľa rýchlejšom tempe, pretože slúžia nielen turistom, ale aj tu žijúcim ľuďom, ktorí sa bicyklom presúvajú napríklad do práce. Infraštruktúru cyklotrás je nutné preto dôsledne naplánovať – a to najlepšie spoločne s ľuďmi, ktorých sa to bytostne týka: predovšetkým s aktívnymi cyklistami. Samozrejme, musíme o týchto plánoch informovať aj verejnosť a dať ľuďom priestor, aby sa rovnako vyjadrili k navrhovaným zámerom vybudovať sieť cyklotrás. V záujme toho, aby sme celý proces urýchlili aj zo strany štátu, v súčinnosti s ministerstvom dopravy dokážeme riešiť aj vysporiadanie pozemkov pod plánovanými cyklistickými chodníkmi, čo v mnohých prípadoch je najväčšia bariéra pri budovaní cyklotrás.
18.10.2017 15:26 - otázka od Elena
docitala som sa, ze ste v posobili v tanecnom divadle... ste byvaly tanecník, alebo mate inu umelecku minulost?
Áno, pracoval som v Tanečnom divadle Ifjú Szivek ako vedúci úseku ekonomiky a manažmentu. Tanečník síce nie som, ale umenie, medzi ostatnými teda aj to pohybové milujem a vyhľadávam. Okrem toho, moja manželka je bývalá tanečníčka, takže mám k tanečnému divadlu naozaj veľmi blízko. Ako tínedžer som hral v amatérskom divadle, venoval som sa tomu viac ako 7 rokov a musím povedať, že ma to veľmi bavilo.
18.10.2017 15:19 - otázka od Mrokar
Prečo ste vo včerajšej TV diskusii neustále útočili na terajších predstaviteľov župy. Nepostrehol som z Vašej strany nič konštruktivne len kritiku. Myslíte že toto je cesta?
Myslím si, že kritiku treba sformulovať jasne, jednoznačne a zrozumiteľne. Avšak v tom máte úplnú pravdu, že do tých 6 minút sa nezmestilo veľa z môjho programu. Preto som rád, že od Vás dnes dostávam otázky, na ktoré viem každému poskytnúť konkrétne odpovede a ktoré smerujú k riešeniam. Môj program nesie názov “Dôstojný život v aktívnom kraji”. Pracovali sme na ňom spolu s mojim odborným tímom. Dáva konkrétne riešenia na témy, ktoré sú v kompetencii kraja ako zdravotníctvo, doprava, cesty, sociálne služby, kultúra a turizmus. Od zajtra bude zverejnený aj na webe a na facebookovej stránke RIGÓ 2017.
18.10.2017 15:15 - otázka od Diacik
Zdravim, cital som vasu vyzvu na stiahnutie kandidatury Mikusovi a Berenymu. Vyjadrujem suhlas. Bohaty kraj a chudobna samosprava? To co je? Okamzite vymenit!
Ďakujem za podporu, verím, že si tento problém uvedomí čo najviac ľudí a spoločne to 04.11. dokážeme zmeniť a posunieme sa konečne vpred. Je nepochopiteľné ako vedenie župy mohlo tak trestuhodne premrhať slušný hospodársky rast regiónu a nevyužilo ho na konsolidáciu financií. V roku 2015 sa Trnavská župa umiestnila v rebríčku celkového finančného zdravia Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) až na 6. mieste z 8. Pritom TTSK je ekonomicky najrýchlejšie rastúcim regiónom hneď po Bratislave. Podľa analýzy INEKO je TTSK so 40,5% druhým najzadlženejším samosprávnym krajom v SR s dlhom 79 € na 1 obyvateľa.
18.10.2017 15:12 - otázka od Peter Frlek
Čo vás najviac odlišuje od ostatných konkurentov? Prečo by som mál dať hlas práve vám?
Ako občan tohto kraja a rovnako aj ako mladý politik viem, že nie daňový poplatníci by mali pracovať pre župných politikov, ale práve naopak. Je elementárnou povinnosťou vedúcich predstaviteľov samosprávnych krajov, aby hájili záujmy daňových poplatníkov. Hlavne, aby efektívne a transparentne zaobchádzali s našimi peniazmi. Nevidím, že by sa to v súčasnosti v Trnavskom kraji dialo a preto si myslím, že to treba zmeniť! Ja som sa narodil a vyrástol na Žitnom ostrove, chodil som na Ekonomickú univerzitu v Bratislave, hovorím štyrmi jazykmi a preto sa cítim doma v oveľa širšom regióne. Viem, že úloha nie je jednoduchá. Som si však úplne istý, že napriek zle odvedenej práci predo mnou dokážem všetko napraviť. A skutočne sa chcem stať predsedom Trnavského kraja. Viem totiž, že kraj dokážem vrátiť ľuďom. K tomu však potrebujem Vás. Príďte prosím voliť. Nech je to náš kraj!
18.10.2017 15:10 - otázka od Peter Jano
Pán Rigó, čo je podľa vás najpálčivejší problém, ktorému je potrebné venovať sa asap? Ďakujem.
Práve som na to odpovedal. Tu vyššie.
18.10.2017 15:09 - otázka od Mária
Dobrý deň. Čo je podľa vás najpálčivejší problém v župe, ktorý treba akútne riešiť a čo by ste podnikli na jeho riešenie. Ďakujem
Je ich veľa. Od chýbajúcej vízie o budúcnosti a o regionálnom rozvoji kraja, cez zlú komunikáciu medzi úradom a obcami, až po nezodpovedné finančné riadenie, nehovoriac o netransparentnosti župy. Ja sa pozerám najmä na čísla a vôbec sa mi nepáči, že krajský rozpočet v tomto roku je taký ten ozajstný kampaňový rozpočet. Nestačí im 120 miliónov eur, museli si ešte zobrať obrovský úver, aby mohli obnovovať budovy svojich organizácií a opravovať cesty. A to všetko vo volebnom roku. Samozrejme, v rokoch 2018 a 2019 plánujú už iba úplné minimum na tieto aktivity, no, splátky tam zostanú ešte dlhý čas. Takýto štýl politiky náš kraj neposúva ďalej. Toto musíme zmeniť! V prípade môjho zvolenia zrealizujem finančný a inštitucionálny audit, spravím župu transparentnou a zavediem participatívny rozpočet, ktorý obyvateľom ponúka možnosť priamo sa zapojiť do plánovania rozpočtu župy. Občania tak budú môcť rozhodovať o rámcovej sume vo výške až 200-tisíc Eur, pričom si sami povedia, ako s nimi kraj napokon naloží. Medzi moje priority patria aj stredné školy, systém duálneho vzdelávania i centrá vzdelávania.
18.10.2017 14:58 - otázka od Ervín Moška
Ste v nejakom príbuzenskom vzťahu s doživotne odsúdeným 9-násobným sériovým vrahom Ondrejom Rigom?
Ďakujem za otázku. Nie som.
18.10.2017 14:58 - otázka od Nika
Bryndzové halušky alebo paprikáš? :D Čomu dávate prednosť? :D
Obe :) Ideálny týždeň pre mňa je keď mám v stredu paprikáš, v piatok halušky a v nedeľu Wiener Schnitzel. A niekedy zhreším aj s trdelníkom, ten skalický je úžasný.
18.10.2017 14:57 - otázka od majakovacova
viete zabrániť likvidácii Piešťanského letiska,ktoré má 90 ročnú históriu?
Ak sa Mikušovi a spol. nepodarilo vyriešiť letisko doteraz, tak to už od nich nemôžeme očakávať. Piešťanské letisko je jedna z mála regionálnych letísk na Slovensku, ktoré majú dlhú pristávaciu dráhu. To znamená, že na nej môžu pristávať aj tie väčšie lietadlá. Letisko má obrovský potenciál, dokonca sa môže stať medzinárodným a zároveň môže byť veľmi zaujímavým pre zahraničných investorov, najmä ak by sme to riešili spolu s bratislavským letiskom. Neviem, prečo sa to doteraz neriešilo, ale musíme sa k tomu postaviť zodpovedne. Minister dopravy plánuje ešte v tomto roku dať materiál do vlády s možnosťami na využitie bratislavského letiska, preto máme teraz jedinečnú možnosť iniciovať riešenie situácie piešťanského letiska a to spolu s hlavným mestom. Treba to využiť, ale súčasné vedenie to zrejme nedokáže. Som presvedčený, že to dokážem vyriešiť. Určite by pomohlo aj to, že minister dopravy je zo strany, za ktorú kandidujem aj ja. On býva tiež v Trnavskom kraji a ako bývalého krajského poslanca ho táto téma mimoriadne zaujíma.
18.10.2017 14:52 - otázka od Akela
Aku mate predstavu, ze bude kraj vyzerat o 4 roky, ak sa stanete zupanom?
Môj program nesie názov “Dôstojný život, aktívnu župu!”. Práve tá aktivita totiž chýba súčasnej župe. V kraji je veľký deficit aktívneho prístupu zo strany vedenia. TTSK sa stane pod mojim vedením transparentným a ekonomicky silným krajom. Budem tvrdo pracovať na tom, aby kraj patril znovu ľuďom. Všetci predsa musia súhlasiť, že nie daňový poplatníci majú pracovať pre župných politikov, ale práve naopak. Je elementárnou povinnosťou vedúcich predstaviteľov samosprávnych krajov, aby so cťou hájili záujmy daňových poplatníkov. Nevidím, že by sa to v súčasnosti dialo. Zmena je potrebná, a preto som sa rozhodol, že budem kandidovať.
18.10.2017 14:51 - otázka od František M.
dobrý deň. Som z Dunajskej Stredy a strašne by ma zaujímalo či bude priradený okres DS opäť k BA kraju ako kedysi dávno?
Dobrý deň, tak ako som aj včera v diskusii spomínal, nie je náhoda, že som túto tému otvoril pred mesiacmi práve ja. Dnes je o tom politický konsenzus. Treba so súčasným členením krajov niečo spraviť, lebo územnosprávne členenie Slovenska je zlé. Dôkazom toho je aj to, že ľudia sa nezaujímajú o voľby do VÚC a vôbec nevedia čo sa v ich župe deje. V Trnavskom kraji túto situáciu ešte zhoršuje fakt, že je župa absolútne netransparentná. Je to obrovská hanba, že VÚC Trnava má jeden z najhorších ratingov transparentnosti, bez akýchkoľvek snáh tento trend otočiť a zmeniť. Objektívne kritériá TIS teda hovoria, že obyvatelia trnavskej župy sa podieľajú na riadení svojho vyššieho územného celku iba minimálne a teda všetky rozhodnutia o smerovaní župy sa dejú v úzkom kruhu župných úradníkov bez možnosti zasahovania či účinnej kontroly verejnosti. Nechcem však zatiaľ predbiehať a tárať, treba o tom nanovo rozbehnúť odbornú diskusiu. Musím však zdôrazniť, že ministerstvo vnútra vydalo správu, v ktorej vyjadrujú svoju ochotu o tom diskutovať a sú tomu konceptu naklonení. Určite nie som zástanca konceptu 3 krajov alebo 3+1, skôr si myslím, že hranice krajov by sme mali určiť na základe prirodzených hraníc. Boli tu návrhy na 18 aj na 12 krajov. Musíme dať priestor najprv odborníkom a potom prídu na rad politici.
18.10.2017 14:37 - otázka od Maja
Dobrý deň, Konrad je dosť neobvyklé meno. Máte okrem maďarských aj nemecké korene?
Možno, ale neviem o tom :) Po nemecky však viem, pracoval som v nemeckej banke v Berlíne. Okrem nemčiny ovládam ďalšie tri jazyky.
18.10.2017 14:29 - otázka od Jarmila
Súčasný župan TTSK Tibor Mikuš na Vás včera v diskusii povedal, že ho neprávom obviňujete. Hovorilo sa o trinástich miliónoch na zimnú a letnú údržbu ciest TTSK. Viete tieto informácie nejakým spôsobom dokázať?
Samozrejme áno. Informácie som čerpal z tejto stránky http://crz.trnava-vuc.sk/ avšak dopracovať sa k nim nebolo jednoduché a preto pripájam aj tabuľku kde to nájdete čierne na bielom. Označiť to za klamstvo je buď jasný znak toho, že Tibor Mikuš nevie čo sa deje v župnej firme, ktorá podľa zverejnených faktúr už vyplatila v tomto roku viac ako 13 miliónov eur súkromníkovi, alebo chce niečo zamaskovať. Neviem čo je horšie. Mimochodom nespĺňajú zákonom určené podmienky, lebo tam chýbajú popisy faktúrovaného plnenia aj identifikácia zmluvy, ale keďže majú zmluvu s touto firmou na Letnú a zimnú údržbu, tak to bude ono. https://goo.gl/SvY28g
18.10.2017 14:24 - otázka od János
Pekný deň. V galantskom okrese sa urobil usek cesty z BA do NR ale ostatne cesty su katastrofa. Co viem tak vacsina ciest patri pod kraj?
Áno, máte pravdu, cesty II. a III. triedy patria pod kraj. Najväčším problémom dopravy v Trnavskom kraji sú momentálne zdroje na financovanie najmä cestnej infraštruktúry. Bohatý kraj s obrovským pohybom tovaru a tým aj nákladnej dopravy nám situáciu nijako neuľahčuje. Druhá strana mince je rozumné hospodárenie s peniazmi. Vedenie kraja dnes chváli tým, že najmä vďaka úverovým zdrojom opravilo cca 30% ciest II. a III. triedy - čo je síce super, ale treba k tomu dodať aj to, že Trnavská župa je dnes druhá najzadĺženejšia v rámci Slovenska a dlh na jedného obyvateľa kraja predstavuje až 79 €. Čo všetci vidíme a vieme, že súčasné vedenie opravuje cesty vždy až vo volebnom roku. S tým treba skončiť! Chýba nám dlhodobý plán, v ktorom bude zadefinované kedy, ako a za koľko sa predmetný úsek cesty opraví. Môj plán v tomto smere nie je žiadnym futurustickým riešením alebo obrovským sľubom. Tu treba odvázdať priebežnú systematickú, dôkladnú prácu a vykonávať prísnu kontrolu dodávateľov.
18.10.2017 14:12 - otázka od Kálmán Buchwaldi
Pekny den, Kedy otvorite Krasnu horku? Ako statny tajomnik MK by ste to mal vediet.
Po roku vo funkcii štátneho tajomníka môžem skonštatovať, že sme odviedli obrovský kus práce. Teraz už ideme plnou parou vpred. Máme na Krásnu Hôrku nasadený celý team odborníkov a rok 2020 stále vidím ako reálny termín otvorenia hradu. Možno to začiatkami nebude celý hrad, avšak teraz plánujeme sprístupniť aj také časti hradu, ktoré ľudia ešte nikdy nemali možnosť vidieť.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu