Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšetrovateľ to povedal otvorene: Predvianočnému útoku v Berlíne sa dalo predísť

Útok si vyžiadal 12 mŕtvych
Útok si vyžiadal 12 mŕtvych (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Neúspešného žiadateľa o azyl z Tuniska, ktorý vlani spáchal útok na vianočný trh v Berlíne, bolo možné už niekoľko mesiacov predtým vziať do väzby a deportovať. Konštatoval to dnes osobitný vyšetrovateľ, ktorého berlínske vedenie poverilo zistením možných pochybení orgánov v prípade útočníka Anisa Amriho.

Podľa agentúry AP dospel bývalý protiteroristický prokurátor Bruno Jost k záveru, že nemecké orgány mali príležitosť podrobiť Amriho dôkladnému výsluchu a vziať ho na niekoľko mesiacov do vyšetrovacej väzby po tom, ako bol 30. júla 2016 zadržaný na juhozápade Nemecka pri pokuse vycestovať do Švajčiarska so sfalšovanými talianskymi dokladmi.

Berlínsky útok z 19. decembra 2016, pri ktorom Amri uniesol kamión a vrazil s ním do ľudí na vianočnom trhu, si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. Útočníka po niekoľkých dňoch na úteku zastrelili policajti na predmestí Milána. K Amriho činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. V súvislosti s týmto prípadom sa dostali na verejnosť informácie o celom rade pochybení zo strany orgánov, ktoré Amriho predtým sledovali, pretože bol považovaný za bezpečnostnú hrozbu.

"Boli urobené asi všetky chyby, aké sa len urobiť dali," povedal Jost pred novinármi v Berlíne pri príležitosti predkladania svojej konečnej správy. Poukázal na to, že pri vypočúvaní Amriho po uvedenom zadržaní s falošnými dokladmi sa polícia v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko neoboznámila s jeho napojením na islamsko-extrémistickú a drogovú scénu.

Policajti vo Friedrichshafene podľa Josta nepreskúmali ani jednu písomnosť v arabčine a neskonfiškovali mobilný telefón zadržaného, ktorý bol po dvoch dňoch prepustený na slobodu. Orgány sledujúce Amriho zase nevyslali do Bádenska-Württemberska svojich príslušníkov, aby vypočuli Amriho ohľadne jeho telefonátov s matkou, ktoré dokazovali, že je občanom Tuniska. Túto skutočnosť predtým Amri dlho popieral, aby sa vyhol deportácii z Nemecka.

"Z môjho pohľadu bola (vtedy) veľmi reálna šanca vyradiť ho z obehu," povedal Jost s tým, že Amri mohol ísť do vyšetrovacej väzby až na päť mesiacov. Osobitný vyšetrovateľ tiež skritizoval predošlé rozhodnutie orgánov v Berlíne zastaviť odpočúvanie Amriho telefónu, aj keď sa jeho prípadom naďalej zaoberali protiteroristické zložky.

Šéf berlínskeho rezortu vnútra Andreas Geisel podľa AP uviedol, že Jostova správa by mala zabrániť tomu, aby sa zistené pochybenia v budúcnosti opakovali. Zároveň vyzval na preskúmanie Amriho prípadu aj na pôde Spolkového snemu, keďže sa podľa neho týka všetkých 16 spolkových krajín Nemecka.

Viac o téme: útok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu