Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Von der Leyenová v stredu prijme Johnsona v snahe pokročiť v rokovaniach

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok večer informovala, že v stredu v Bruseli privíta britského premiéra Borisa Johnsona, aby sa spolu pokúsili dospieť k dohode o budúcich vzťahoch medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom.

"Teším sa, že zajtra večer privítam predsedu vlády Spojeného kráľovstva Borisa Johnsona," uviedla šéfka exekutívy EÚ na svojom účte na Twitteri. Obaja lídri už v pondelok v spoločnom vyhlásení naznačili túto možnosť, keď spresnili, že existujú výrazné rozdiely v troch zásadných otázkach rokovaní: spravodlivá hospodárska súťaž, správa vecí verejných a rybolov. Podľa ich pondelňajšieho vyhlásenia požiadali hlavných vyjednávačov - Michela Barniera a Davida Frosta - a ich tímy, aby pripravili podrobný prehľad zostávajúcich rozporov.

O týchto rozporoch budú hovoriť nielen Von der Leyenová a Johnson, ale aj premiéri a prezidenti na nadchádzajúcom summite EÚ (10. - 11. 12) v Bruseli. Von der Leyenovej rokovania s Johnsonom sú načasované zámerne pred štvrtkovým a piatkovým summitom, aby prípadný úspech mohli šéfovia štátov a vlád EÚ čo najrýchlejšie odobriť.

Von der Leyenová v tejto súvislosti privítala aj dohodu, ktorú v Bruseli uzavrel podpredseda EK Maroš Šefčovič a šéf úradu britskej vlády Michael Gove v rámci rokovaní spoločného výboru EÚ a Británie pre implementáciu dohody o brexite."Teší ma, že už v zásade máme dohodu o všetkých nedoriešených otázkach týkajúcich sa dohody o vystúpení," uviedla Von der Leyenová na Twitteri.

Viac o téme: RokovaniaBritániaBoris JohnsonUrsula von der LeyenováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu