Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Johnson odmieta podpísať dohodu s EÚ v jej súčasnom znení, pricestoval do Bruselu

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Aaron Chown)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo obchodnú dohodu s Európskou úniou v jej súčasnom znení nepodpíše, varoval v stredu britský premiér Boris Johnson. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Johnsona Brusel požaduje, aby Londýn v budúcnosti dodržiaval právne predpisy EÚ a aby sa vzdal svojej suverenity nad britskými teritoriálnymi vodami. "Nemyslím si, že by to boli podmienky, ktoré by mal akceptovať ktorýkoľvek premiér tejto krajiny," povedal Johnson britskému parlamentu za súhlasných prejavov zákonodarcov Konzervatívnej strany. Následne zdôraznil, že obe strany stále môžu dosiahnuť "dobrú dohodu", avšak opäť dodal, že Británia bude prosperovať aj v prípade, že k dohode nedôjde.

Johnson v stredu odcestoval na rokovania medzi Britániou a EÚ do Bruselu, kde sa stretne so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že možnosť dohody naďalej existuje, avšak Únia musí byť pripravená odmietnuť prípadné "neprijateľné podmienky" z britskej strany.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a EÚ sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy.

Pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach však rokovania napredujú pomaly. Ak sa Londýnu a Bruselu nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Pobrexitová dohoda 

Britský premiér Boris Johnson v stredu letecky pricestoval do Bruselu, kde ho na pracovnej večeri čakajú rozhovory s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, aby sa pokúsili zachrániť rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode. Večera môže nádeje na dohodu aj "zabiť", napísala tlačová agentúra AFP.

Johnson priletel z Londýna a šiel do rezidencie britského veľvyslanca, čoho svedkom bol reportér AFP. Neskôr sa má premiér zúčastniť na pracovnej večeri v sídle Európskej únie. Johnson sa vrátil do mesta, kde si urobil meno ako tvrdý zástanca brexitu. Pracovná večera bude takmer poslednou šancou na dosiahnutie pokroku v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode medzi Spojeným kráľovstvom a Úniou, lebo Británia na konci tohto roka odíde z jednotného trhu EÚ.

Viac o téme: DohodaVeľká BritániaBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu