Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA chce budovať s Britániou silné vzťahy: O členstvo v únii prišiel aj Gibraltár

Mike Pompeo Zobraziť galériu (4)
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú naďalej budovať silné vzťahy s Britániou aj po jej vystúpení z Európskej únie. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo to vyhlásil po tom, ako Spojené kráľovstvo v piatok oficiálne vystúpilo z 28-členného bloku.

"Teší ma, že Spojené kráľovstvo a EÚ dospeli k dohode o brexite, ktorá ctí vôľu Britov," napísal na Twitteri šéf americkej diplomacie."Naďalej budeme pokračovať v budovaní silných, produktívnych a prosperujúcich vzťahov s Veľkou Britániou čase keď vstupuje do novej kapitoly," dodal podľa správy agentúry AFP Pompeo. Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska oficiálne vystúpilo z Európskej únie v piatok o 23.00 h miestneho času.

Ukončenie členstva v medzinárodnej organizácii bolo na ostrovoch predmetom diskusií už od samotného pripojenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska k Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS) 1. januára 1973. Prvým februárovým dňom sa začína 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú pre Britániu aj naďalej platiť európske pravidlá, no nebude už musieť prispievať do rozpočtu EÚ.

USA chce budovať s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

Drvivá väčšina chcela ostať v EÚ

Vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bude navždy zapísané v dejinách ako "veľmi smutný deň", povedal predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo, píše v noci na sobotu agentúra AP. Časť britského územia pri južnom cípe Španielska opúšťa podľa jeho slov EÚ v piatok večer "s ťažkým srdcom a zármutkom".

V historickom referende v roku 2016, v ktorom občania Spojeného kráľovstva tesnou väčšinou odsúhlasili odchod krajiny z EÚ, hlasovalo 96 percent obyvateľov Gibraltáru za zotrvanie v bloku. Hospodárstvo Gibraltáru je podľa AP úzko prepojené s EÚ a Španielskom. Približne 15.000 ľudí, ktorí žijú v Španielsku, pracuje v Gibraltári. Väčšina z nich je občanmi EÚ a tvoria asi polovicu pracovnej sily v Gibraltári. Picardo sa v noci na sobotu pri príležitosti oficiálneho vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie zúčastnil na krátkom slávnostnom podujatí, ktoré sa konalo na hraniciach so Španielskom. Na mieste zaznela záverečná časť 9. symfónie Ludwiga van Beethovena Óda na radosť, ktorá je hymnou Európskej únie.

Gibraltár má status Zámorského územia Spojeného kráľovstva. Jeho obyvatelia majú britské občianstvo, ale polostrov si okrem obrany a zahraničných vecí všetky oblasti spravuje samostatne. Španielsko a Veľká Británia v novembri 2018 podpísali štyri Memorandá o Porozumení (MoUs) o budúcnosti Závislého územia Gibraltár po odchode Británie z EÚ. Zameriavajú sa na štyri najcitlivejšie oblasti: obchod s tabakom, životné prostredie, hraničné kontroly a spoluprácu, ako aj práva cezhraničných pracovníkov. V Gibraltári na ploche sedem kilometrov štvorcových žije okolo 32.000 obyvateľov. Po piatkovom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ o členstvo v tomto teraz už 27-člennom bloku automaticky prišiel aj Gibraltár.

USA chce budovať s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Javier Fergo)

 

Viac o téme: USABritániaGibraltárBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu