Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nekonečné dohady o brexite: EÚ schválila Británii trojmesačný odklad, Johnson viní parlament

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN/BRUSEL - Európska únia (EÚ) odsúhlasila odklad brexitu až do 31. januára budúceho roka. Oznámil to v pondelok predseda Európskej rady Donald Tusk. Európska dvadsaťsedmička sa rozhodla, že "prijme žiadosť Veľkej Británie o odklad brexitu", uviedol Tusk v tweete.

Oznámenie nasleduje po stretnutí európskych diplomatov v Bruseli, kde rozhodovali o novej britskej žiadosti. Oficiálnym termínom odchodu Británie z EÚ bol 31. október. Únia schválila odklad brexitu už druhý raz.

Francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová krátko predtým uviedla, že Británia ešte stále môže upustiť od svojho plánu opustiť EÚ. Ministerka pre rozhlasovú stanicu France Info povedala, že Briti naďalej môžu odvolať aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, čo by znamenalo zrušenie brexitu a zotrvanie v európskom bloku. "Premiér (Boris Johnson) môže zdvihnúť telefón a zavolať do Bruselu, aby povedal: Všetko rušíme," uviedla Montchalinová. Zároveň však dodala, že je dôležité rešpektovať názor, ktorý Briti vyjadrili v referende v roku 2016.

Tusk chcel o odklade zhodu medzi lídrami štátov EÚ

Predseda Európskej rady Donald Tusk viedol cez víkend intenzívne rozhovory s lídrami EÚ. Veľvyslanci 27 členských krajín, bez zástupcu Británie, sa stretávajú v pondelok dopoludnia. Tusk uviedol, že nechce zvolávať lídrov členských štátov do Bruselu na summit o tejto otázke a namiesto toho sa bude snažiť o jednomyseľnú zhodu umožňujúcu schválenie odkladu brexitu prostredníctvom "písomného postupu".

Donald Tusk
Zobraziť galériu (5)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Odklad vystúpenia Británie mala EÚ schváliť už v piatok, keď však diplomati oznámili, že hoci sa veľvyslanci 27 členských štátov Únie v princípe dohodli, že brexit má byť odložený, rozhodnutie o dĺžke odkladu padne až nasledujúci týždeň.

Francúzsko podľa Guardianu žiadalo počkať s rozhodnutím o jeho dĺžke až do pondelkového hlasovania v britskom parlamente. Britský premiér Boris Johnson medzičasom svojmu kabinetu povedal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron ho informoval, že je príliš izolovaný na to, aby trval na kratšom odklade.

Pôjdu Briti čoskoro k hlasovacím urnám?

Vývoj cez víkend, keď sa britskí liberálni demokrati a Škótska národná strana dohodli na predložení návrhu zákona, podľa ktorého podporia parlamentné voľby 9. decembra, presvedčili mnohých predstaviteľov EÚ, že Briti pôjdu čoskoro k hlasovacím urnám, napísal Guardian.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (5)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor/House of Commons)

Úrad britského premiéra oznámil, že tento ich spoločný zváži, ak opoziční labouristi nepodporia plán vlády na krátke dodatočné preskúmanie dohody o vystúpení poslancami, trvajúce do 6. novembra, a následne všeobecné voľby 12. decembra. Diplomatické zdroje pre agentúru Reuters v nedeľu povedali, že veľvyslanci 27 členských štátov EÚ sa zídu v Bruseli v pondelok o 10.00 h, aby schválili trojmesačný odklad brexitu.

Ak budú všetci veľvyslanci súhlasiť, vlády členských krajín budú mať ešte krátky čas - menej než jeden deň a možno len niekoľko hodín - na to, aby vzniesli námietky. Ak tak neurobia, rozhodnutie nadobudne účinnosť.

Johnson pripisuje vinu za odklad brexitu parlamentu

Britský premiér Boris Johnson v pondelok uviedol, že vinu za to, že Británia neopustí Európsku úniu 31. októbra, nenesie on, ale parlament. Informovala o tom agentúra AP. EÚ v pondelok rozhodla o flexibilnom odklade brexitu do 31. januára 2020 po tom, čo sa Johnsonovi nepodarilo v Dolnej snemovni britského parlamentu presadiť svoj návrh brexitovej dohody tak, aby Británia mohla úniu opustiť v plánovanom termíne, teda 31. októbra.

Johnson o odklad termínu požiadal EÚ na príkaz parlamentu, pričom jeho žiadosť nebola podpísaná. Celé týždne totiž tvrdil, že Británia EÚ opustí 31. októbra "nech sa stane, čo sa stane", teda buď s dohodou, alebo bez nej.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (5)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

Premiérov hovorca James Slack tvrdí, že Johnson zabezpečil "vynikajúcu novú dohodu a stanovil harmonogram jej prijatia, ktorý by Spojenému kráľovstvu umožnil odísť (z EÚ) 31. októbra s touto dohodou - parlament ju však zablokoval". Slack tiež povedal, že Johnson ešte nevidel list, ktorým EÚ potvrdzuje odklad brexitu.

Londýnsky starosta Sadiq Khan privítal rozhodnutie EÚ o odklade termínu brexitu do konca januára a označil ho za "dobrú správu", ktorá eliminovala "bezprostredné riziko katastrofického" brexitu bez dohody. "Nastal čas dať posledné slovo v otázke brexitu britskej verejnosti," napísal na Twitteri Khan.

Sadiq Khan
Zobraziť galériu (5)
Sadiq Khan  (Zdroj: SITA)

Boris Johnson predloží v pondelok poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu návrh, aby sa predčasné voľby konali 12. decembra, avšak na jeho schválenie potrebuje dve tretiny hlasov poslancov. Vláda je rozhodne proti usporiadaniu druhého referenda o odchode Británie z EÚ.

Viac o téme: OdkladBritániaEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu