Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sturgeonová na zhromaždení v Glasgowe: Nezávislosť Škótska je na dosah

Nicola Sturgeonová Zobraziť galériu (2)
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

GLASGOW - Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždení na podporu škótskej nezávislosti v Glasgowe. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová pred zhromaždenými davmi vyhlásila, že perspektíva samostatného Škótska "je na dosah", informovala o tom agentúra AFP.

Podľa líderky Škótskej národnej strany (SNP) nastal čas, aby sa Škóti oslobodili od "chaosu", ktorý v súčasnosti panuje v britskej politike. Potvrdila pritom svoj zámer usporiadať na budúci rok druhé referendum o vyhlásení nezávislosti Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva. Šéfka škótskej autonómnej vlády sa počas sobotňajšieho zhromaždenia na hlavnom námestí v Glasgowe snažila mobilizovať škótskych voličov, aby prišli vo veľkom počte hlasovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v Británii uskutočnia 12. decembra.

"Pôjde o najdôležitejšie voľby pre Škótsko za našich čias. V stávke je budúcnosť našej krajiny," vyhlásila Sturgeonová pred davom, v ktorom dominovali modro-biele škótske vlajky. Kolorit zhromaždenia dopĺňali aj tradičné škótske sukne a zvuky gájd. Niektorí účastníci niesli aj vlajky Katalánska, vyjadrujúce solidaritu so snahami katalánskych separatistov od osamostatnenie od Španielska.

Nicola Sturgeonová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

Líderka SNP vyslovila presvedčenie, že odmena v podobe vzniku nezávislého Škótska je už "na dosah". "Musíme tú odmenu získať," vyhlásila premiérka. Podľa nej už "nastal čas", aby si Škótsko samé rozhodlo o svojej budúcnosti, aby sa stalo samostatnou krajinou. Do ulíc Glasgowu vyšlo aj malé množstvo stúpencov zotrvania Škótska v Spojenom kráľovstve, ktorí mávali britskými vlajkami. Proti uskutočneniu druhého škótskeho referenda sú všetky tri hlavné britské strany: vládni konzervatívci aj opoziční labouristi a liberálni demokrati.

Podľa AFP Sturgeonová vystúpila na verejnom zhromaždení na podporu škótskej nezávislosti po prvý raz od roku 2014. Vtedy sa angažovala v kampani pred prvým referendom o osamostatnení Škótska, v ktorom sa 55 percent škótskych voličov za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Očakáva sa, že Sturgeonová ešte pred Vianocami oficiálne požiada britského premiéra Borisa Johnsona o povolenie zorganizovať druhé referendum o škótskej nezávislosti. Škótska premiérka sa dlhodobo stavia proti odchodu Británie z EÚ. Tvrdí, že brexit sa deje proti vôli Škótov, čo je podľa nej presvedčivý argument na usporiadanie nového plebiscitu o nezávislosti. V referende o brexite v roku 2016 hlasovalo 62 percent škótskych voličov za zotrvanie v EÚ, ale celkovo si 52 percent Britov vybralo brexit.

Viac o téme: NezávislosťŠkótskoNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu