Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škóti chcú silou mocou nezávislosť, premiérka hovorí o referende

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/Jane Barlow/PA via AP)

LONDÝN - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v stredu vyhlásila, že Škótsko zaplatí vysokú daň za "posadnutosť" britskej Konzervatívnej strany odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

Sturgeonová v stredu v Glasgowe predstavila predvolebný program Škótskej národnej strany (SNP) s prísľubom vyhnúť sa tzv. brexitu a umožniť Škótom vziať budúcnosť svojej krajiny do vlastných rúk. Takisto uviedla, že SNP po voľbách "nepodporí" žiadnu politickú stranu, ktorá nepodporí druhé škótske referendum o nezávislosti. Britský parlament podľa jej slov "nesmie mať právo veta" v súvislosti s rozhodovaním Škótov o svojej budúcnosti.

Referendum o nezávislosti Škótska z roku 2014 nebolo úspešné. Až 55 percent škótskych voličov hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve. Sturgeonová podľa BBC uviedla, že je prístupná vytvoreniu "progresívnej aliancie" s inými stranami po decembrových voľbách. Vylúčila však dohodu s konzervatívcami alebo koalíciu s Labouristickou stranou. Britského premiéra Borisa Johnsona označila za "nebezpečného a nevhodného na tento post".

Škótska premiérka by takisto uprednostnila, keby sa v súvislosti s brexitom v Británii uskutočnilo ďalšie referendum. V prípade, že by Británii hrozil brexit bez dohody, Sturgeonová by podporila anulovanie tzv. aktivácie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktoré spustilo proces odchodu Británie z EÚ. Strana SNP získala vo voľbách z roku 2017 v britskom parlamente 35 kresiel, čím sa stala treťou najpočetnejšie zastúpenou stranou.

Britský parlament 29. októbra schválil Johnsonov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii uskutočnia predčasné voľby. Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako došlo k opätovnému odkladu brexitu z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020.

Viac o téme: PremiérkaŠkótskoNicola Sturgeonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu