Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neriadený brexit je stále reálny, tvrdí Juncker: Británia a EÚ sa ale zrejme blížia k novej dohode

Boris Johnson Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Spingler)

ŠTRASBURG - Riziko neriadeného brexitu bez dohody zostáva stále "veľmi reálne", povedal v stredu europoslancom dosluhujúci predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Jeho vyjadrenie zaznelo na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, v rámci ktorého poslanci diskutujú aj o problematike brexitu. Očakáva sa, že EP prijme rezolúciu, v ktorej vyjadria znepokojenie nad súčasnou patovou situáciou okolo odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, píše agentúra AP.

"Riziko odchodu bez dohody zostáva veľmi reálne. Túto možnosť si možno vyberie Spojené kráľovstvo, Európska únia však nikdy," vyhlásil Juncker, ktorý sa v pondelok stretol v Luxemburgu s britským premiérom Borisom Johnsonom. Hlavnou prekážkou, ktorá bráni dosiahnutiu "rozvodovej" dohody, zostáva tzv. írska poistka, ktorá má zamedziť obnoveniu tvrdej hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. Podľa šéfa Európskej komisie Londýn doposiaľ nešpecifikoval konkrétne riešenia, ktorými by sa dalo toto ustanovenie nahradiť.

Neriadený brexit je stále
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Riccardo Pareggiani)

"Nemám k poistke nijaké citové putá," konštatoval Juncker, ktorý však trvá na tom, aby sa zabránilo obnoveniu hraníc v Írsku, nech už akýmkoľvek spôsobom. "Požiadal som britského premiéra, aby konkretizoval alternatívne opatrenia, ktoré by si v tomto smere vedel predstaviť," povedal šéf EK v Štrasburgu.

Juncker sa po skončení pondelkovej schôdzky s Johnsonom vyjadril, že Británia ešte nepredložila schodné riešenie, ale EÚ je podľa neho stále otvorená ďalším rokovaniam. Podľa britskej vlády sa obaja lídri dohodli, že rozhovory o brexite "treba zintenzívniť" a poverení predstavitelia sa začnú stretávať každý deň, k čomu však zatiaľ nedošlo.

Barnier: EÚ nemieni predstierať rokovania o brexite

Európska únia chce viesť skutočné, a nie predstierané rokovania o brexite, povedal v stredu v Štrasburgu poslancom Európskeho parlamentu hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. "Určite nejde o to, predstierať rokovania... Je našou zodpovednosťou realizovať tento proces rozhodne a úprimne," vyhlásil Barnier, ktorého citovala agentúra AFP. Zdôraznil pritom, že ide o veľmi komplexný a náročný proces.

"Nám nestačí vysvetlenie, prečo treba odstrániť (írsku) poistku. Potrebujeme právne uskutočniteľné riešenia, reagujúce na problémy spôsobené brexitom," vyhlásil Barnier podľa agentúry DPA. Dosluhujúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predtým europoslancom povedal, že riziko neriadeného brexitu bez dohody, ktorý si EÚ neželá, zostáva stále "veľmi reálne".

Michel Barnier
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Podľa šéfa Európskej komisie Londýn doposiaľ nešpecifikoval riešenia, ktorými by sa dala nahradiť tzv. írska poistka, hlavná prekážka brániaca dosiahnutiu dohody. Juncker v tomto smere očakáva od Johnsona "konkrétne, realizovateľné riešenia v písomnej podobe".

Írska poistka má zamedziť obnoveniu tvrdej hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova. "Nie som si istý, či sa nám to (dosiahnutie dohody) podarí. Zostáva len veľmi málo času. Ale som presvedčený, že sa o to musíme pokúsiť," zdôraznil Juncker.

Farage: Británia a EÚ sa zrejme blížia k novej dohode o brexite

Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage v stredu vyhlásil, že Británia a Brusel sa zrejme blížia k uzavretiu novej "rozvodovej" dohody, ktorá podľa neho "uväzní" Londýn v Európskej únii. Informovala o tom agentúra AP. "Udržať nás uväznených vo vnútri EÚ, to bolo od začiatku cieľom (Michela) Barniera," uviedol Farage, euroskeptický poslanec Európskeho parlamentu, s odkazom na hlavného vyjednávača EÚ pre brexit.

Podľa Faragea sa zdá, že Spojené kráľovstvo a EÚ sa blížia k dosiahnutiu novej dohody, ktorú by mohli spečatiť na budúci mesiac, teda ešte pred 31. októbrom, plánovaným termínom brexitu. EÚ sa obáva, že "Spojené kráľovstvo opustí colnú úniu, prestane dodržiava pravidlá spoločného trhu a že sa mimo Únie stane viac konkurenciechopné a bohatšie," domnieva sa líder Strany brexitu.

Tomu, že by sa obe strany blížili k dosiahnutiu brexitovej dohody zatiaľ nič nenasvedčuje. Dosluhujúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal v stredu europoslancom, že riziko neriadeného brexitu bez dohody, ktorý si EÚ neželá, zostáva stále "veľmi reálne".

Nigel Farage
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean Francois Badias)

Upozornil, že na prípadnú dohodu zostáva už len veľmi málo času. Spoločne s Barnierom tiež vyzval britského premiéra, aby predložil konkrétne a realizovateľné riešenia problému takzvanej írskej poistky, ktorá zostáva hlavným sporným bodom. Podľa šéfa Európskej komisie Londýn doposiaľ nešpecifikoval opatrenia, ktorými by sa dala nahradiť írska poistka, hlavná prekážka brániaca dosiahnutiu dohody. Juncker v tomto smere očakáva od Johnsona "konkrétne, realizovateľné riešenia v písomnej podobe".

Boris Johnson trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí odísť z EÚ v uvedenom termíne - 31. októbra -, a to či už s dohodou, alebo bez dohody.

 

Viac o téme: LondýnJean-Claude JunckerVeľká BritániaBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu