Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rokovania o brexite sa začnú až po britských predčasných voľbách, vyhlásil Juncker

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie sa začnú až po júnových britských predčasných voľbách. Dohodli sa na tom predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a britká premiérka Theresa Mayová.

 "Predseda EK Jean-Claude Juncker včera telefonoval s britskou premiérkou a dohodli sa, že rokovania o brexite sa začnú až po voľbách," vyhlásil dnes hovorca EK Margaritis Schinas. Britský parlament dnes hlasuje o usporiadaní predčasných volieb, ktoré Mayová naplánovala na 8. júna. Schinas uviedol, že Únia chce začať rokovať o brexite ešte v júni.

Lídri koncom marca prijmú usmernenia pre brexit

Delegáciu na mimoriadny summit, ktorý dá usmernenia k brexitu, povedie 29. apríla premiér Robert Fico. Zasadnutie Európskej rady sa uskutoční v nadväznosti na aktiváciu čl. 50 Zmluvy o EÚ zo strany predsedníčky vlády Spojeného kráľovstva Theresy May. Od lídrov 27 členských krajín EÚ sa na summite očakáva, že prijmú usmernenia, ktoré zadefinujú rámce a hlavné princípy pre rokovania EÚ so Spojeným kráľovstvom o vystúpení z Únie. Materiál dnes schválila vláda.

Theresa May listom článok 50 notifikovala 29. marca a formálne tak iniciovala proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie.  

Viac o téme: Jean-Claude JunckerBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu