Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská netají ambície na ministerský post: Platí to, čo som povedala pred voľbami

Žitňanská rokuje o poste ministerky spravodlivosti
Žitňanská rokuje o poste ministerky spravodlivosti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská sa bude uchádzať o post ministerky spravodlivosti. Rozhodnúť však najskôr musí Republiková rada Mosta-Híd. Potvrdila to pri príchode na Úrad vlády SR, kde dnes pokračujú rokovania delegácií strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť o personálnych otázkach budúcej vlády.

"Ak bude všetko dorokované, tak si myslím, že sa budem uchádzať o takúto funkciu," povedala Žitňanská. Na otázku, či sa má generálny prokurátor zvolený Smerom-SD Jaromír Čižnár čoho obávať, uviedla, že chce systémové zmeny vrátane zvýšenej verejnej kontroly prokuratúry. Nevidí ústavný spôsob, ako odvolať ľudí z ústavných funkcií, teda ani Čižnára. S generálnym prokurátorom sa stretnúť plánuje.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár je spokojný s tým, čo Most-Híd vyrokoval, verí, že vo vláde so Smerom-SD presadí protikorupčné opatrenia. "Nie som nespokojný. Ak si zoberiete percentá, ktoré sme získali vo voľbách, viac sme dosiahnuť nemohli. Nehovoriac o tom, že pre nás je vlajkovou loďou protikorupčný boj, to, čo sme chceli, sme dostali do priorít, zároveň sme dostali tento post," povedal Bugár.

Ku kauzám doterajšej vlády sa vyjadrovať veľmi nechcel. Na otázky o prípade maséra Kostku reagoval tým, že sa nebude zaoberať starými vecami. "Hlavne nie s takými, kde nebudeme vidieť porušenie zákona. Ak budeme vidieť porušenie zákona, budeme sa pýtať, ako sa to vyšetruje," poznamenal Bugár s tým, že nová vláda by mala vydržať štyri roky a mala by zabrániť nárastu extrémizmu. Riešenie vidí aj v pomoci "hladovým dolinám".

Šéf SNS Andrej Danko sa nechcel pri príchode na úrad vlády vyjadrovať k personálnym nomináciám svojej strany. Povedal len toľko, že stranícka knižka nie je garancia funkcie v štátnej správe. "Mám pohovory s tými, ktorí sa podieľali na programe SNS, a myslím si, že sa za našich nominantov nebudeme hanbiť," vyhlásil. Okrem delegácií Mosta-Híd, SNS a Smeru-SD prišli na úrad vlády aj zástupcovia #Siete. Novinárom sa však opäť vyhli, na úrad išli bočným vchodom.

O vstupe Mosta-Híd do vlády rozhodne Republiková rada v sobotu 

O vstupe Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bude rozhodovať Republiková rada strany v sobotu 19. marca. Dá sa vraj predpokladať, že pôjde už len o formalitu. Ak rada vstup odobrí, Most-Híd obsadí posty ministrov spravodlivosti a životného prostredia. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská potvrdila záujem o post šéfky justície. V prípade envirorezortu sa spomína podpredseda László Solymos. Predseda strany Béla Bugár o nominácii hovoriť nechce.

Dôležitý je pre neho program a jeho naplnenie. Verí, že ho vo vláde so Smerom-SD, SNS a #Sieťou presadí. "Ak Republiková rada rozhodne o tom, že máme vstúpiť do vlády za týchto podmienok, tak budeme plniť náš program, to, čo sme sľúbili občanom," povedal Bugár.

Na otázku, či verí, že sa strane podarí presadiť protikorupčný program, keďže kľúčové rezorty má Smer-SD, uviedol, že keby neveril, nevstúpi do vlády. "Pre Most-Híd je dôležité, či vieme naplniť program, ak to budeme vedieť, žiadny problém," poznamenal.

Táto vláda podľa neho musí vydržať štyri roky a presadiť opatrenia pre ľudí, ak chce zabrániť nárastu extrémizmu. "Ak nepomôžeme hladovým dolinám, ak nebude viditeľný protikorupčný boj, tak zas pomôžeme tým, ktorých by sme v parlamente neradi videli posilnených," povedal Bugár.

So vstupom do formujúcej sa vlády so Smerom-SD a SNS nesúhlasí podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Oznámil, že ak strana podpíše koaličnú zmluvu, nevstúpi do poslaneckého klubu a nebude podporovať kabinet. Podľa Bugára je jediný. Nikto iný podľa neho neodíde.

Viac o téme: Lucia ŽitňanskáBéla BugárMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu