Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý deň rokovaní ukázal, aká koalícia je na spadnutie: Táto vláda čaká Slovensko?!

Lídri šiestich strán, ktoré môžu vytvoriť koalíciu. Zobraziť galériu (7)
Lídri šiestich strán, ktoré môžu vytvoriť koalíciu. (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prvý deň rokovaní priniesol mierny pokrok v dosiahnutí novej vlády. Zatiaľ to vyzerá tak, že Fico II. končí. Nová vláda by bola zložená až zo 6 strán, pričom podporu by mala od nestabilného Borisa Kollára. Pozrite sa, aká vláda je dnes najpravdepodobnejšia.

Po prvom dni rokovaní sa vyjasnili niektoré možnosti. Po prvé - veľa strán sa dištancovalo od Smeru. Richard Sulík a Igor Matovič tak urobili ešte pred voľbami. Včera tak urobil aj Boris Kollár, Radoslav Procházka a nakoniec aj Béla Bugár. Iba Andrej Danko spoluprácu s Robertom Ficom nevylúčil.

Premiér bude teda rokovať iba s predsedom SNS, keďže je iba ťažko predstaviteľné, že by rokoval aj s Marianom Kotlebom. Smer by ani s SNS nemal parlamentnú väčšinu, tým pádom by Fico vládu nezostavil. Na rade by bol Sulík, ktorého si ako partnera vedia predstaviť všetky strany okrem Fica a Kotlebu.

Široká pravicová koalícia

Po prvom dni je teda najpravdepodobnejšia táto koalícia:

1. SAS (21 mandátov)

2. OĽaNO - NOVA (19 mandátov)

3. SNS (15 mandátov)

4. Most (11 mandátov)

5. #Sieť (10 mandátov)

6. Podpora od Sme rodina Boris Kollár (11 mandátov)

Dokopy by mali v parlamente 87 kresiel, čo by im zaručovalo pohodlnú väčšinu. Bez Kollára by mali strany iba 76 kresiel. Milionár a exhibicionista môže byť teda jazýčkom na váhach.

Čo na spoločnú koalíciu hovoria šéfovia strán?

Richard Sulík

Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v parlamente by mal dostať poverenie ako druhý v poradí. "Uvidíme, ako Robert Fico s poverením naloží, potom som pripravený ísť do toho," vyhlásil Sulík.

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

S SNS však nejaké prieniky vidí. "Pán Danko je tiež za nižšie dane, zlepšenie podnikateľského prostredia, tu sa dokážeme dohodnúť. On nie je ten, kto chce rozdávať sociálne balíčky. Má záujem o korektné vzťahy a záujem komunikovať," povedal Sulík. To, že koalíciu s SNS odmieta Most-Híd, komentoval šéf liberálov tým, že treba pokračovať v rozhovoroch. "Myslím si, že sme pre neho jedna z opcií, o ktorej má zmysel pouvažovať," odkázal.

Igor Matovič

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

To, či bude OĽaNO-NOVA súčasťou budúcej vlády, podľa Matoviča záleží od predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára a šéfa SNS Andreja Danka. "Ich vzťah je podstatný. Či si pán Bugár vyberie menšie zlo, teda SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe alebo si vyberie megazlo, teda Smer-SD. Toto je kľúčový bod. Keď tento gordický uzol rozsekneme, môžeme sa pohnúť ďalej. Kľúčový je najmä Béla Bugár," povedal Matovič.

Andrej Danko

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Názory v SNS na to, či by mali národniari vstúpiť do vlády so Smerom-SD, alebo s pravicovými stranami, sú rozdelené 50 na 50. "Ja nemám bližšie ani k Robertovi Ficovi ani k Richardovi Sulíkovi. Ja mám najbližšie k voličom SNS," uistil. Jeho strana sa podľa jeho slov musí rozumne rozhodnúť, komunikuje so všetkými lídrami, ktorý sa do parlamentu dostali.

Béla Bugár

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Strana Most-Híd by prípadnú koalíciu s SNS vysvetľovala svojim voličom len ťažko, bolo by to negatívne vnímané, aj keď všetko sa dá vysvetliť. "Hrubú čiaru po voľbách by mohli urobiť SaS aj OĽaNO-NOVA. Potom ale neplatí vyhlásenie, že len Bugár musí urobiť hrubú čiaru," povedal Bugár. Bugár tvrdí, že SNS musí byť či už v stredopravej vláde alebo aj vo vláde za účasti Smeru-SD. Za kľúčový faktor pritom považuje stabilitu kabinetu, pričom takú vládu, ktorý by závisela od podpory Borisa Kollára (Sme rodina), by za stabilnú nepovažoval.

Radoslav Procházka

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

Líder strany #Sieť si osobne vie predstaviť širokú stredopravú vládu aj za účasti SNS. "My podporíme stabilnú vládu, ktorá bude mať šancu reálne vládnuť. Ku konkrétnej zostave sa vieme vyjadriť v závislosti od toho, koho pán prezident poverí a ako tie rokovania budú prebiehať," povedal Procházka.

Boris Kollár

Prvý deň rokovaní ukázal,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina podporí svojimi 11 poslancami pravicovú vládu. Na jej čele si vie predseda hnutia Kollár predstaviť šéfa SaS Richarda Sulíka. Za najväčšiu katastrofu by považoval úradnícku vládu pod gesciou prezidenta SR Andreja Kisku. "Chceme dať jasný signál, že chceme podporiť našimi 11 hlasmi vznik pravicovej vlády. Urobím všetko preto, aby pravicová vláda vznikla," povedal Kollár.

Viac o téme: KoalíciaIgor MatovičRichard SulíkRadoslav ProcházkaBéla BugárAndrej DankoBoris KollárVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu