Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico zverejnil svoje tajné želanie, aká koalícia by mala vládnuť: Okamžitá reakcia Bugára!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V Smere-SD si vedia predstaviť vládu zloženú zo štyroch strán, aj keď doteraz Robert Fico takéto široké zoskupenia označoval za zlepenec. Podľa informácií v Smere-SD začali diskutovať o vytvorení vlády so Slovenskou národnou stranou (SNS), Mostom-Híd a Sieťou.

Jednotliví predstavitelia strany už sa so zástupcami týchto strán stretli. Po návrate zo zahraničia sa má do rokovaní zapojiť aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý má v utorok dostať poverenie na vytvorenie vlády od prezidenta SR Andreja Kisku.

V Smere-SD však rátajú aj s alternatívou, že by všetky tieto strany neboli priamo vo vláde. Uvažujú, že by vládu vytvorili tri z týchto strán a štvrtá by takýto kabinet podporovala v parlamente. Za to by získala rôzne parlamentné funkcie. 

V SNS sa zas nebránia možnému spojeniu so stranou Most-Híd. Národniari však majú podmienku, aby sa v menšinových otázkach nemenila súčasná situácia a bol rešpektovaný status quo. "Všetko sa dá vysvetliť, hlavne keď za štyri roky viete dokázať, že sa to dá robiť lepšie. Len určite by to bolo negatívne vnímané. Na začiatku určite," povedal dnes v súvislosti s koalíciou so SNS predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Most-Híd nebude rokovať o vláde so Smerom, ale so Sulíkom

Most-Híd nebude rokovať o vytvorení vlády so Smerom-SD. Ako povedal dnes po rokovaní predsedníctva strany jej šéf Béla Bugár, prioritou Mosta-Híd je vytvorenie stabilnej pravicovej vlády. „Budeme o tom rokovať. Ak dostane poverenie vytvoriť vládu predseda SaS Richard Sulík, budeme s ním o tom rokovať. Pre nás je priorita stabilita,“ vyhlásil Bugár.

Pravicová vláda však nemôže vzniknúť bez účasti alebo podpory Slovenskej národnej strany (SNS). „Nie my dostaneme poverenie. On (Sulík – poznámka SITA) musí vyrokovať s jedným, aj s druhým,“ povedal na možnú spoluprácu s národniarmi Bugár. Potom sa podľa neho Most-Híd rozhodne, až to Sulík vyrokuje. 

Most-Híd si bude klásť pri vstupe do vlády aj podmienky. „Budú aj podmienky. Máme program. Vláda musí byť stabilná a musí zabezpečiť splnenie podmienok strán,“ dodal.  Boris Kollár dnes oznámil, že jeho strana Sme rodina by pravicovú vládu v parlamente podporovala. Pravicová vláda zložená zo SaS, OĽaNO, Most-Híd, SNS a Siete s podporou Sme rodina by v NR SR disponovala 87 poslancami. 

Viac o téme: Robert FicoRadoslav ProcházkaBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu