Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kabaret a cirkus? Kollár získal 11 kresiel: Kto sú ľudia, ktorých dostal do parlamentu?

Smer rodina - Boris Kollár Zobraziť galériu (10)
Smer rodina - Boris Kollár (Zdroj: tasr, ján zemiar)

BRATISLAVA - Strana Sme rodina známeho podnikateľa a multiotecka Borisa Kollára je jedným z veľkých prekvapení sobotňajších parlamentných volieb. Podľa oficiálnych výsledkov sa jej podarilo získať 172 860 platných hlasov, čo v prepočte znamenalo 6,62-percentnú podporu, ktorá ju posunula do parlamentu. Vďaka svojim voličom tak do lavíc Národnej rady zasadne 11 budúcich poslancov, medzi ktorými sú viaceré známe, ale aj kontroverzné mená.

Povolebné rozdelenie parlamentných mandátov: Smeru bude vo vláde chýbať 27 kresiel

1. Boris Kollár

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Bratislavský podnikateľ (50), ktorý je medzi Slovákmi dobre známy tým, že má deväť detí s ôsmimi ženami a nesmie chýbať na Plese v opere, sa vypracoval na bohatého muža úplne od piky. V 90-tych rokoch kúpil Športhotel a lyžiarske vleky na Donovaloch. Založil akciovú spoločnosť 1. Tatranská, ktorá prevádzkuje známe strediská ako Park Snow Donovaly, Vysoké Tatry a Liptovské Revúce. V roku 1999 kúpil Fun rádio a dostal licenciu na vysielanie. Okrem toho vlastní niekoľko nehnuteľností, niektoré na Floride, a v obchodnom registri je jeho meno uvedené pri takmer 20-tke firiem.

V predvolebnom rozhovore pre topky.sk sa vyjadril, že svojím vstupom do politiky chce "chrániť Slovensko nielen zvonku, ale aj zvnútra. Rizikom zvonku je moslimská invázia do Európy ale zvnútra našu krajinu rozkrádajú finančné skupiny, oligarchovia a ich bábky – politici." Vo februári však musel vysvetľovať, prečo sa pozná s ľuďmi z podsvetia. Jeho priateľom, s ktorým mali spoločnú firmu, bol bratislavský mafián Peter Steinhübel, alias Žaluď (†34). Kollár sa však bráni, že nikto nemôže vedieť, čo sa stane z kamaráta z detstva v budúcnosti.

2. Martina Šimkovičová

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)

Bývalá moderátorka (44), ktorá v televízii Markíza skončila kvôli svojmu postoju k utečeneckej kríze, kandidovala z tretieho miesta, no vďaka preferenčným hlasom sa posunula o priečku vyššie. Mamička troch detí pochádza z Modry a má za sebou 19-ročnú kariéru v súkromnej televízií, z toho 10 rokov v hlavnom spravodajstve. Svoje skúsenosti sa hodlala zúročiť v novovznikajúcej celoplošnej televízii IN TV, za ktorou stoja Norbert Lichtner a Ľubomír Huďo, bývalý redaktor časopisu Zem a vek. Obaja muži sú spojení aj s projektom Slobodný vysielač, ktorý je známy šírením konšpiračných teórií.

Šimkovičová v predvolebnom rozhovore pre topky.sk uviedla, že na starosti v strane chce mať politickú agendu venujúcu sa rodinnej problematike. Na otázku, ako by ona riešila utečeneckú krízu, odpovedala, že by prísne selektovala ekonomických migrantov od ľudí, ktorí sú naozaj v ohrození života a trvala by na dodržiavaní schengenských pravidiel.

3. Milan Krajniak

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Vydavateľ (43) a bývalý poradca niekdajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica bol v minulosti aj členom Prezídia Fondu národného majetku. V súvislosti Krajniakom sa písalo o nezákonnej provízii vo výške 2 milióny eur za nákup nového odpočúvacieho systému. Okrem prevádzkovania kaviarne a písania kníh sa dostal do povedomia svojím blogom poslednykriziak.sk a portálom konzervativnyvyber.sk. Známy je aj odhaľovaním pozadia politických škandálov, ako napríklad financovanie Penty, podvody s eurofondami a pod. Kvôli zverejňovaniu informácií o Pente sa istý čas bál o svoj život, a preto začal chodiť s ochrankou. V roku 2014 ukončil činnosť v Lipšicovej strane NOVA, ktorú pomáhal zakladať a budovať. Stalo sa tak vraj kvôli odlišných názorom na to, ako robiť politiku.

4. Peter Marček

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/peter marček)

Peter Marček ponúkol pred voľbami svoju stranu SOS, ktorá vznikla z podnetu športovcov, Borisovi Kollárovi po tom, čo neuspel s hnutím Náš kraj. Strana občanov Slovenska sa tak premenovala na Sme rodina - Boris Kollár a jej lídrom sa stal bratislavský podnikateľ, ktorý sa tým vyhol zbieraniu podpisov. Peter Marček podniká v realitnom biznise a bol prezidentom Slovenského zápasníckeho zväzu. So svojou stranou SOS kandidoval aj v parlamentných voľbách v roku 2012. Vtedy získal 0,15 % hlasov a skončil tretí od konca. Nakoniec sa z nej stala strana jedného človeka, s ktorou by určite toľko vody nenamútil, ako teraz za Borisa Kollára.

5. Petra Krištúfková

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Bývalá milenka Borisa Kollára, s ktorým má dcérku Ester, kedysi nevedela prísť známemu sukničkárovi na meno. Po tom, čo sa dozvedela, že čaká dieťa s Andreou Heringhovou, ho nechcela ani vidieť. Ich vzťahy sa napokon urovnali a Boris Kollár svoju expartnerku dokonca zaradil na kandidátku svojej strany, na miesto č. 5.

Manažérka však spôsobila mediálny rozruch, keďže jej kandidatúra vyvolala opäť otázky okolo jej spolužitia s členmi podsvetia Róbertom Diničom a Petrom Havašim. So zavraždeným Diničom má ďalšiu dcéru. Polícia ju vyšetrovala v súvislosti s predajom budovy v Bratislave, v ktorej jej dcéra zdedila po Diničovi šestinový podiel. Súd ju však spod obžaloby z podvodu oslobodil.

6. Peter Pčolinský

Peter Pčolinský
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Občiansky aktivista je známy svojím organizovaním protestov Gorila a po parlamentných voľbách 2012 demonštráciou proti personálnemu zloženiu novej vlády. Pčolinský sa nevyhol ani trestnému oznámeniu vtedajšieho policajného prezidenta Tibor Gašpara pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. Bola to odozva na Pčolinského trestného oznámenie na Gašpara za údajné zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti so skartovaním spisu Gorila.

Peter Pčolinský, ktorého matka aj brat pôsobili v strane Nová väčšina, bol obviňovaný z toho, že je poskokom lídra Daniela Lipšica. Pčolinský sa dobre pozná aj s Milan Krajniakom, v ktorého bratislavskej kaviarni pôsobil ako čašník a prevádzkar. V roku 2015 sa dokonca mediálne preslávil záchranou ženy z horiaceho bytu. Je taktiež jedným z autorov blogov pre Konzervatívny výber.

7. Zuzana Šebová

Na kandidátke strany sa uvádza, že ide o ekonómku z Levíc.

8. Rastislav Holúbek

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Podnikateľ a Kollárov dlhoročný priateľ študoval na STU, so zameraním na inžinierske konštrukcie a dopravné stavby. V súčasnosti sa podľa slov na webovej stránke Sme rodina venuje cestovnému ruchu, ale aj stavebnej činnosti. V práci sa venuje aj cezhraničnej komunikácii a obchodným aktivitám medzi Slovenskom a Čínou.

9. Peter Štarchoň

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

V roku 2015 prezident Andrej Kiska vymenoval 26 nových profesorov, medzi ktorými sa nachádzal aj Peter Štarchoň, prodekan Fakulty manažmentu na UK v Bratislave. Expert na marketing okrem toho, že pôsobí ako vysokoškolský pedagóg, je aj zakladateľom a predsedom Redakčnej rady vedecko-odborného časopisu Marketing Science and Inspirations, autorom a spoluautorom viacerých publikácií doma aj v zahraničí a venuje sa aj blogovaniu.

10. Ľudovít Goga

Kabaret a cirkus? Kollár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Ľudovít Goga)

Mladší nevlastný brat Borisa Kollára je taktiež podnikateľ. Súrodenci majú spoločnú mamu a rozdielnych otcov. Sú si však natoľko blízki, že vedú spoločný biznis.

11. Adriana Pčolinská

Vysokoškolská pedagogička pôsobí na Pedagogickej fakulte UK, Katedre anglického jazyka a literatúry. Je autorkou publikácie Komunikačné stratégie v komunikatívnom vyučovaní cudzích jazykov.

Viac o téme: Sme rodina - Boris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu