Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kollár sa vyjadril jasne: Sulíka si viem predstaviť ako premiéra, no v pravicovej vláde nebudem

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

BRATISLAVA – Richarda Sulíka si viem predstaviť ako nového slovenského premiéra, tvrdí Boris Kollár, predseda parlamentnej strany SME RODINA – Boris Kollár.

„Richard dozrel, v politike nie je nováčik, je to ekonóm a má blízko k pravicovým stranám,“ povedal dnes Kollár na tlačovej konferencii v Bratislave s tým, že predčasné voľby by Slovensku uškodili. „Budeme tu mať predsedníctvo v Rade EÚ, nebol by to dobrý signál. Mali by sme Európe darovať zdravý rozum,“ pripomenul.

Boris Kollár: Jedného dňa chcem byť určite premiérom

„Pred voľbami to boli len sľuby, teraz budeme robiť to, čo sme svojim voličom sľúbili. Nechcem, aby tu bola taká vláda ako doteraz. Svojich voličov presvedčím, že politika sa dá robiť aj slušne,“ doplnil.

„Ja mám svoj politický papier zatiaľ čistý a nechcem ho mať poškodený,“ pokračuje a sľubuje, že jeho strana netúži po funkciách. „Svoje ego som si nameral v podnikaní, nepotrebujem to robiť v politike. Chceme nabrať takú silu, aby sme o štyri roky mohli rozhodovať my a raz zostavili vládu,“ ukončil Kollár. Strana SME RODINA – Boris Kollár získala v sobotných parlamentných voľbách 6,62% voličských hlasov. 

Podporíme iba pravicovú vládu, rokovať pôjdem aj s Kotlebom, ak ma vyzve 

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina podporí svojimi 11 poslancami pravicovú vládu. Za najväčšiu katastrofu by považoval úradnícku vládu pod gesciou prezidenta SR Andreja Kisku. "Najväčšia katastrofa bude, keby mala vzniknúť úradnícka vláda pod gesciou prezidenta. Chceme dať jasný signál, že chceme podporiť našimi 11 hlasmi vznik pravicovej vlády. Urobím všetko preto, aby pravicová vláda vznikla," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kollár. Otázku predčasných volieb nechce riešiť, podľa Kollára by poškodili Slovensko počas jeho predsedníctva v Rade EÚ.

Boris Kollár: Chceme podporiť vznik pravicovej vlády

Pripravený je rokovať so všetkými parlamentnými stranami, vrátane Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a tiež Smeru-SD, hoci s tými spoluprácu odmieta. Ochotu rokovať aj s kotlebovcami vysvetlil tým, že si váži všetkých voličov, aj Kotlebových. "Budeme pripravení rokovať s každým, aj s Kotlebom, keď ma vyzve. Ja sa stretnem s každým. Nie kvôli Kotlebovi, ale z úcty k jeho voličom," zdôraznil Kollár. Šéf hnutia Sme rodina potvrdil, že neformálne už hovoril so Sulíkom, ktorého si vie predstaviť na čele pravicovej vlády. "Sulík dozrel, nie je v politike nováčik, je to ekonóm a ja som pravicovo zmýšľajúci človek, mám blízko k pravicovým stranám," uviedol.

Nechcem sa zamazať účasťou v pravicovej vláde 

Líder strany Boris Kollár sa nechce zamazať priamou účasťou v pravicovej vláde, je však ochotný ju podporovať pod podmienkou splnenia programových priorít jeho politického subjektu. Povedal to po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

"Niečo som sľúbil svojim voličom a predsa ich nepodrazím," zopakoval Kollár. Svoj postoj za vypočítateľnosť nepovažuje napriek tomu, že bude mať moc, ale nie zodpovednosť za vládu. "Ja som s tým neprišiel dnes, ale ešte pred voľbami. Politici sú prepojení na oligarchov a toto nájdete aj pri pravici. Môj politický papier je čistý, nie je tam žiadna škvrna. Aj pravica je v tom namočená, pozrite si kauzu Gorila," odporučil Kollár.

Cieľom jeho strany je nabrať takú silu, aby jedného dňa mohol ísť do exekutívy a rozhodovať. Zároveň sľúbil, že svoje požiadavky za podporu vlády sformuluje na začiatku, chce ich dať na papier a počas volebného obdobia ich už nebude dopĺňať. Podporu vládnym návrhom potom sľubuje aj v prípade, ak by s nimi nesúhlasil. "Budem ich podporovať celé štyri roky a je mi jedno, ako si budú svoju vnútornú politiku robiť," zdôraznil.

Do vlády Sme rodina nepôjde, ani keby ho volal Smer-SD a ani v situácii, že by hrozili predčasné voľby. "So Smerom-SD nepôjdem, aj keby mi sľúbil modré z neba," uzavrel Kollár. Ak by vznikala pravicová vláda, Sme rodina by do nej nevstúpila, iba by ju podporila. Svoje hlasy je ochotné hnutie garantovať aj podpísaním samostatnej zmluvy. Koaličnú dohodu nepodpíše. Za svoje hlasy bude žiadať presadenie svojich téz ako je exekučná amnestia pre ľudí. Nad funkciami Sme rodina podľa svojich predstaviteľov nerozmýšľa. Hnutie dnes rozhodlo aj o tom, že jeho poslanecký klub povedie Boris Kollár.

Viac o téme: Richard SulíkBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu