Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američania píšu o slovenských voľbách: PÄŤ DÔVODOV, prečo Ficov Smer vyhráva

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prestížne americké noviny Washington Post zaujali slovenské parlamentné voľby. Dvaja autori sa pozreli na našu politickú scénu a zanalyzovali úspech strany Roberta Fica. Pozrite si päť dôvodov, prečo je podpora Smeru stále silná a aký výsledok volieb predpovedajú.

Na začiatku článku pripomínajú autori Washington Post (WP) škandály Smeru - učiteľské štrajky, Ficove naťahovačky s Matovičom, nekalé praktiky v zdravotníctve a migračnú krízu v Európe. Aj napriek týmto kauzám majú sociálni demokrati v prieskumoch okolo 35 percent. Pokračujú aktuálnym stavom percent a predpovedajú, že najväčšiu šancu má po voľbách koalícia Smer-SNS. Čo však stojí za úspechom Smeru podľa Američanov?

1. Organizácia

V prvom bode vyzdvihli autori organizovanosť strany. Silné ergionálne štruktúry ovládané záujmovými skupinami, v ktorých dominujú priemyselné či ekonomické odvetvia. Ako príklad uvádazajú Košice. Tieto elity hrajú dôležitú úlohu v straníckej štruktúre. No na záver dodáva WP dôležitú poznámku: "Ich lojalita nie je založená na princípe. Je zväžčša charakterizovaná záujmami a môže klesnúť v prípade straty moci."

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

2. Nech ekonomika šľape

Aj keď už nie sme Tatranským tigrom, ekonomika funguje celkom dobre. Napriek mnohým ťažkostiam, ktorésprevádzajú európsku ekonomiku, Slovensko rastia takmer dvojnásobne oproti pomeru eurozóny. WP pripomína, že aj nezamestnanosť klesá. "Fico sa štylizoval ako líder, ktorý prevedie krajinu cez ťažké časy - napriek niekoľkým škandálom a podozreniam z korupcie okolo straníckych lídrov."

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

3. Postarajte sa o svojich

Fico vie ako na svojich voličov. Jeho vlaky zadarmo majú u voličov úspech. Aj keď mu jeho kritici vyčítajú, že ide iba o populizmus a kupovanie si hlasov, na jeho cieľovú skupinu to zaberá. Tiež brnká na nacionalistickú strunu. Prejavilo sa to aj v roku 2010, kedy odobral hlasy nacioanlistickým stranám. No jeho nacionalizmus vybičovala až utečenecká vlna, poznamenávajú autori.

Na summitoch príliš nevyčnieva, ale doma používa tvrdú rétoriku. Ohradil sa voči "ucelenej moslimskej komunite", chce vybudovať plot a podal žalobu na EÚ. To koncom roka pomohlo Smeru k vyšplhaniu sa na 40 percent. Až pokým mu percentá nevzali opäť škandály.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

4. Rozhádaná opozícia

Fico má aj šťastie. Na oponentov. Slávne sa stalo jeho označenie "zlepenec". Pravicoví politici uprednostnili odchod zo zabehných strán, aby založili nové. Tak sa stalo, že vzniklo viacero konzervatívnych a liberálnych strán na pravom spektre.

Američania píšu o slovenských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

5. Obratný líder

"Fico je najschopnejším politikom na Slovensku za posledné desaťročie. Aj keď bol porazený v roku 2014 v prezidentských voľbách, nevyzerá to tak, že jeho dlhodobá popularita bola otrasená," tvrdia Američania. Je silný vo využívaní chýb svojich oponentov, najmä v čase, keď sa oni medzi sebou hádajú.

A aký je teda záver článku o Slovensku vo Washington Post? "V krátkosti, Slovensko bude pokračovať v nastolenej ceste, po ktorej ide už štyri roky," uzatvárajú autori.

Viac o téme: SlovenskoUsaWashington PostVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu