Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Po talianskych voľbách nastáva razantná zmena: Loď plnú utečencov odmietli prijať

Migranti na lodi. Zobraziť galériu (3)
Migranti na lodi. (Zdroj: SITA/Kenny Karpov/SOS Mediterranee via AP)

RÍM/VALLETTA - Taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini dnes povedal, že Taliansko zrejme odmietne prijať ďalšiu loď s migrantmi. Informovala o tom agentúra ANSA. V nedeľu nemohla v Taliansku zakotviť loď neziskovej organizácie SOS Méditerranée s 629 migrantmi na palube, ktorých predtým neprijala Malta.

Plavidlo je doteraz v medzinárodných vodách medzi Maltou a Talianskom a nemá kam ísť. Taliansko a Malta musia umožniť "okamžité vylodenie" migrantov, uviedla dnes OSN.
 
V noci na dnes bolo pri líbyjských brehoch z mora vyzdvihnutých ďalších 800 migrantov, napísal denník La Repubblica. K Taliansku plávajú v lodi neziskovej organizácie Sea Watch. Ani túto loď nechce Salvini do talianskych prístavov pustiť.
 
VIDEO Po talianskych voľbách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kenny Karpov/SOS Mediterranee via AP)
 
"A dosť. Záchrana života je síce povinnosť, ale urobiť z Talianska obrovský utečenecký tábor nie. Taliansko už nebude ďalej prikyvovať a počúvať," napísal na facebooku Salvini. "Dnes operuje pri líbyjských brehoch loď Sea Watch 3. Patrí nemeckej neziskovej organizácii a plaví sa pod holandskou vlajkou. Po niekoľkýkrát naberie migrantov a chce ich dopraviť do Talianska. Nemecká organizácia, holandská vlajka, Malta nič nerobí, Francúzsko migrantov odmieta a Európe je to jedno," dodal minister a zároveň šéf protiimigračnej strany Liga, ktorá chce presadiť masové deportácie migrantov bez patričných dokumentov.
 
Na lodi Aquarius organizácie SOS Méditerranée sa nachádza 629 utečencov, z toho 123 maloletých bez sprievodu, 11 ďalších detí a 7 tehotných žien. Loď má kapacitu 550 osôb. Taliansko ju do prístavu nepustilo v nedeľu a obrátila sa na Maltu, aby utečencov prijala ona. Malta uviedla, že záchranné operácie sa uskutočnili v medzinárodných vodách pri Líbyi a koordinovalo ich Taliansko. Zdôraznili, že prípad tým pádom nespadá do ich kompetencie. Nezisková organizácia na twitteri informovala, že ľudia na palube o diplomatickej roztržke nevedia.
 
VIDEO Po talianskych voľbách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Kenny Karpov/SOS Mediterranee via AP)
 
Malta, kde žije menej ako pol milióna obyvateľov, ďalej poukázala na to, že už tak prijala viac migrantov na hlavu než Taliansko. Tá od roku 2014 vstrebala 600.000 utečencov vyzdvihnutých z mora. "Chceme vyslať jasný signál," komentoval zatvorenie prístavov poslanec Ligy Nicola Molteni. "Buď sa (utečencom) otvoria aj ďalšie prístavy - na mysli mám Barcelonu, Marseille a Maltu - alebo bude blokáda pokračovať," dodal. Uzatvorenie prístavov má podľa neho podpichnúť EÚ, ktorá podľa Ligy Taliansku počas migračnej krízy nijako nepomáha.

Napokon sa ozvalo Španielsko

Španielsky premiér Pedro Sánchez nariadil úradom, aby umožnili lodi so stovkami migrantov na palube zakotviť v prístave v meste Valencia na východe krajiny. Loď prevážajúcu 629 osôb predtým odmietli Malta i Taliansko, informovala agentúra AP.
 
"Je našou povinnosťou predísť humanitárnej katastrofe a týmto ľuďom ponúknuť bezpečný prístav," uvádza sa vo vyhlásení úradu nového španielskeho premiéra. Španielsko si chce plniť svoje medzinárodné záväzky ohľadne humanitárnej krízy, dodalo.
 
Plavidlo Aquarius patrí európskej humanitárnej organizácii SOS Méditerranée. Podľa nej zobral Aquarius na svoju palubu 629 migrantov vrátane 123 maloletých osôb bez sprievodu, 11 ďalších detí a siedmich tehotných žien. Väčšinu z nich tvoria obyvatelia subsaharskej Afriky, ktorých zachránili počas šiestich operácií pri pobreží Líbye. Stovky z nich vytiahli z mora lode talianskych námorných síl a následne ich odovzdali posádke Aquariusu.

Prišla kritika

Strana európskych socialistov (PES) v pondelok ostro odsúdila novú taliansku vládu za to, že uzavrela talianske prístavy pre loď Aquarius prepravujúcu stovky migrantov. Predseda PES a bulharský europoslanec Sergej Stanišev pripomenul, že vláda v znamení spojenectva populistov a krajnej pravice odmietla povoliť tomuto plavidlu vstup do sicílskeho prístavu Palermo, pretože sa obáva straty voličskej podpory v lokálnych voľbách.
 
Uzavretie prístavov v Taliansku nariadil minister vnútra Matteo Salvini, vodca protiprisťahovalecky zameranej Ligy Severu (LS) a minister infraštruktúry Danilo Toninelli z Hnutia piatich hviezd (M5S). Líder PES upozornil, že na lodi, ktorú prevádzkuje charitatívna spoločnosť so sídlom v Nemecku, je viac ako 600 utečencov, ktorí boli zachránení z vôd Stredozemného mora a ktorí potrebujú urgentnú humanitárnu pomoc. Sú medzi nimi deti, maloleté osoby bez sprievodu dospelých a tehotné ženy.
 
"Je nechutné, že nová talianska vláda je ochotná riskovať stovky nevinných životov, vrátane detí a tehotných žien, len preto, aby udržiavala svoju trvalú volebnú kampaň určenú pre domáce politické ciele," uviedol Stanišev v správe pre médiá.
 
Podľa jeho slov je "ironické", že protieurópsky zameraná vládna koalícia (LN - M5S) teraz uvádza argument, že "migrácia je európska zodpovednosť", snaží sa vyvolať diplomatickú krízu s maltskou vládou a odmieta plniť svoje záväzky vyplávajúce z medzinárodného práva. Stanišev zároveň ocenil postoj starostov juhotalianskych pobrežných miest, ktorí vyjadrili ochotu neuposlúchnuť "neľudské pokyny" novej vlády.

Španielsky krok považujú za svoje víťazstvo

Taliansko vyhlásilo, že ponuka zo strany Španielska prijať záchranársku loď Aquarius s vyše 600 migrantmi na palube potvrdila správnosť rozhodnutia Ríma zabrániť tomuto plavidlu, aby ukotvilo v jednom z talianskych prístavov, a zároveň ukázala, že tvrdý postoj novej vlády k imigrácii sa oplatil.
 
"Víťazstvo!" napísal v pondelok taliansky minister vnútra Matteo Salvini na sociálnej sieti Twitter po tom, ako španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil, že dané plavidlo nachádzajúce sa v Stredozemnom mori prijme prístav Valencia. Salvini je tiež vicepremiérom a lídrom krajne pravicovej strany Liga Severu (LN).
 
"Zdvorilo sa ozvať sa oplatí. Taliansko to nespravilo už mnoho rokov," povedal podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii Salvini, ktorý presadzuje tvrdý postoj k imigrácii. Krok Španielska privítal tiež taliansky premiér Giuseppe Conte s tým, že cieľom bude teraz dosiahnuť, aby boli azylové pravidlá EÚ "spravodlivejšie pre všetkých".
 
Migrantov, medzi ktorými je 123 neplnoletých osôb bez sprievodu, 11 malých detí a sedem tehotných žien, zachránili v sobotu počas šiestich samostatných nočných operácií pri líbyjskom pobreží. Migranti podľa humanitárnej organizácie SOS Méditerranée, ktorej plavidlo patrí, pochádzajú zo subsaharskej Afriky.
 
Salvini predtým požadoval, aby plavidlu pomohla Malta, tá to však odmietla, čo vyvolalo kritickú reakciu EÚ, ktorá situáciu označila za "urgentný humanitárny imperatív". Stav migrantov je stabilný, ale odklad vylodenia by už predstavoval riziko, tvrdia humanitárni pracovníci.
 
Rím vyslal k záchranárskej lodi dve hliadkovacie plavidlá s lekármi, ktorí sú v prípade potreby pripravení pomôcť komukoľvek z pasažierov Aquaria. Podľa SOS Méditerranée však bude vylodenie vo Valencii veľkou technickou výzvou a plavidlo bude potrebovať doplnenie zásob priamo na mori, uvádza agentúra AP. "Zachraňovať životy je povinnosťou, zmeniť Taliansko na obrovský utečenecký tábor však nie. Taliansko si už nebude nakladať na chrbát a poslúchať. Tentoraz je tu niekto, kto hovorí nie," uviedol Salvini.
Viac o téme: MigrantiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu