Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obavy z migračnej krízy nemožno označiť za rasizmus, vyhlásil arcibiskup Welby

Justin Welby
Justin Welby (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Označiť ľudí, ktorí sa obávajú následkov migračnej krízy za rasistov, je "odporné". Vyhlásil to najvyšší predstavený anglikánskej cirkvi arcibiskup canterburský Justin Welby, ktorého dnes citovala stanica BBC.

Medzi ľuďmi panuje "skutočný strach" z týchto následkov na bývanie, pracovné miesta a zdravotnú starostlivosť, uviedol Welby pre parlamentný týždenník The House. Zároveň však vyzval Britániu, aby sa podieľala na riešení tejto otázky. Arcibiskup vyzdvihol "absolútne vynikajúcu" humanitárnu prácu, ktorú Briti odvádzajú v utečeneckých táboroch. Podotkol však, že záväzok Londýna prijať 20.000 sýrskych utečencov do roku 2020 je iba ťažko porovnateľný s úlohou Nemecka. 

"Tamojšie cirkvi robia tú najpozoruhodnejšiu vec, rovnako ako nemecký ľud - minulý rok prijali 1,1 milióna migrantov. Oproti tomu je 20.000 (prijatých utečencov) v priebehu niekoľkých rokov veľmi málo," zdôraznil arcibiskup. 

Pripúšťa však, že niektorí ľudia sú znepokojení ohľadom tlaku, ktorý príchod nových migrantov vyvíja na spoločnosť a služby. "Sú tu sklony povedať 'títo ľudia sú rasisti', čo je absolútne nehorázne. Strach je oprávnenou emóciou v časoch takejto kolosálnej krízy. Ide o jeden z najväčších populačných presunov v dejinách ľudstva a mať z toho obavy je úplne pochopiteľné," dodal Welby. Podľa jeho slov je zároveň "veľmi dôležité", aby boli tieto obavy vypočuté a riešené. 

Viac o téme: MigrantiJustin Welby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu