Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Medzi Gréckom a Českom vypukol ostrý konflikt: Za všetkým je migračná kríza

Milan Chovanec
Milan Chovanec (Zdroj: youtube.com)

PRAHA - Ostrý konflikt v súvislosti s migračnou krízou vypukol medzi Gréckom a Českou republikou, informuje dnes český spravodajský server Novinky.cz. Gréci podľa zistení českého denníka Pravo opakovane nepovolili vo februári a v marci vstup českému styčnému dôstojníkovi do tzv. hotspotov, teda registračných stredísk pre utečencov, ktoré má na svojom území.

Česi tak nemajú možnosť monitorovať koho a akým spôsobom Gréci prijímajú a púšťajú ďalej do Európy. Praha navyše vôbec nevie, ktorí utečenci následne zamieria v rámci premiestnenia do Česka, ani o aké osoby ide. Právo v tejto súvislosti upozorňuje, že v nasledujúcich týždňoch má Česko z Grécka prijať prvých 20 osôb. 

"Grécko vyvolalo medzinárodný konflikt s ČR. Takto si tú spoluprácu rozhodne nepredstavujeme. Trvá to už asi šesť až osem týždňov," uviedol v piatok pre Právo vysokopostavený nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostnej oblasti. S popísanou situáciou nie je podľa českých médií spokojný ani minister vnútra Milan Chovanec. "Môžem potvrdiť, že náš styčný dôstojník pre relokáciu už niekoľko týždňov nedostal z Grécka povolenie k návšteve hotspotov. Toto jednanie považujem za prejav nedôvery, ktorý rozhodne budem s gréckym kolegom riešiť pri prvej možnej príležitosti," uviedol Chovanec s tým, že od Atén bude požadovať jednoznačné vysvetlenie tohto postupu. České úrady v tejto súvislosti údajne chystajú ostrú reakciu, stane sa tak po najbližšom rokovaní ministra vnútra a zahraničia - Milana Chovanca a Ľubomíra Zaorálka. 

Gréci v januári vydali prekvapivé rozhodnutie, že do hotspotov umiestnených na ostrovoch môžu vojsť pozorovatelia z iných krajín už iba s povolením vlády, respektíve rezortu zahraničia. Právo uvádza, že zákaz sa pravdepodobne vzťahuje zo všetkých krajín iba na Českú republiku. O ďalšom postupe Prahy v tejto kauze sa podľa ministra Chovanca rozhodne až na základe ďalších informácií.

"Situáciu nepovažujem za šťastnú, pretože podľa našich informácií, je styčným dôstojníkom z iných krajín vstup do hotspotov povolený," uviedol. Jedným z hlavných dôvodov tejto kauzy je podľa zdrojov Práva zlá situácia na mieste. Podľa pôvodných plánov malo na gréckych ostrovoch vzniknúť päť hotspotov, pričom funkčné sú nateraz iba dva a u ostatných prebiehajú stavebné práce. 

Viac o téme: MigrantiKonflikt GréckoMilan Chovanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu