Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf agentúry na ochranu európskych hraníc varuje: V Turecku tiká časovaná bomba

Sýrski utečenci chcú prejsť do Európy cez Turecko ešte kým príde zima. Zobraziť galériu (4)
Sýrski utečenci chcú prejsť do Európy cez Turecko ešte kým príde zima. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Blíži sa zima, čo pre utečencov znamená, že v tomto roku majú poslednú šancu dostať sa do Európy. Stredozemné more je dosť zradné aj bez toho, že by ste v ňom mohli umrieť na podchladenie. Cesta cez pevninu by s deťmi nemusela dopadnúť dobre, v chladom počasí sa človek rýchlo vyčerpá, pred dažďom či snehom sa nebude dať schovať. Tatko rozmýšľa 500-tisíc utečencov, ktorí v Turecku aktuálne čakajú na svoju šancu.

V najbližšej dobe Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex) očakáva najmä prílev sýrskych rodín s deťmi. „Rýchlosť a dynamika prílivu utečencov je stále mimoriadne vysoká,“ vyhlásil na margo súčasnej situácie šéf agentúry Frontex Fabrice Leggero.

Sýrski utečenci chcú prejsť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z dôvodu zvýšeného náporu Frontex žiada o personálne posily členské štáty Európskej únie. V súčasnosti majú k dispozícii okolo 65 kontrolórov, expertov na ochranu hraníc, no ich polročné pôsobenie sa pomaly končí. „Navrhol som, aby sa lehota predĺžila na jeden rok. To by výrazne zvýšilo našu flexibilitu,“ uviedol Leggero pre nemecké noviny Die Welt.

Kompatibilný registračný systém

V celom procese registrácie je dôležité, aby bol systém kompatibilný. Frontex sa snaží zlepšiť systém registrácie spoločne s Európskym podporným úradom pre azyl a Európskou agentúrou pre koordináciou IT systémov, ktorá v súčasnosti vyvíja nové technológie pre jednoduchšiu a praktickejšiu registráciu migrantov a utečencov.

Sýrski utečenci chcú prejsť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Moja vízia je taká, že Frontex ponúkne úplný registračný balíček – technológie, potrebné vybavenie a tiež pracovníkov, ktorí budú zariadenie vedieť využívať,“ predstavuje si najvyšší šéf strážcov hranice Európskej únie. Na základe registrácie totiž stoja aj také rozhodnutia, ako sú kvóty pre rozdelenie migrantov medzi členské štáty Európskej únie.

Podľa medzinárodnej organizácie pre migráciu v tomto roku zomrelo pri pokuse dostať sa do Európy 2862 ľudí, a to sú len oficiálne čísla, teda telá mužov, žien a detí, ktoré sa našli. Po mori sa na európsky kontinent dostalo viac než 478-tisíc ľudí, dokopy hovoríme o najväčšej utečeneckej kríze od konca II. svetovej vojny.

Sýrski utečenci chcú prejsť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Európska únia musí spraviť viac

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) navyše dnes oznámila, že návrh Európskej únie nájsť ubytovanie pre 120-tisíc utečencov nebude fungovať, ak prijímacie strediská nebudú pripravené kedykoľvek prichýliť desaťtisíce osôb. Samotný relokačný program v tomto krízovom štádiu nebude postačovať na stabilizáciu situácie, uviedla Melissa Flemingová.

V súvislosti s dnešnými bruselskými rokovaniami ministrov vnútra EÚ o utečeneckej kríze, UNHCR vyzval dvadsaťosmičku, aby urýchlene zriadila prijímacie centrá v Grécku, ktoré prijalo už tisícky osôb - najmä utečencov zo Sýrie prichádzajúcich cez Turecko. Podľa Flemingovej to môže byť posledná príležitosť na zrozumiteľnú reakciu Európy.

Viac o téme: UtečenciMigrantiFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu