Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Známy filozof (71) o príčinách migračnej krízy a násilia: Moslimským mužom chýbajú ženy

Roger Scruton Zobraziť galériu (4)
Roger Scruton (Zdroj: roger-scruton.com)

LONDÝN – Len málo politických analytikov si všimlo, čo sa na týchto miestach naozaj deje, myslí si anglický filozof a politológ Roger Scruton, ktorý ešte pred rokom vyslovil trpkú obavu, že udalosti na Strednom východe predstavujú pre západný svet existenčnú hrozbu. Dôvodom sú ženy, ale aj alkohol.

O svojich obavách sa Roger Scruton rozpísal pre magazín Forbes ešte v septembri 2014 a teraz sa niektoré z nich môžu naplniť. Západ podľa neho bude musieť čeliť povstaleckým skupinám a nepoctivým režimom, na čo nie je dobre pripravený. Hrozba má korene v biologických a kultúrnych podmienkach, ktoré nemôžeme zmeniť politikou, uvažuje politológ.

Šéf agentúry na ochranu európskych hraníc varuje: V Turecku tiká časovaná bomba

Stredný východ je podľa Scrutona zmesou komunít, ktorých mierové spolužitie závisí od podmienok, ktoré už dlhšiu dobu nie sú priaznivé. Navyše, mnohé z týchto komunít čelia dvom veľkým pohromám ľudskej rasy -  a to puritánskej zlosti a náporu mladých mužov bez žien.

Migranti na ostrove Lesbos
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vo vzduchu je sociálne napätie

Rovnosť medzi mužmi a ženami v mnohých východných krajinách nie je nastolená, výnimkou je napríklad Turecko, kde ženy prestali byť v úlohe nedosiahnuteľného tajomstva a mohli vstúpiť do verejného života. Jedným z účinných prostriedkov, ktorý rozpúšťa sociálne napätie, a ktorý Turci vďaka Atatürkovi poznajú, je alkohol. Kde však alkohol a ženy nie sú povolené, tam eskaluje napätie. A to platí najmä pre spoločnosti, v ktorých je vysoký počet detí veľmi cenený.

Mladí muži sú frustrovaní

„Keď vypukne v islamskej krajine konflikt, sme svedkami obrovských zástupov mladých mužov v uliciach,“ dáva do pozornosti Scruton. Mnohí muži v islamských krajinách sú bez žien a svoju frustráciu často ventilujú v podobe fanatickej viery v Alaha, či túžbou po smrti neveriacich. „Existuje len málo politických analytikov, ktorí si všimli, čo sa na týchto miestach naozaj deje,“ myslí si Scruton.

Utečenecká celebrita čelí škandalóznemu odhaleniu: Temná minulosť trénera, ktorého skopla novinárka

Podľa Scrutona v miestach logicky eskaluje konflikt. Muži jednoducho chcú bojovať – o ženy alebo v bitkách. Samozrejme, v ich okolí ženy žijú, ale sú to zakázané ženy a celé ich ženstvo je zahalené tajomstvom. Ženy sú pre nich nedotknuteľné až do manželstva. Naopak, ženy v našich spoločnostiach sú pre nich provokujúce a nemravné. Vzrušujú ich rovnako, ako ich dokážu nazúriť. Pre týchto mladých mužov predstavujú emancipované ženy existenciálnu hrozbu, zákaz a zároveň lákadlo.

Prvé skupiny migrrantov začali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Spoločnosť potrebuje zmenu

Len radikálna zmena rigidnej islamskej spoločnosti môže podľa Scrutona uvoľniť mladých moslimov z pút hypersexualizovanej zlosti a naplniť ich potreby. Iba vtedy, keď sú ženy verejné, nezahalené tajomstvom a je možné o ne prejaviť necenzurovaný záujem a získať tak prevahu nad ostatnými mužmi ich získaním, ich puritánska zlosť a pocit, že osud muža nie je byť bojovníkom, budú potlačené. A ak by si k večeri mohli dopriať aj pohár vína, nebolo by to na škodu veci, dodal filozof.

Iba 35 kilometrov od
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

 

 

 

Viac o téme: UtečenciMigrantiMigračná krízaRoger Scruton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu