Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Riešenie migračnej krízy? Maďarský expremiér u seba necháva prespávať utečencov

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Niekdajší maďarský socialistický premiér Ferenc Gyurcsány u seba doma necháva každý deň prespať asi desiatku utečencov. Povedal to nemeckému denníku Die Welt. Zároveň kritizoval oficiálny prístup konzervatívnej vlády Viktora Orbána k utečeneckej kríze: terajší šéf vlády sa podľa neho len snaží získať z problému politické body.

Gyurcsány, ktorý patrí k najzámožnějším Maďarom v krajine, v rozhovore s Die Welt vyhlásil, že utečencom už skôr pomáhal tým, že na stanicu nosil jedlo a vodu. "Potom sa moja žena spýtala, s čím je ešte treba pomôcť. Odpoveď bola, že úžasné by bolo ubytovanie," povedal niekdajší premiér. "Mali sme krátku rodinnú poradu a dohodli sme sa. Od tej doby k sebe pozývame osem až desať ľudí denne," dodal.

Utečenci k Gyurcsánymu prichádzajú večer a spoločne večerajú. K dispozícii majú kúpeľňu a okolo polnoci chodíme všetci spať, opísal Gyurcsány, ako starostlivosť vyzerá. Dodal, že chce v pomoci pokračovať aj vtedy, ak parlament sprísni azylové zákony tak, že pomoc utečencom bude nezákonná.

"Keď bude ilegálne prať utečencom oblečenie a poskytovať im slušné raňajky, tak také zákony porušovať budem," povedal. Osobne vraj ale neverí, že takéto sprísnenie zákonov by u verejnosti našlo pochopenie. Maďarská vláda podľa Gyurcsánya nechápe, čo je ľudskosť. "Musíme sa poučiť z našej vlastnej histórie. Keď nebudeme pomáhať druhým, ktorí sa dostali do problémov, kto potom pomôže nám? Ochrana života musí byť najvyššou prioritou každej vlády," uviedol.

Na otázku, prečo vláda utečencom znemožňuje cestu do západných krajín EÚ, keď sama o utečencov nestojí, odpovedal Gyurcsány, že Orbán sa v kríze usiluje predovšetkým o politický zisk. "Chce vyhrotiť napätie a potom ukázať: 'Som premiér a dokážem vás ochrániť'," myslí si Gyurcsány. Upozornil tiež, že doteraz nestretol jediného utečenca, ktorý by si prial zostať v Maďarsku.

Orbán sa dnes rozhorčil z nemeckej vládnej politiky, keď označil súčasnú utečeneckú krízu za problém Nemecka. Zároveň obvinil predstaviteľa EÚ, že odmietajú dostatočne chrániť hranice EÚ a že nedôrazným prístupom k azylovej politike len ďalších migrantov k ceste do Európy povzbudzujú.

Maďarsko je jednou z hlavných tranzitných krajín, cez ktoré migranti cestujú do bohatších západných štátov, predovšetkým do Nemecka a Škandinávie. Orbánova vláda nechala na južnej hranici so Srbskom postaviť plot v snahe zastaviť prúd utečencov, ktorých len od začiatku roka do krajiny prišlo cez 150.000. Orbán povedal, že plot môže byť rozšírený aj na hranici s Chorvátskom, ak tadiaľ budú migranti tiež prichádzať.

Viac o téme: Ferenc GyurcsányViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu