Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia u nás cez víkend zadržala desiatky migrantov: Dnes ráno v Terchovej a teraz v Štúrove

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA– Slovenská polícia je v strehu. Nelegálna migrácia utečencov vedie aj cez naše územie, o čom svedčí niekoľko prípadov, ktoré musela policajná hliadka riešiť tento víkend. Zadržala minimálne 60 migrantov vrátane detí a niekoľko prevádzačov.

Podľa informácií hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku polícia tento víkend viackrát zasahovala proti prevádzačom, ktorí budú obvinení z trestnej činnosti. „Polícia zadržala niekoľko desiatok migrantov, prevažne zo Sýrie,“ uviedol Slivka.

Vo vozidle sa tiesnilo 30 ľudí

„Po piatkovom zásahu proti prevádzačom medzi Lozornom a Malackami, o ktorom sme už informovali, polícia zadržala ďalších, spolu s migrantami v Žilinskom a Nitrianskom kraji. V sobotu krátko po desiatej hodine večer hliadka v novozámockom okrese kontrolovala podozrivé vozidlo (Mercedes Sprinter) s maďarským evidenčným číslom. Vo vozidle boli dvaja Maďari a v nákladnom priestore ďalších 30 cudzincov. Išlo o 29 Sýrčanov a jedného Líbyjčana, z ktorých deväť bolo detí,“ opísal Slivka.

Fiat s utečencami šoférovala Maďarka

Polícia však mala plné ruky práce aj dnes ráno, keď krátko po piatej hodine ráno kontrolovala hliadka z Terchovej podozrivé vozidlo (Fiat Ducato) s poľským evidenčným číslom aj v žilinskom okrese. „Vodička Terez K. (37) maďarskej národnosti s ním mala namierené do Nemecka. Policajti skontrolovali úložný priestor, kde sa nachádzalo 29 Sýrčanov bez cestovných dokladov, medzi ktorými bolo 10 detí. Tvrdili, že za prevoz zaplatili,“ spresnil Slivka.

Zasahujú aj v Štúrove

„Vyšetrovatelia v súčasnosti preverujú všetky skutočnosti oboch prípadov a prevádzačom hrozí samozrejme trestné stíhanie. Migranti budú vrátení do Maďarska. Viac informácií v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ dodal Slivka s tým, že aktuálne v Štúrove preverujú ďalšie podozrivé vozidlo a podrobnejšie informácie budú známe až zajtra. Polícia aktuálne monitoruje oblasť štátnej hranice s Maďarskom a Rakúskom, kompenzačné opatrenia však prebiehajú na celom území Slovenska.

Utečenci sa talianskemu mestu poďakovali verejnoprospešnou prácou 

Utečenci z rôznych krajín, ubytovaní v juhotalianskom meste Reggio di Calabria v oblasti Kalábrie, sa mestu za prijatie a poskytnutie prístrešia poďakovali zapojením sa do verejnoprospešných prác čistením parkov a trávnatých plôch. "Migranti sa rozhodli takýmto spôsobom vyjadriť svoju vďaku mestu za to, že ich prijalo," povedal starosta mesta Giuseppe Falcomatá, ktorého citovala agentúra APA.

"Je to aj pre nich dobrá príležitosť, ako pomôcť komunite, v ktorej sú ubytovaní. To podporuje integráciu," dodal. Do mesta Reggio di Calabria prichádzajú mesačne stále noví utečenci. Na účely záchytného centra prestavali miestnu školu.

"Pre nás v južnom Taliansku je pohostinstvo mimoriadne dôležité, pretože nezabúdame, že aj naši predkovia často migrovali," vysvetlil pre talianske médiá. Zapojenie žiadateľov o azyl do bezodplatných verejnoprospešných prác v mestách, kde boli prijatí, žiadal nedávno aj taliansky minister vnútra Angelino Alfano. Namiesto toho, aby boli ponechaní bez zamestnania, by podľa neho mali pracovať.

 

Viac o téme: UtečenciDodávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu